2371 resultaten
ID: 302685 | Landschappelijk element
Jan van Heelustraat , Koepoortstraat (Zoutleeuw)
De Koepoortstraat in Zoutleeuw is een landelijke, gedeeltelijk met (meidoorn)hagen en bomenrijen omzoomde weg door de vallei van de Kleine Gete. Deze historische weg is bijna volledig verhard met kasseien in Tiense kwartsiet, een streekeigen materiaal.
ID: 43183 | Bouwkundig element
Orsmaalstraat 1 (Zoutleeuw)
Kleine, schilderachtige kapel in bak- en kalkzandsteen, met koor uit de 16de eeuw en beuk volledig opgetrokken in kwartsiet uit de 18de eeuw.
ID: 43160 | Bouwkundig element
Ridderstraat 26 (Zoutleeuw)
Kern uit de 16de eeuw in een heden L-vormig woonhuis. Gespaard gebleven gedeelte van de voor-(?) en zijgevel. Baksteenbouw verrijkt met zandstenen speklagen.
ID: 43168 | Bouwkundig element
Runkelenstraat (Zoutleeuw)
Bedevaartcomplex met kapel in traditionele bak- en zandsteenstijl gebouwd in de 16de eeuw met uitbreidingen in de 17de en 19de eeuw.
ID: 304810 | Landschappelijk element
Moerstraat (Zuienkerke)
De eendenkooi van Meetkerke, volgens het rogge-ei type bezit een kooiplas met vier resterende vangpijpen en een relict van een kleine vijfde vangpijp. De kooiplas is omgeven door een min of meer rechthoekig, omgracht kooibos.
ID: 58013 | Bouwkundig element
Oostendse Steenweg 52 (Zuienkerke)
Schilderachtige historische hoeve met losse witgeschilderde bestanddelen onder pannen zadeldaken en met rood geschilderd schrijnwerk. Eerste vermelding van de hoeve in een staat van goed van 1554. Het oudste bewaarde gebouw is de zomerkeuken gedateerd 1569 met de gaaf bewaarde oven en varkensstal. De boerenwoning met kelder, tongewelf onder opkamer. Een 53 meter lange schuur onder een pannen mansardedak met geïncorporeerde stallen, voormalig wagenhuis met acht gaaf bewaarde gebintes.
ID: 58016 | Bouwkundig element
Oude Molenweg 24 (Zuienkerke)
Voormalige pastorie, te bereiken via een poort in de kerkhofmuur. De eerste vermelding van de priesteragie dateert van 1540. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen van circa 1800 onder pannen zadeldak met houten klokkenstoel. Symmetrische lijstgevel van geschilderde baksteen en lagere aanbouw van één bouwlaag met oculus boven kelder. Relatief goed bewaard interieur.
ID: 57975 | Bouwkundig element
Westernieuwweg Zuid 14 (Zuienkerke)
Historische omwalde hoeve Vijverhof, ook gekend als Waterhof of Tempeliershof, gelegen ten noordwesten van de historische dorpskom. Hoeve in oorsprong bestaande uit een deels omwald opper- en neerhof, nu hoeve met losse bestanddelen met bewaard gebleven structuur. Voormalig opperhof, gelegen op terp, met aan de noordoostzijde restant van de cirkelvormige omwalling en met boerenwoning en aanpalende bijgebouwen opklimmend tot minimaal de 16de eeuw. De gebouwen zijn opgevat als twee parallelle bakstenen volumes onder zadeldaken, en ten oosten ervan palend aan de kleine binnenkoer een bakhuisje. Op het voormalige neerhof ten zuidoosten een groot losstaand stalgebouw, ten noorden ervan een kleinere stal en ten westen een schuur, wellicht daterend uit begin 19de eeuw.
ID: 38431 | Bouwkundig element
Groeneweg 20 (Zulte)
Ver achterin gelegen hoeve met stallen en woonhuis onder hoog zadeldak met links zijaandak met vlechtingen en rechts zijtrapgevel met schouderstukken, opklimmend tot de 16de of 17de eeuw.
ID: 45263 | Bouwkundig element
Borstekouterstraat 55 (Zwalm)
Hoeve met bakstenen gebouwen onder zadeldak, gegroepeerd rondom een verharde en gekasseide binnenplaats met nu beplante vroegere mestvaalt.