Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2369 resultaten


ID: 29414 | Bouwkundig element

Jezuïetenklooster

Kortewinkel 10-12 (Brugge)
Jezuïetenklooster ondergebracht in complex bestaande uit drie diephuizen aan straatzijde, tuinvleugels, kapel en oorspronkelijk ook kerk in Vlamingstraat, gegroepeerd rondom een grote tuin. Drie diephuizen van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met verankerde bakstenen trap- en puntgevels met gebruik van zandsteen. Middelste pand met kern uit eerste helft 14de eeuw en een gotische gevel uit het eerste kwart van de 16de eeuw, gerestaureerd in 1873-1874. Links en rechts twee gevels geïnspireerd op oudere gevel en gebouwd in 1873 naar ontwerp van architect J. de Bethune. Links ervan, de zogenaamd Jezuïetenkapel der Zaligsprekingen van 1890. Eenbeukige, neogotische kapel vijf traveeën en een vijfzijdige apsis, met een verankerde, gekanteelde schermgevel van baksteen.


ID: 29412 | Bouwkundig element

Stadswoning uit 1718

Kortewinkel 7 (Brugge)
Nu gekoppelde diephuizen van samen zes traveeën en drie bouwlagen onder gelijklopende zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 29422 | Bouwkundig element

Huis De Cluuse

Kraanplein 4, Kraanrei 2A (Brugge)
Bakstenen diephuis van twee bouwlagen onder zadeldak. In kern woonhuis dat hier in de jaren 1270 werd gebouwd naast de verdwenen tredmolenkraan. Verbouwingen in 16de en 18de eeuw. Bijzonder is dat het huis vandaag nog in grote mate beantwoordt aan afbeeldingen van het Kraanplein in schilderijen en miniaturen van Hans Memling, Simon Bening en Pieter Pourbus.


ID: 29424 | Bouwkundig element

Huis Ieper

Kraanplein 6 (Brugge)
Het Huis Ieper gaat terug tot twee panden, waarvan de laatmiddeleeuwse kern nog bewaard is, onder meer bevestigd vanuit dendrochronologisch onderzoek van de dakspanten. Marcus Gerards (1562) tekende twee diephuizen van respectievelijk drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Samenvoeging resulteert in huidig pand met dubbelhuisindeling, gekenmerkt door een verankerde bakstenen punt- en tuitgevel. Het pand onderging wijzigingen in de loop van de 18de eeuw.


ID: 29427 | Bouwkundig element

Herenhuis

Krom Genthof 6 (Brugge)
Nieuwbouw met imposante bouwvolume van 1972 ter vervanging van 16de-eeuws pand. Bewaarde voorgevel - kant Genthof - van negen traveeën en drie bouwlagen.


ID: 29436 | Bouwkundig element

Apotheek en consultatieruimte van Commissie Burgerlijke Godshuizen

Kuipersstraat 27-29 (Brugge)
Voormalige apotheek en consultatieruimte van Commissie Burgerlijke Godshuizen, in de 19de eeuw zogenaamd "Pharmacie des Pauvres". Twee diephuizen van respectievelijk vier en twee traveeën en telkens drie bouwlagen onder zadeldak. Oorspronkelijke gevels uit de 16de eeuw, waarvan nummer 29 reeds werd aangepast in 1857 en het geheel werd herbouwd als "Kunstige Herstelling" in 1895 naar ontwerp van architect F. Bouchez (Brugge).


ID: 79689 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Landslag 5 (Brugge)
Hoeve van het langgeveltype met oude kern vermoedelijk teruggaand tot de 16de-17de eeuw. Huidig gebouwenbestand is fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 82959 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lange Raamstraat 15 (Brugge)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), oudere 16de of 17de-eeuwse(?)-kern.


ID: 82961 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Langerei 1 (Brugge)
Alleenstaand huis van vier + vier + vier traveeën onder zadeldak. Trapgevel, waarschijnlijk ter vervanging van een houten gevel, met jaartal 17 / 63 aan weerszij van het zoldervenster, volledig bewaard huis uit het vierde kwart van de 15de eeuw tot het eerste kwart van de 16de eeuw.


ID: 82968 | Bouwkundig element

Huis De Claversine

Langerei 13 (Brugge)
Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), oudere kern opklimmend tot de 15de, 16de en 17de eeuw. Halsgevel ter vervanging van een houten gevel, gedateerd met jaartal 17 / 16 aan weerszijden van het topvenster.