Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 86955 | Bouwkundig element

Willekommekapel

Wingensesteenweg (Tielt)
Ingeplant in grasperk aan de splitsing van twee wegen. Zogenaamd naar en behorend bij de omwalde hofstede aan de Willekomstraat, eertijds de kern van de gelijknamige heerlijkheid die zich ten noorden en ten zuiden van de Poekebeek uitstrekt (zie Willekomstraat nummer 5). Gebouwd volgens kadaster in 1877 in de "Merlanshoek" in opdracht van Isidoor Malfait uit Gent, de toenmalige eigenaar van de hoeve. Neogotische kapel met bakstenen puntgevel op natuurstenen kraagstenen onder zadeldak (mechanische pannen). Natuurstenen plint. Segmentboogtoegang via houten vleugeldeur waarboven natuurstenen driepasmotief en ijzeren kruis. Natuurstenen trap (twee treden). Kleine spitsboogvensters met horizontale roedeverdeling in zijgevels.


ID: 87228 | Bouwkundig element

Hooithof

Wingensesteenweg 107 (Tielt)
Historische hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, waarvan het boerenhuis dateert uit 1774, maar in kern mogelijk opklimt tot het midden van de 17de eeuw, vergezeld van 18de- en 19de-eeuwse landgebouwen. Gelegen aan de oostzijde van de steenweg, op de grens met Tielt.


ID: 86960 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Woestijnbosstraat 4 (Tielt)
Hoeve gelegen recht tegenover de Poelbergmolen. De hoeve klimt minimaal op tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1893-1894 worden het woonhuis uitgebreid aan de westzijde en de schuur- en stalvleugel vergroot. Toegang tot het onverharde, grotendeels omhaagde erf via ijzeren hek tussen overhoeks geplaatste bakstenen pijlers met geprofileerde lijst en piramidale bekroning; rechterpijler met segmentboogkapelletje. Losstaande verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldak met Vlaamse pannen. Op het erf eveneens maalderij en aardappelkelder.


ID: 42847 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Klooster der witzusters met park

Aandorenstraat 2 (Tienen)
Kloostergebouw uit de 17de eeuw met latere aanpassingen omgeven door een landschappelijk park uit het begin van de 19de eeuw, oorspronkelijk 62,5 are, rond 1870 uitgebreid tot 1 hectare 25 are; in een recent verleden heraangelegd met snoeivormen van taxus; monumentale paardenkastanje.


ID: 133375 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk als parkboom

Aandorenstraat 36 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een imposante bruine beuk, die zich achteraan nabij de parkmuur bevindt. Op het ogenblik van inventarisatie mat de stam een omtrek van 361 cm. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.


ID: 133376 | Landschappelijk element

Twee op stam gezette buxussen in park

Aandorenstraat 36 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een twee op stam gezette buxussen, die het tuinpad flankeren. Op het ogenblik van inventarisatie hadden deze een omtrek van respectievelijk 60 en 50 cm. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.


ID: 42905 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Burgerhuis met tuin

Aandorenstraat 37 (Tienen)
Burgerhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw, gebouwd als dubbelhuis van laat-classicistische strekking na samenvoeging van verschillende rijhuizen, met ruime tuin van circa 20,5 are aangelegd in de jaren 1880 op de helling; enkele oude bomen en een fraai dienst­gebouw in pittoresk metselwerk.


ID: 133374 | Landschappelijk element

Driebladige citroen als parkboom

Aandorenstraat 37 (Tienen)
In de schaduw van de Tiense suikerfabriek ligt een parkje achter een herenhuis, aangelegd in de jaren 1880. Hierin zijn nog een aantal van de 19de-eeuwse aanplanten bewaard gebleven, zoals een imposante driebladige citroen. Deze in Vlaanderen zeldzame parkboomsoort is door zijn omvang een kampioenboom. Op het ogenblik van inventarisatie mat de stam aan de basis een omtrek van 105 cm. Op circa 20 cm vertakt de stam in zes stammen die elk een omtrek van circa 30 cm hebben. Volgens de eigenaar is de goede groei van de bomen en planten in de tuin te verklaren door een combinatie van de oriëntering op het zuiden en de suikerdampen afkomstig van de nabijgelegen raffinaderij, waardoor een microklimaat ontstaat waarin de planten goed gedijen.


ID: 134236 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Villa Gunningen met park

Aarschotsesteenweg 838, 844 (Tienen)
Villa en bijgebouw met stallen en koetshuis, kort na 1881 gebouwd door notaris Oscar Decordes, die in dat jaar de historische hoeve Gunningen had gekocht. Hij liet een deel van de vervallen hoeve ombouwen tot het huidige bijgebouw, en bouwde centraal op het perceel de nieuwe villa. De gebouwen zijn omgeven door een relict van een landschappelijk park, oorspronkelijk 4 hectare 26 are groot.


ID: 134233 | Landschappelijk element

De  Tiense vesten

Albertvest, Astridvest, Goossensvest, Kabbeekvest, Leopoldvest, Moespikvest, Sliksteenvest, Vinckenboschvest (Tienen)
Openbare plantsoenen op resten van de middeleeuwse stadswallen, geslecht na 1781 en heraangelegd als beboomde promenades, na 1950 aanzienlijk geredu­ceerd om verkeerstechnische redenen.