Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2371 resultaten


ID: 13235 | Bouwkundig element

Kasteel Cappenberg

Wouwstraat 44 (Hove)
Kasteel op rechthoekige plattegrond, ingeplant in beboomde tuin met grasperk aan zuidzijde.


ID: 43320 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Agatha met kerkhof

Leuvensebaan (Huldenberg)
Gotische kerk met ingebouwde westertoren, opklimmend tot de 13de eeuw, schip en koor herbouwd in laatgotische stijl in de loop van de 15de en 16de eeuw. Omringend ommuurd kerkhof.


ID: 301504 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Agathakerk

Leuvensebaan (Huldenberg)
Op de oostelijke muur van het noordelijke pseudo-transept bevinden zich meerdere en zeer verscheiden muurschilderingen.


ID: 30130 | Bouwkundig element

Herenhuis Het Genthof

D'Hondtstraat 21 (Ieper)
Herenhuis oorspronkelijk daterend uit de tweede helft van de 16de eeuw en gerestaureerd circa 1904. Na de Eerste Wereldoorlog werd de zwaar beschadigde, doch niet totaal vernielde straatgevel naar de vooroorlogse plannen hersteld. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder twee aanleunende zadeldaken, gemarkeerd door een dubbele trapgevel, respectievelijk vier traveeën links en twee traveeën rechts, van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen.


ID: 30180 | Bouwkundig element

Huis Biebuyck

Diksmuidestraat 48 (Ieper)
Burgerhuis met, vermoedelijk onder leiding van architect Jules Coomans (Ieper), getrouw aan het vooroorlogse uitzicht herstelde trapgevel, een mooi voorbeeld van laat-gotische baksteenarchitectuur door middel van muurankers gedateerd 1544; volgens een foto van juli 1919 was voornamelijk de geveltop zwaar beschadigd geworden.


ID: 30593 | Bouwkundig element

Sint-Jansgodshuis

Ieperleestraat 31 (Ieper)
Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge het verbod op uitvoer van Engelse wol.


ID: 30629 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Bretoens oorlogsgedenkteken Carrefour des Roses

Langemarkseweg (Ieper)
Gedenksite opgericht ter herinnering aan de rol en vele slachtoffers van de Franse 87ste en 45ste infanteriedivisies tijdens de Eerste Wereldoorlog. De site bestaat uit een Bretoens calvariekruis evenals menhirs en een dolmen uit Bretagne. De site werd onthuld in 1929. De oorspronkelijke beplanting met brem, heide, dennen en Normandische appelbomen als verwijzing naar het Bretoense landschap is beperkt bewaard.


ID: 30804 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Vedastus

Poperingseweg 262 (Ieper)
Neogotische hallenkerk naar ontwerp van architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1920, met grotendeels behouden westtoren van 1505. Vervangt een laatgotisch bedehuis dat uitbrandde in oktober 1793. Herstel, heropbouw en vergroting, respectievelijk tussen 1808-1823, en van 1897-1898.


ID: 88719 | Bouwkundig element

Hoeve d' Oude Stokerij

Aartrijksesteenweg 70 (Jabbeke)
Hoeve "d' Oude Stokerij", teruggaand op het neerhof van een minimaal 16de-eeuwse kasteelsite "Zuytveld", waarvan het opperhof op nummer 72 te situeren is. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen op een erf dat via mooie overhoekse hekpijlers vanaf de Aarstrijksesteenweg toegankelijk is. Hoeve bestaande uit twee parallelle, haaks op de steenweg geplaatste historische gebouwen, namelijk het in kern wellicht 16de-eeuwse boerenhuis ten noorden, en het minimaal 18de-eeuwse schuurvolume ten zuiden.


ID: 88720 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Aartrijksesteenweg 72 (Jabbeke)
Hoeve met losse bestanddelen op een rechthoekig omwald, onverhard erf. De hoeve gaat vermoedelijk terug tot het opperhof van een 16de-eeuwse kasteelsite "Zuytveld", gedurende de 19de eeuw tot een landbouwbedrijf geëvolueerd.