Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2369 resultaten


ID: 300425 | Landschappelijk element

Kasteeldomein van Beervelde

Beervelde-Dorp 71-77, Toverstraat 3 (Lochristi)
In 1873 door Louis Fuchs voor de Graven de Kerchove de Denterghem ontworpen kasteelpark in laat landschappelijke stijl.


ID: 34076 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis van hoeve met losse bestanddelen

Kasteeldreef 27 (Lochristi)
Boerenburgerhuis van achterin gelegen en vroeger rechthoekig omgrachte voormalige hoeve met losse bestanddelen.


ID: 34164 | Bouwkundig element

Hoeve 't Sionghengoed

Leemstraat 46 (Lochristi)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen en 80 meter lange gekasseide rechte populierendreef met laag ijzeren toegangshek aan de oostkant van het erf. Boerenwoning van zes traveeën met zadeldak opgetrokken van circa 1591. Ten westen lang bakstenen bedrijfsgebouw met dwarsschuur en stallen onder zadeldak.


ID: 34533 | Bouwkundig element

Hoeve Grote Most

Moststraat 1 (Lochristi)
Heden hoeve met losse bestanddelen met boerenhuis van zes traveeën met links twee aansluitende traveeën van de vroegere paardenstallen, onder zadeldak, minstens opklimmend tot begin 19de eeuw maar met 20ste-eeuwse aanpassingen. Aan weerszij van het voorerf een bakstenen bedrijfsgebouw met zadeldak met 20ste-eeuwse aanpassingen.


ID: 34112 | Bouwkundig element

Neerhof van Kasteel Rozelaar

Stationsstraat 103, 107, 105A (Lochristi)
Vroegere dienstgebouwen en kasteelhoeve ingeplant aan weerszij van de westelijke toegangsweg naar het kasteelpark met kasteel. Gecementeerde toegangsbrug over de westelijke walgracht aan de straat, met gebogen lage leuningen tussen vierkante postamenten.


ID: 34130 | Bouwkundig element

Puin van Helspoorthoeve

Voldersstraat (Lochristi)
Gelegen binnen een ruitvormig omgracht erf omringd door wetland en akkers en bereikbaar via een L-vormige aarden toegangsweg van circa 400 m lang.


ID: 34231 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius met kerkhof

Zeveneken-Dorp 8 (Lochristi)
Georiënteerde kerk met grotendeels ommuurd omringend kerkhof, aan de straatkant echter afgesloten door een decoratief ijzeren hek op hardstenen dorpel en met twee toegangshekken aan gewitte vierkante bakstenen hekpijlers met siervaas. Heden een driebeukige transeptloze hallenkerk van vijf traveeën onder drie parallelle zadeldaken met complexe bouwhistoriek met ingebouwde westtoren, opklimmend tot de 14de-16de eeuw. Op het kerkhof een collectie aan kindergraven met houten kruisjes, een veld voor oud-strijders en grotendeels naoorlogse modernistische graftekens.


ID: 18130 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Eksaarde-dorp (Lokeren)
Georiënteerde kerk in het centrum van het dorp, op een driehoekig met gras begroeid plein met enkele bomen. Aan de zuidzijde een monument ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. De kerk stamt uit het einde van de 13de of het begin van de 14de eeuw, maar werd meermaals gewijzigd en uitgebreid.


ID: 17794 | Bouwkundig element

Empirewoning met bedrijfsgebouwen en Kasteel Sterrebeek

Groentemarkt 5 (Lokeren)
Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak met bepleisterde en geschilderde lijstgevel met empire-inslag uit de eerste helft van de 19de eeuw. Achterliggende verffabriek op L-vormige plattegrond. Resten van het Kasteel Sterrebeek uit de 16de eeuw, in de tweede helft van de 19de eeuw geïntegreerd in een bakstenen industrieel gebouw.


ID: 17929 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Laurentius

Markt 46 (Lokeren)
Hoofdkerk van Lokeren, ten zuidoosten van het marktplein. Driebeukige pseudobasilicale barokkerk, volledig bekleed met kalkzandsteen, met westtoren en ten oosten polygonaal hoofdkoor met flankerende zijkoren; sacristie en bergplaats in de oksels van de koren. Oorspronkelijk gebouwd in 1585-1625 en meermaals vergroot en verbouwd.