2371 resultaten
ID: 34130 | Bouwkundig element
Voldersstraat (Lochristi)
Gelegen binnen een ruitvormig omgracht erf omringd door wetland en akkers en bereikbaar via een L-vormige aarden toegangsweg van circa 400 m lang.
ID: 34347 | Bouwkundig element
Wachtebeke-Dorp 47 (Lochristi)
Georiënteerde gotische driebeukige hallenkerk, voornamelijk daterend uit de 15de en 16de eeuw, achter lage bakstenen omheiningsmuur onderbroken door vierkante natuurstenen pijlertjes met afgeknotte versierde toppen, van 1908 naar ontwerp van architect Henri Valcke. Halverwege is de afsluiting onderbroken voor een herdenkingsmonument aan de oorlogsslachtoffers van 1914-18.
ID: 34355 | Bouwkundig element
Wachtebeke-Dorp 54 (Lochristi)
Hoekhuis van één hoge bouwlaag onder zadeldak in regionale barokstijl, van 1579, gebouwd door de heer della Faille als vierschaargebouw van het Ambacht Assenede. Bak- en zandsteenbouw met voortrapgevel van 9 treden en topstuk.
ID: 34231 | Bouwkundig element
Zeveneken-Dorp 8 (Lochristi)
Georiënteerde kerk met grotendeels ommuurd omringend kerkhof, aan de straatkant echter afgesloten door een decoratief ijzeren hek op hardstenen dorpel en met twee toegangshekken aan gewitte vierkante bakstenen hekpijlers met siervaas. Heden een driebeukige transeptloze hallenkerk van vijf traveeën onder drie parallelle zadeldaken met complexe bouwhistoriek met ingebouwde westtoren, opklimmend tot de 14de-16de eeuw. Op het kerkhof een collectie aan kindergraven met houten kruisjes, een veld voor oud-strijders en grotendeels naoorlogse modernistische graftekens.
ID: 18130 | Bouwkundig element
Eksaarde-dorp (Lokeren)
Georiënteerde kerk in het centrum van het dorp, op een driehoekig met gras begroeid plein met enkele bomen. Aan de zuidzijde een monument ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. De kerk stamt uit het einde van de 13de of het begin van de 14de eeuw, maar werd meermaals gewijzigd en uitgebreid.
ID: 17794 | Bouwkundig element
Groentemarkt 5 (Lokeren)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak met bepleisterde en geschilderde lijstgevel met empire-inslag uit de eerste helft van de 19de eeuw. Achterliggende verffabriek op L-vormige plattegrond. Resten van het Kasteel Sterrebeek uit de 16de eeuw, in de tweede helft van de 19de eeuw geïntegreerd in een bakstenen industrieel gebouw.
ID: 34286 | Bouwkundig element
Heirweg (Lokeren)
Ruïne van het buitenhof van de cisterciënzerabdij Boudelo in Stekene, daterend uit de 16de en 17de eeuw, omvat de resten van een kleine noordvleugel uit de 17de eeuw en een grote zuidvleugel die minstens uit de 16de eeuw dateert. Tussen de twee vleugels staat het overblijfsel van een vierkante traptoren. De ruïne wordt aan de straatzijde afgesloten door een lage bakstenen muur met de resten van een poort
ID: 17929 | Bouwkundig element
Markt 46 (Lokeren)
Hoofdkerk van Lokeren, ten zuidoosten van het marktplein. Driebeukige pseudobasilicale barokkerk, volledig bekleed met kalkzandsteen, met westtoren en ten oosten polygonaal hoofdkoor met flankerende zijkoren; sacristie en bergplaats in de oksels van de koren. Oorspronkelijk gebouwd in 1585-1625 en meermaals vergroot en verbouwd.
ID: 200911 | Bouwkundig element
Nonnenbosweg 2 (Lokeren)
Woonhuis van een voormalige abdijhoeve van de cisterciënzerinnenabdij Onze-Lieve-Vrouw ten Bos uit de 16de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Het betreft een gebouw van twee bouwlagen van vijf traveeën en twee verdiepingen onder pannen zadeldak in bak- en zandsteenstijl.
ID: 83546 | Bouwkundig element
Oosteindeken 47 (Lokeren)
Sterk gerestaureerde herenhoeve bestaande uit een woonhuis met haaks ertegen een lange dwarsschuur. Ruime, met gras begroeide voortuin met gekasseide oprit en ijzeren hek.