Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2371 resultaten


ID: 216480 | Bouwkundig element

Afbakeningspaal Saventerloo

Burggrachtstraat 1A (Zaventem)
In oorsprong zou het Saventerlo afgebakend zijn door 150 afbakeningspalen; enkele bleven bewaard, vier opgesteld in Diegem en één in Nossegem op de speelplaats van de Sint-Lambertusschool.


ID: 40871 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Kerkplein (Zaventem)
Driebeukige, longitudinale kruiskerk in gotische stijl met romaanse onderbouw in de toren, het tot het begin van de 20ste eeuw omringende kerkhof is ingenomen door parkeerruimte.


ID: 40930 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Meeren en aanhorigheden

Mechelsesteenweg 98, Medekensstraat 4 (Zaventem)
Het kasteel, een bak- en natuurstenen ensemble bestaande uit een 14de-eeuwse donjon, uitgebreid met een traptoren en woonvleugel met kapel en in 1865 gerestaureerd en vergroot door Joseph Schadde, ligt middenin een nog grotendeels ommuurd park.


ID: 134150 | Landschappelijk element

Park van het Kasteel ter Meeren

Mechelsesteenweg 98, Medekensstraat 4 (Zaventem)
Landschappelijk park van bijna 5 hectare met serpentinevijver ('rivier') aangelegd rond een kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, resultaat van de historiserende restauratie van een laatmiddeleeuws slot door Joseph Schadde in 1865; diverse oude bomen, ijskelder en monumentale gietijzeren boogbrug.


ID: 84095 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteel Hof ten Goede met park

Lokerenbaan 277 (Zele)
Hof ten Goede gaat terug op een rechthoekige omgrachte site met kasteel ingeplant aan de noordzijde, en aansluitend park in landschappelijke stijl ten zuiden. Onder Eugène van Meldert werd het historische kasteel omstreeks 1840-1844 verbouwd tot een buitenverblijf en werden nieuwe dienstgebouwen met stallen, koetsierswoning en koetshuis gebouwd, beide in neoclassicistische stijl, naar ontwerp van de Gentse architect Louis Minard. Het landhuis bewaart elementen van vroegere bouwfases, zoals aan de noordoosthoek een rechthoekig aanbouwsel, restant van het oude kasteeltje, mogelijk deels opklimmend tot de 16de eeuw.


ID: 41004 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Clemens

Cardijnstraat (Zemst)
Heterogene driebeukige kerk van romaanse oorsprong met noordertoren in overgangsstijl, gotische sacristie uit de 16de eeuw en laatgotisch koor en zuidertranseptarm uit de 17de eeuw.


ID: 41016 | Bouwkundig element

Hoeve Kattenhuis

Kattenhuisstraat (Zemst)
Eertijds "Indevelde". Heden is het een erg vervallen en desolaat geheel, waarbij in de 17de eeuw een kasteel hoorde, met grotendeels in puin vallende gebouwen, opklimmend tot einde 16de- en 17de eeuw.


ID: 14629 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilige Elisabeth van Hongarije en kerkhof

Kerkstraat 1 (Zoersel)
Georiënteerde gotische kruisbasiliek ingeplant binnen ommuurd kerkhof. Kapel in 1529 vervangen door een volwaardige gotische kerk opgetrokken uit Kempische baksteen. De toren dateert echter van circa 1480. Naar ontwerp van Louis Gife werd de vergroting en herstelling van de kerk aanbesteed in 1903. De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, driebeukig schip van drie traveeën met aan noordzijde driezijdige doopkapel, transept van één travee met vlakke sluiting, koor van één travee met driezijdige sluiting, vierkante sacristieën tussen transept en koor.


ID: 23211 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Ten Eikenen

Eikenenweg 43 (Zonhoven)
Gotische kapel, waarvan het koor en de laatste traveeën dateren van 1483, de beuk van 1550, en de sacristie en het portaal van circa 1900.


ID: 200728 | Bouwkundig element

Restanten oude toren

Bruggenhoek 15 (Zottegem)
Op een figuratieve kaart van het Land van Aalst door Jacques Horenhault, daterend van het einde van de 16de eeuw, wordt ten noordoosten van het kasteeldomein een oude dorpsvijver afgebeeld. In de hoek van de waterpartij wordt een torenachtige constructie afgebeeld. Resterend deel van de toren, die op het einde van de 19de eeuw tot een woonhuis werd omgebouwd.