2371 resultaten
ID: 80141 | Bouwkundig element
Hoeverdijk 11 (Lommel)
Eertijds goed van de abdij van Averbode, uitgegroeid tot de grootste hoeve van Lommel met bebouwing die opklimt tot de 15de-16de eeuw. Door twee oude linden beschaduwd langgestrekt hoofdgebouw met lagere stal en vooruitspringend woonhuis in versteend vakwerk, waarvan het woonhuis mogelijk in kern daterend van de 15de eeuw en 1587. Voor de Kempen unieke overkragende oostelijke zijgevel met een centraal deel in vakwerk. Tweebeukige, oorspronkelijk éénbeukige schaapskooi uit de 19de eeuw met sporen van stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen. Voor de Limburgse Kempen zeldzame driebeukige langsschuur met vakwerk in kern van 1736. Daarnaast omvat de site onder meer een waterput en een houten rosmolen van 1995-97 van het West-Vlaamse type.
ID: 80152 | Bouwkundig element
Kerkplein 1 (Lommel)
Georiënteerd bedehuis. De plattegrond beschrijft een driebeukig schip van zes traveeën met voorstaande westertoren.
ID: 40078 | Bouwkundig element
Bergkapelstraat 57 (Londerzeel)
Bedevaartkapel met Calvarieweg, rechthoekig gebouwtje met laatgotische inslag, twee traveeën met een driezijdige apsis uit het eerste kwart van de 16de eeuw, aanpalend bijgebouw uit tweede helft 18de eeuw.
ID: 40027 | Bouwkundig element
Markt 33 (Londerzeel)
In zijn huidige vorm, kruisbasiliek met zware vierkante westtoren en driebeukig schip uit de 13de eeuw, met bepalende veranderingen en vergrotingen uit de 16de eeuw.
ID: 22578 | Bouwkundig element
Burgemeester Briersstraat 4-5, 6 (Lummen)
Voormalige verblijfplaats van de Heren van Lummen. Gelegen op de oever van de Mangelbeek aan de zuidkant van de Ringlaan.
ID: 22568 | Bouwkundig element
Loyestraat 1-2 (Lummen)
Reeds vermeld in 1429. Waterkasteel met sterk heterogeen uitzicht door de verschillende verbouwingen tijdens de 16de, 17de, 18de en 19de eeuw.
ID: 28114 | Bouwkundig element
Essestraat 1 (Maarkedal)
Dorpskerk ingeplant aan de oostelijke straatzijde met georiënteerd koor afwijkend naar het zuiden op rechthoekig perceel aan hoek Essestraat, ruimte overeenstemmend met het vroeger kerkhof. Huidige kerk kende drie grote bouwfasen, de oudere bouwevolutie is evenwel slechts fragmentarisch bekend.
ID: 27852 | Bouwkundig element
Etikhovestraat (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk afwijkend naar het noorden, voorheen met kerkhofmuur voor de kerk, heden ten oosten en ten zuidoosten aanpalend ommuurd kerkhof. De plattegrond ontvouwt een driebeukige basilicale kerk van zes traveeën met vierkante westtoren en rond traptorentje in zijn noordoksel; middenbeuk uitlopend in even breed koor van twee traveeën met halfronde sluiting.
ID: 27930 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kapelleberg (Maarkedal)
Georiënteerde bedevaartkapel met verheven inplanting op zuidflank van de Kapelleberg, midden een ruim en omhaagd grasperk met enige jonge linden ten noorden.
ID: 27944 | Bouwkundig element
Maarkeweg (Maarkedal)
Georiënteerde dorpskerk binnen een rechthoekig ommuurd kerkhof; voorheen een kleiner ovaalvormig kerkhof vergroot in 1786 en in 1892 vernieuwde kerkhofmuur en toegangshekken. Bouw van de huidige classicistische kerk in 1774 na sloop van de bouwvallige kruiskerk waarvan de laatgotische kruisingstoren van circa 1510-1525 behouden bleef naast de nieuwe bouw.