39145 resultaten
ID: 90403 | Bouwkundig element
Abeelstraat 37 (Ruiselede)
Het "Groot Goed ter Vlaagt", historische hoeve, opklimmend tot de 13de eeuw. Voormalige hoofdcommanderij van de tempeliers en tussen 1312 en 1795 bezit van de hospitaalridders van Malta. Foncier van de heerlijkheid "Ter Vlaagt". Vermoedelijk was dit een zogenaamd mottehof oorspronkelijk met dubbele omwalling en indertijd de grootste hoeve van Ruiselede met uitgestrekte landerijen.
ID: 90413 | Bouwkundig element
Axpoelmolenstraat 1 (Ruiselede)
Op de hoek met de Aaltervoetweg. Hoeve met losstaande bestanddelen rond een begraasd erf gelegen op de hoek met de Aaltervoetweg. Reeds afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. In de zuidoosthoek bevindt zich vroeger de "Axpoelmolen", die al vermeld wordt in 1457 en getekend staat op de kaart van de Bersacques.
ID: 90414 | Bouwkundig element
Bosdreef 1 (Ruiselede)
Boerenarbeiderswoning, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1879, als onderdeel van het in cultuur brengen van het "parochieveld", waarbij de gemeente als eigenaar van de gronden, deze in erfpacht geeft en de erfpachter instaat voor het optrekken van een woning.
ID: 90425 | Bouwkundig element
Brandstraat (Ruiselede)
Veldkapel op de hoek met de Oude Veldstraat gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Volgens gevelsteen boven de ingang "OPGERICHT DOOR / R. ROTS – VANLAERE / 1875" nabij de "kosterswoning" en gerestaureerd in 1980. Ook nog "Kosters-" of "Gardenskapel" genoemd, verwijzend naar de verschillende bewoners (kosterfamilies en in de jaren 1960 de "garde").
ID: 90428 | Bouwkundig element
Brandstraat (Ruiselede)
Georiënteerd bedehuis in neogotische stijl te midden een kerkhof, opgetrokken in 1864-1865 op initiatief van pastoor Carolus Doom en naar ontwerp van priester-architect Jan-August Claryss uit Meulebeke, hij volgde de ideeën van architect Jean-Baptiste Bethune.
ID: 92205 | Bouwkundig element
Brandstraat (Ruiselede)
De bouwer van het oorspronkelijk orgel is niet bekend; het dateert van rond 1870. Het enige concrete geschiedkundig gegeven is dat orgelbouwer J. Anneessens enkele malen aan het orgel werkte.
ID: 90421 | Bouwkundig element
Brandstraat 12 (Ruiselede)
Alleenstaand, laag huis met enkele landgebouwen. Een eerste, kleiner volume wordt volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1867 in opdracht van de familie Gilliodts, grondeigenaar in Doomkerke. Circa 1870 wordt achteraan een landgebouw toegevoegd.
ID: 90422 | Bouwkundig element
Brandstraat 13 (Ruiselede)
Achterin gelegen en dwars op de straat georiënteerde boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde schuur en aangebouwde stal. Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier bebouwing afgebeeld. Volgens kadastergegevens circa 1840 gedeeltelijk herbouwd en verdeeld in twee woningen die circa 1928 worden samengevoegd. De aanbouw aan de westkant dateert van circa 1977.
ID: 90423 | Bouwkundig element
Brandstraat 16 (Ruiselede)
Voormalige pachthoeve van de familie Gilliodts, grootgrondbezitter in Doomkerke. Vroeger "Tieste Van Ackers hof", nu beter bekend als "Pestels hof" genoemd respectievelijk naar de vroegere en huidige bewoners. De kleigrond op de weide achter deze hoeve dient als grondstof voor de bakstenen die gebruikt worden voor het bouwen van de kerk, school en klooster, pastorie en de omliggende huizen.
ID: 90424 | Bouwkundig element
Brandstraat 17 (Ruiselede)
Voormalige kosterswoning op de hoek met de Oude Veldstraat. Heden "EMMAUS" zie houten opschrift. Gelegen in een tuin, van de straat afgesloten door een taxus- en meidoornhaag. Volgens kadastergegevens circa 1890 opgetrokken naast de in 1875 gebouwde "Lourdeskapel" en geschonken door de familie Rots-Vanlaere als woning voor de onderpastoor.