Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 87021 | Bouwkundig element

Burgerhuis met bedrijfsgebouwen

Hogenhovestraat 36 (Tielt)
Burgerwoning met bedrijfsgebouwen, verbouwing met cottage-invloeden uit 1922 van een 19de-eeuws sober neoclassicistisch breedhuis. Woonhuis van drie traveeën in donkerrode baksteenbouw met later aangebouwde erkertravee ten zuiden, onder zadeldaken. Erf ten noorden van het woonhuis in losse verharding, afgesloten van de straat door een magazijn en omheining in gewapend beton, toegankelijk via een ijzeren hek tussen twee cilindrische bakstenen erfpijlers. Magazijngebouwen in verankerde baksteenbouw onder zadeldaken


ID: 87017 | Bouwkundig element

Het Neerhof

Hogenhovestraat 4 (Tielt)
Kleine hoeve, bestaande uit een boerenhuis met bijgebouw. In 1835 bestaat het woonhuis uit twee woningen, in eigendom van de Tieltse dokter Isidoor Vander Espt. Circa 1856 wordt een klein bijgebouw opgericht.


ID: 86649 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hondstraat 53 (Tielt)
Hoeve in kern opklimmend tot minimaal het laatste kwart van de 18de eeuw. Geschilderd ijzeren hek als toegang naar deels verhard erf. Aan de straatzijde, eenlagig woonhuis (1911) van vijf traveeën onder zadeldak. Ten westen van het erf, deels beplankt haaks bakstenen schuurgebouw (1884) onder zadeldak met lichte dakoverstek. Ten noorden van het erf, het oorspronkelijk woonhuis omgevormd tot landgebouw. Ten westen van het erf, deels beplankt haaks bakstenen schuurgebouw (1884) onder zadeldak. Verbouwde bakstenen stal aan oostzijde.


ID: 86651 | Bouwkundig element

Hoeve 't Hoogserlei

Hoogserleistraat 5 (Tielt)
Historische hoeve 't Hoogserlei, voor het eerst vermeld als tooghe Scalley in 1462. Hoeve met losstaande verankerde bakstenen bestanddelen omheen verhard erf met centraal beboomd grasperk. Aan de noordzijde, eenlagig boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak, met haaks bakstenen bijgebouw van 1941 (bakhuis/zomerkeuken?). Haakse losstaande langsschuur aan de straatzijde. Ten oosten van het woonhuis, bakstenen stal onder zadeldak.


ID: 86654 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch woonwinkelpand

Hoogstraat 11 (Tielt)
Laatclassicistisch woonwinkelpand opgetrokken volgens kadaster in 1840 op de plaats van een ouder pand opgesplitst in 1836. Bouwheer is Jan Plettinck-Priem, koopman uit Tielt en tevens eigenaar van het naastgelegen pand aan de noordzijde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Links, fraaie neoclassicistische geschilderde houten winkelpui voorzien van hoofdgestel op kleine voluutvormige consoles. Deels beglaasde deur met gietijzeren hekjes en rechthoekig bovenlicht. Natuurstenen trede.


ID: 86655 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch winkelpand

Hoogstraat 12 (Tielt)
Laatclassicistisch winkelpand gebouwd volgens kadaster in 1846 voor de Tieltse koopman Franciscus Hillaert op de plaats van een ouder, smal diephuis met klein steegje aan de noordzijde. Vermoedelijk in het eerste kwart van de 20ste eeuw wordt de begane grond verbouwd met een nieuwe neoclassicistische winkelpui en wordt het gevelparement voorzien van geglazuurde betegeling.


ID: 86656 | Bouwkundig element

Laatclassicistische dorpswoningen

Hoogstraat 15-17 (Tielt)
Twee 19de-eeuwse laatclassicistische woonhuizen, nummer 17 reeds weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), nummer 15 opgetrokken in 1836 op een onbebouwd perceel in opdracht van Anne De Paepe, ter uitbreiding van haar eigendom aan de noordzijde (nummer 13), die in hetzelfde jaar wordt opgesplitst. Eenvoudige enkelhuizen in spiegelbeeldschema van twee traveeën en twee bouwlagen onder een groot zadeldak.


ID: 86657 | Bouwkundig element

Classicistische stadswoning

Hoogstraat 16 (Tielt)
Woonhuis minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 86658 | Bouwkundig element

Neoclassicistische stadswoning

Hoogstraat 21 (Tielt)
Neoclassicistisch woonhuis, samen met de naastgelegen woning (nummer 19) volgens kadaster gebouwd in 1854 op de plaats van twee kleinere panden weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830); de bouwheer is de Tieltse tabaksfabrikant Eugenius Nolf. In de eerste helft van de 20ste eeuw is er een winkel in textiel- en kruidenierswaren ondergebracht. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.


ID: 86659 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Hoogstraat 23 (Tielt)
Neoclassicistisch herenhuis gebouwd in 1871 in opdracht van Adela Stoffels uit Wervik, die het jaar ervoor een bestaand pand, weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), laat afbreken. In 1874 wordt aan de noordkant van de tuingevel een kleine broeikas bijgebouwd. Vanaf 1894 komt het huis in handen van de Tieltse fabrikant Aimé Waelkens. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak . Bepleisterde lijstgevel op hoge natuurstenen plint; benedenverdieping uitgewerkt met vlakke bossage en diep voegwerk. Geprofileerde cordonlijsten. Geschilderde houten kroonlijst. Natuurstenen onderdorpels. Rijkelijk uitgewerkte centrale toegang met segmentboogvormige deur gevat in geprofileerde natuurstenen omlijsting met oren, schelpvormige sluitsteen en vlak hoofdgestel waarin gegraveerde festoenranken. Deur met segmentbogig bovenlicht waarin fraai 20ste-eeuws glasraam met gestileerde florale motieven. Drie natuurstenen treden. Voetschraper rechts van inkom.