Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39146 resultaten


ID: 90539 | Bouwkundig element

Herberg De Knok

Knokstraat 1-3 (Ruiselede)
Voormalige herberg "De Knok" op de hoek met de Bruggesteenweg, vormt een geheel met nummer 3. Herberg genoemd naar de plaatsnaam die al wordt vermeld op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques.


ID: 90541 | Bouwkundig element

Site Knokmolen

Knokstraat 10 (Ruiselede)
De Knokmolen, een bakstenen stellingmolen, werd in 1840 gebouwd. Oorspronkelijk was het een olie- en korenwindmolen, vanaf 1940 enkel nog een korenmolen. De molen kreeg doorheen de tijd meerdere benamingen: Galgemolen, Sebastopolmolen, Spiesschaertszemeulen en Billietszemeulen. De maalderij van na de Tweede Wereldoorlog sluit onder de betonnen stelling aan bij de molen. De gerenoveerde molenaarswoning en het schuurtje op het molenerf behielden het oude volume en typologie.


ID: 90542 | Bouwkundig element

Hoeve

Knokstraat 25 (Ruiselede)
Achterin gelegen hoeve, toegankelijk via een lange, onverharde oprit. Staat weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Het kadaster registreert in 1873 een uitbreiding van het huis aan de oostkant en de afbraak van het bakhuis.


ID: 90540 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Knokstraat 4 (Ruiselede)
Laag enkelhuis volgens kadastergegevens circa 1836 opgetrokken rechts van een reeds bestaande woning. In 1924 registreert het kadaster een uitbreiding achteraan.


ID: 90546 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kouterweg 1 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf, 19de-eeuws uitzicht. Op de "Grenskaart tussen de kasselrijen Kortrijk en de Oudburg" van 1627, geschilderd door landmeter Lodewijk de Bersacques staat hier al bebouwing aangeduid.


ID: 90547 | Bouwkundig element

Groot Kraaienbroek

Kraaienbroekdreef 1 (Ruiselede)
Historische hoeve "Groot Kraaienbroek", losse bestanddelen rond een begraasd erf met centraal een grote poel en kasseistrook langs de nutsgebouwen. Ook nog "Maenhouts hof" genoemd naar de toenmalige bewoners. Zetel van de heerlijkheid Kraaienbroek. 700 meter ten westen bevindt zich "Klein Kraaienbroek". Toegankelijk via een oprit in grint, aan de ingang geflankeerd door nieuwe gemetselde, roodbakstenen hekkenpijlers.


ID: 90555 | Bouwkundig element

Grenspaal in arduin

Krommekeerstraat (Ruiselede)
Grenspaal in arduin, ongeveer 200 meter ten oosten van het kruispunt met de Aalterse Hooggoedstraat, langs de oude heirweg Brugge-Gent. Geplaatst in 1805 door de Fransen, na de uitvaardiging van het Keizerlijk decreet van 24 juni 1804.


ID: 90551 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Krommekeerstraat 12 (Ruiselede)
Achterin gelegen gerenoveerde landarbeiderswoning met landgebouw gesitueerd op het Ruiseleeds Veld en toegankelijk via een wegel. Volgens het kadasterplan worden hier omstreeks 1840, op gronden van het gemeentebestuur van Ruiselede, dreven in dambordpatroon aangelegd en op de nieuwe percelen enkele landarbeiderswoningen gebouwd.


ID: 90553 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Krommekeerstraat 18-24 (Ruiselede)
Ensemble van lage arbeiderswoningen op de hoek van een afsplitsing van de Krommekeerstraat. Gesitueerd op het Ruiseleeds Veld en fasegewijs tot stand gekomen. Volgens het kadasterplan worden hier omstreeks 1840, op gronden van het gemeentebestuur van Ruiselede, dreven in dambordpatroon aangelegd en op de nieuwe percelen enkele landarbeiderswoningen gebouwd.


ID: 90548 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Krommekeerstraat 6 (Ruiselede)
Hoeve met losse bestanddelen wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Boerenhuis in rode, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Licht getoogde muuropeningen met beluikte vensters. Linkerzijgevel met rondboogvensters.