39146 resultaten
ID: 90482 | Bouwkundig element
Bruggestraat 29 (Ruiselede)
Klooster van de zusters Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Geheel van meerdere gebouwen gegroepeerd rond enkele binnenplaatsen en aansluitend met de schoolgebouwen (zie Pensionaatstraat nummer 10) en het R.V.T (zie Pensionaatstraat nummer 8) die in oorsprong bij het klooster hoorden.
ID: 92207 | Bouwkundig element
Bruggestraat 29 (Ruiselede)
Op basis van constructiekenmerken kunnen we het huidige instrument toeschrijven aan orgelbouwer P. Schyven en dateren circa 1900.
ID: 90486 | Bouwkundig element
Bruggestraat 40 (Ruiselede)
Achterin en dwars gelegen lage boerenarbeiderswoning toegankelijk via een smal weggetje, dat links van het huis als kerkwegel door de velden wordt verder gezet. In 1887 wordt de woning vergroot. Verankerde, rode baksteenbouw met grijsbeschilderde plint, wellicht uit het begin van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak.
ID: 90488 | Bouwkundig element
Bruggestraat 67 (Ruiselede)
Lage woning op de hoek met de Oude Tieltstraat. Voormalige herberg "De Eendracht". Volgens het kadaster daterend van circa 1841. Op een foto van circa 1910 te zien met schilddak en oorspronkelijke gevelindeling. Circa 1931 wordt het gebouw tijdelijk in twee huizen gesplitst, aan de kant van de Bruggestraat met een smal huis, nog te herkennen door de cementbepleistering en de gedichte deuropening. Het tweede, grotere huis op de hoek heeft een later aangebracht roodbakstenen gevelparement.
ID: 90490 | Bouwkundig element
Bruggestraat 76-80 (Ruiselede)
Samenstel van drie woningen, nummer 76 voorheen met winkel, nummer 80 is de vroegere locatie van de herberg " 'T PRINSENHOF" zie opschrift boven de deur.
ID: 90467 | Bouwkundig element
Bruggestraat 9 (Ruiselede)
Burgerhuis van circa 1900, te zien op een foto van circa 1905. Tegenwoordig in gebruik als kantoor van een verzekeringsmaatschappij. Verankerde, bruine baksteenbouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen).
ID: 90496 | Bouwkundig element
Buisstraat 17 (Ruiselede)
Boerenarbeiderswoning, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1885. Het huis ligt aan een verlaten gedeelte van de Onze-Lieve-Vrouwstraat, aan de rechtergevel hangt nog het straatnaambordje. (Op de Atlas der Buurtwegen (1842) staat de Onze-Lieve-Vrouwstraat aangegeven als voetwegel tussen de Mortelwal- en de Buisstraat).
ID: 90497 | Bouwkundig element
Bundingstraat 1 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, zogenaamd "GROOTEN EECKHOUTE" zie houten opschrift links van de oprit. Ook nog "Hallaerts hof" genoemd naar de bewoners. De hoeve paalt aan de Pannemeersen in de vallei van de Bundingbeek.
ID: 90499 | Bouwkundig element
Diksmuidse-Boterweg 8 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een met grint bedekt erf. Staat afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830). Volgens kadastergegevens is het woonhuis circa 1849 gedeeltelijk heropgebouwd en aan de rechterzijde uitgebreid.
ID: 90510 | Bouwkundig / Landschappelijk element
G. Gezellelaan 10 (Ruiselede)
Dorpshoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf. Staat afgebeeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques. Woonhuis met achtergevel aan straatzijde, 19de-eeuws uitzicht maar wellicht met 18de-eeuwse kern, eventueel nog ouder, zie bouwsporen in de achtergevel. Ten zuiden van het erf ligt het wagenhuis met geïncorporeerde stal. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen), wellicht met 19de-eeuwse kern en aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw.