2371 resultaten
ID: 27098 | Bouwkundig element
Einestraat 16 (Oudenaarde)
Diephuis met voorpuntgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak, in kern mogelijk opklimmend tot 16de-17de eeuw. Achterhuis onder verspringend hoger zadeldak met gecementeerde achterpuntgevel.
ID: 27110 | Bouwkundig element
Einestraat 35 (Oudenaarde)
Geboortehuis van dichter Gentiel Antheunis, zie gedenkplaat. Rijhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak met zeer oude kern. Heden verankerde bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met vroeg 19de-eeuws voorkomen.
ID: 27111 | Bouwkundig element
Einestraat 36 (Oudenaarde)
Diephuis met zeer oude kern, mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw, oorspronkelijk met tuitgevel, in 1937 verbouwd tot traditionele bak- en zandstenen trapgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak en winkelpui op de begane grond.
ID: 27113 | Bouwkundig element
Einestraat 40 (Oudenaarde)
Achterin gelegen kloostergebouwen ingeplant omheen een binnentuin met twee lange, haakse bakstenen vleugels en hoofdgebouw achteraan, aan de binnentuinzijde met aanleunende kloostergangen van circa 1670 bij de inrichting als zwartzusterklooster. Westvleugel met oude kern van 1513, zie stichtingsdatum van het Sint-Michielshospitaal. Kapel en oostvleugel overwegend daterend uit de tweede helft van de 17de eeuw met aanpassingen in de 18de eeuw en het derde kwart van de 19de eeuw. Noordelijke hoofdvleugel met mogelijk zeer oude kern van vijf + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Calvarie van 1870 in binnentuin. Huidige kapel aan de straat grotendeels aangepast in neogotische stijl vanaf 1860 onder impuls en begeleiding van architect Jean-Baptiste Bethune.
ID: 27114 | Bouwkundig element
Einestraat 41 (Oudenaarde)
Rijhuis in L-vorm met voorbouw van drie traveeën en twee bouwlagen aan de Einestraat en diephuis met achtertrapgevel, vroeger uitziend op de Burgschelde. Verankerde traditionele bak- en zandsteenbouw, opklimmend tot de 16de eeuw. Grotendeels oorspronkelijk behouden achterbouw met trapgevel, twee traveeën en twee bouwlagen boven een souterrain, onder zadeldak.
ID: 27151 | Bouwkundig element
Hoogstraat 15 (Oudenaarde)
Rijhuis met zeer oude kern, vermoedelijk uit de 16de eeuw; bepleisterde en geschilderde 19de-eeuwse voorgevel van drie traveeën en oorspronkelijk twee bouwlagen onder steil, vooraan afgewolfd zadeldak.
ID: 27159 | Bouwkundig element
Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.
ID: 27147 | Bouwkundig element
Hoogstraat 8 (Oudenaarde)
Herenhuis zogenaamd Huis Liefmans van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadel- en schilddak, uit eind 18de eeuw, heden met sobere, bepleisterde en geschilderde lijstgevel. Rechts, ernaast, volgens 17de-eeuws landboek huis zogenaamd Het Cruysken met zandstenen lijstgevel van vier traveeën en heden drie bouwlagen; derde bouwlaag toegevoegd in de 19de eeuw, mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw.
ID: 27191 | Bouwkundig element
Kattestraat 10 (Oudenaarde)
Gerenoveerde en herhaaldelijk aangepaste verankerde trapgevel met zes trappen + topstuk, ankers met kram en krul, opklimmend tot de 16de eeuw. Bak- en zandstenen gevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.
ID: 27213 | Bouwkundig element
Krekelput 13 (Oudenaarde)
Rijhuis met voormalige drukkerij. In- en uitgezwenkte gevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; bak- en zandsteenbouw gedateerd 1556 op cartouche in geveltop. Achterhuis: kamers met oude moerbalken voorzien van slof met gotisch peerkraalmotief. Lodewijk XV-schouw op benedenverdieping en gotische schoorsteen, gedateerd 1556. Achterin gelegen industrieel gebouwtje van twee bouwlagen onder pannendaken van de voormalige drukkerij, aangebouwde vierkante schoorsteen.