Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39145 resultaten


ID: 17079 | Bouwkundig element

Hoeve

Sikkelstraat 10 (Veurne)
Oorspronkelijk omwald hoevetje met boerenhuis aanleunend bij het langgestrekte type en dwarsschuur rondom onverhard erf met moestuintje. Ten noordoosten, rest van omwalling. Lange onverharde erfoprit.


ID: 17080 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Ooievaarsnest

Sikkelstraat 11 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen onder zadeldaken rondom grotendeels begraasd erf. Ten noorden en ten oosten, nog deels met knotbomen afgezoomde resten van omwalling. Mooie inplanting ten zuiden van het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Bakstenen stoepen; recentere geplaveide stoep voor het boerenhuis afgezet met ijzerdraad en toegangshekje. Vandaag zijn relicten van de grachtenstructuur bewaard ten noordoosten en noordwesten van de gebouwen. Rijen knotbomen markeren de grachten. Langs de toegangsdreef werd een rij populieren aangeplant.


ID: 17011 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Sikkelstraat 2 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom rechthoekig, onverhard erf met bakstenen paden en stoepen. Ten noorden en ten zuidwesten, resten van omwalling. Ten noordoosten, boomgaard. Ten zuiden, onverharde erfoprit met bakstenen hekpijlers gedateerd 1840, aan straatzijde.


ID: 17012 | Bouwkundig element

Landmanshoeve

Sikkelstraat 3 (Veurne)
Hoeve met losse, verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag rondom onverhard erf met bakstenen stoepen; inplanting bij kruispunt met Landsmanstraat. Hek links en rechts van het boerenhuis.


ID: 17013 | Bouwkundig element

Boerenarbeidershuis

Sikkelstraat 4 (Veurne)
Alleenstaand boerenarbeidershuisje; voorgelegen moestuin rechts van straatkapel uit de 20ste eeuw.


ID: 17078 | Bouwkundig element

Hoeve Den Elzentap

Sikkelstraat 9 (Veurne)
Oorspronkelijk omwalde hoeve met losse bestanddelen van rondom onverhard, deels begraasd erf. Ten noorden, boerenhuis met twee opkamertraveeën links + vier traveeën onder doorlopend zadeldak, vermoedelijk in kern opklimmend tot de 13de eeuw; echter uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. Ten oosten, aangepaste stalvleugel onder zadeldak uit de eerste helft van de 19de eeuw met achtergevel in stijl- en regelwerk, en alleenstaand bakhuis rechts van het boerenhuis.


ID: 16811 | Bouwkundig element

Burgerhuis, restant Cellenbroedersklooster

Sint-Denisplaats 16 (Veurne)
Voormalig herenhuis, thans jongerenontmoetingscentrum; gelegen op westelijke pleinzijde. Ten noorden, nieuw stedelijk zwembad vermoedelijk in de voormalige tuin; nog enkele bewaarde bomen en tuinmuren.


ID: 16812 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasplaats (Veurne)
Parochiekerk gelegen tussen Appelmarkt, Sint-Niklaasplein en Kaatsspelplaats met dominerende westtoren. Oudste vermelding van 1120. Tot de Franse Revolutie bediend door monniken van de Sint-Niklaasabdij. Baksteenbouw; gebruik van ijzerzandsteen voor onderbouw van zuidelijke zijbeukgevel; kalksteen voor lagen afgewisseld met baksteen in noordelijke zijbeukgevel en zuidelijke transeptgevel, voor grootste gedeelte van zuidelijke zijbeukgevel en voor bovengedeelte van westportaal; Doornikse steen voor onderbouw van laatstgenoemde.


ID: 92123 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Niklaas

Sint-Niklaasplaats (Veurne)
Het instrument, van Fr. Loncke, en de orgelkast, van Al. Desaever, dateren van 1897-98. Het orgel werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gedemonteerd en nadien heropgebouwd door Fr. Vos. Dezelfde orgelbouwer voerde in 1932-33 herstellingwerken en wijzigingen uit. Na beschadiging in de Tweede Wereldoorlog, volgde een herstelling uitgevoerd door Jos. Loncke in 1943.


ID: 92124 | Bouwkundig element

Orgel kerk Sint-Walburga

Sint-Walburgapark (Veurne)
Het oorspronkelijk orgel is van J.-G. Gobert en J. Bosquet (Rijsel), uit 1743. In 1784-85 werd het uitgebreid met een Positief door J.J. Vander Haeghen (Rijsel). In 1909: ombouw en verplaatsing door Th. Delmotte en zoon (Doornik). In 1917 werd het orgel gedemonteerd door Frans Vos en door dezelfde teruggeplaatst in 1920. In 1967: totale vernieuwbouw door Jos. Loncke en Zonen (Esen).