Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 87013 | Bouwkundig element

Hoeve

Deinsesteenweg 288 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit twee parallelle volumes en onverhard erf. Het boerenhuis klimt minimum op tot het eerste kwart van de 19de eeuw.


ID: 86564 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deinsesteenweg 37 (Tielt)
Hoeve met losstaande bestanddelen gelegen langsheen de westzijde van de Heilige Sacramentstraat. De oudste gebouwen klimmen minimaal op tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 86995 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Deinsesteenweg 71 (Tielt)
Eénlaags woonhuis, gelegen langsheen de steenweg, palend aan de Hullebeek (grens Aarsele - Tielt).  Opgericht door metselaar Jan De Loof in 1875. In 1915 wordt een smidse aangebouwd aan de westzijde. Verankerde baksteenbouw van vijf traveeën onder vernieuwd pannen zadeldak. Dichtgemetselde poortopening aan de westzijde (voormalige smidse).


ID: 86561 | Bouwkundig element

Hoeve Boschakkershof

Deinsesteenweg 8 (Tielt)
Hoeve gelegen op een site die reeds weergegeven wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) met beboomd erf en losstaande volumes. Centraal, aan noordzijde van het erf op licht opgehoogd terrein met voorliggend grasperk en hoogstammige fruitboom, gerenoveerd eenlagig boerenhuis van negen traveeën met vermoedelijk oudere kern. Aan oost- en westzijde van het erf, grote stal- en schuurvleugel onder zadeldak met dakoverstek, respectievelijk gedateerd "1886" en "1887" in zijpuntgevels onder uilengat.


ID: 86700 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing

Deken Darraslaan 2-4, Ieperstraat 86, Polenplein (Tielt)
Eenheidsbebouwing oorspronkelijk bestaande uit panden opgetrokken in 1892 volgens het kadaster in opdracht van Hendrik Loosveldt uit Tielt; in 1900 uitgebreid met een derde pand langs de Deken Darraslaan. In de loop der tijd o.m. in gebruik als herberg en kapperszaak.


ID: 86570 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Deken Darraslaan 40 (Tielt)
Woonhuis opgetrokken volgens kadaster in 1931 in de wijk "Leiaardsboom" met vermoedelijk bewaarde 19de-eeuwse kern zie reeds aanwezige bebouwing op het primitief kadasterplan (circa 1830). Bouwheer is Edmond Minne, timmerman uit Tielt, die tevens een achterliggend werkhuis laat optrekken. Eenlaagswoning met hoge onderbouw (kelderverdieping) van vier traveeën onder zadeldak. Gecementeerde, geschilderde en van schijnvoegen voorziene lijstgevel. Doorlopende gekartelde fries. Fraai bewaard houtwerk van schuiframen met gebogen tussendorpel en hoge bovenlichten.


ID: 86571 | Bouwkundig element

Dorpswoning met smidse

Deken Darraslaan 46 (Tielt)
Woonhuis van voormalige 19de-eeuwse smidse gelegen in de wijk "Leiaardsboom". In 1901 wordt de smidse en het woonhuis opgesplitst door de erfgenamen van smid Felix Bourgeois; het gedeelte aan de oostzijde wordt omgevormd tot apart woonhuis (nummer 44). Vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw voorzien van cementbepleistering.


ID: 86573 | Bouwkundig element

Romp van Lonckes molen

Deken Darraslaan 83 (Tielt)
Ingekorte romp van Lonckes molen, een stenen koren- olie- en schorsmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), opgetrokken in 1848; later ook gekend als Molen Warnez.


ID: 86568 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Deken Darraslaan 9 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met grote achterliggende tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830). Herenhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak. Overkragende en omlopende houten kroonlijst op consoles. In de oorspronkelijke tuin resteren nog enkele opmerkelijke parkbomen, onder meer twee zeldzame exemplaren van Japanse notenboom (Ginkgo biloba), enkele zuilvormige zomereiken en meerdere bruine beuken.


ID: 86574 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Deken Darraslaan 96 (Tielt)
Hoeve met voorerf aan de straatzijde, minimaal opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw. Hoeve met losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, in U-vorm rond onverhard en beboomd erf. Aan noordzijde van het erf, boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak. Langsheen de Holdestraat, begroeide half ondergrondse bakstenen aardappelkelder en bakstenen stalgebouw.