Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 87225 | Bouwkundig element

Bals kapelletje

Waalbosstraat (Tielt)
Volgens kadaster opgetrokken in 1874 door de moleneigenaars op een leeg perceel ten noorden van de erfoprit. Veldkapel in witgekalkte baksteenbouw onder zadeldak in rode golfplaten, bekroond door een ijzeren kruis.


ID: 87224 | Bouwkundig element

Kapellemolen met molenaarshoeve

Waalbosstraat 3 (Tielt)
De Kapellemolen of Balsmolen of Waalbosmolen met bijhorende molenaarshoeve is een stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (grondzeiler) op een molenbelt. De stenen korenmolen werd opgetrokken in 1847 ter vervanging van een oude houten staakmolen die zich minstens sedert het tweede kwart van de 17de eeuw op de huidige plaats bevond. Ten oosten van de molen staat een witgeschilderd molenaarshuis uit 1846, met parallel aan de zuidzijde een schuur opklimmend tot voor 1830.


ID: 87226 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Waalbosstraat 7 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen die voornamelijk dateren uit de 20ste eeuw, rond een met gras begroeid erf met boomgaardrestant, op een oudere hoevesite die opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw. Op de Ferrariskaart worden drie evenwijdige volumes en een poel weergegeven, het boerenhuis wordt op de huidige plaats aangeduid, aan de noordzijde van het erf.


ID: 86944 | Bouwkundig element

Hoeve De Potschietere

Wakkensesteenweg 81 (Tielt)
Hoeve naar verluidt "De Potschietere" of "De Potgieters", oorspronkelijk een driewoonst waarvan het opgedeelde volume met bijgebouwtje aan de zuidwestzijde weergegeven is op het primitief kadasterplan (circa 1830). Witgekalkte en verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Aan zuidzijde, geïncorporeerd stalgedeelte. Ten noordoosten, aan de straat gelegen voormalige schuur. Ten zuidwesten, kleine haakse stal onder zadeldak. Ten noorden, recentere haakse, ongekalkte bakstenen stal. Deels gecementeerd en witgeschilderd hondenhokje ten zuiden van het erf.


ID: 87079 | Bouwkundig element

Kleine dorpswoningen

Waterstraat 2-4 (Tielt)
Kleine dorpswoningen, opgericht in 1896 door handelaar Ivo Mestdagh-Dierickx. Bakstenen eenlagige enkelhuisjes van drie en twee traveeën onder mansardedak in mechanische pannen (nok parallel met straat), later toegevoegde dakvensters.


ID: 87080 | Bouwkundig element

Kleine dorpswoningen

Waterstraat 6-8 (Tielt)
Kleine dorpswoningen, oorspronkelijk drie huizen, opgetrokken in 1898 in opdracht van timmerman Pieter Boulez.


ID: 87081 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Waterstraat 9 (Tielt)
Dorpswoning, volgens kadaster samen met twee aanpalende huizen ten noorden en het hoekhuis ten zuiden opgetrokken in 1841 in opdracht van bouwmeester Angelus De Lancker - Hoste.


ID: 87082 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Westhoekstraat 25 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Twee volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Boerenhuis in verankerde donkerrode baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak. Witgekalkt bakstenen stalvolume met gepekte plint onder overkragend zadeldak, mogelijk opklimmend tot vóór 1830 en vóór 1851 in gebruik als boerenhuis. Getoogde muuropeningen.


ID: 86946 | Bouwkundig element

Hoeve

Willekomstraat 2 (Tielt)
Hoeve minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie woonhuis en twee bijgebouwen weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1847). Verhard erf met voorliggend grasperk aan de straat, afgescheiden door open betonnen afsluiting met draad en haag aan de westzijde.


ID: 86952 | Bouwkundig element

Gietijzeren wegkruis met linden

Wingensesteenweg (Tielt)
Gietijzeren wegkruis, vermoedelijk daterend uit de 19de eeuw en naar verluidt een tijd geleden opgeknapt in opdracht van het stadsbestuur. Verscholen tussen aanplantingen en geplaatst tussen vier linden.