Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 41316 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Zoerledorp 1 (Westerlo)
Intacte dorpswoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 84870 | Bouwkundig element

Hoeve

Adolf Papeleustraat 112 (Wetteren)
Kleine hoeve met in U-vorm opgestelde gebouwen rond gekasseid erf met gedichte mestvaalt. Bestaande uit boerenwoning van vijf traveeën en één bouwlaag met gecementeerde gevels, ingeplant haaks op de straat; vermoedelijk daterend uit begin 19de eeuw.


ID: 84868 | Bouwkundig element

Personeelswoning

Adolf Papeleustraat 57A (Wetteren)
Woning, gebouwd als bureau en woning voor personeel van boomkweker Adolf Papeleu van 1847; achterin gelegen met grintpad.


ID: 85140 | Bouwkundig element

Hoeve

Begijnestraat 59 (Wetteren)
Hoeve met achterin gelegen boerenwoning en rechts in L-vorm aanleunende bedrijfsgebouwen die het voorerf gedeeltelijk omsluiten. Voorheen vrijstaand huis teruggaand op een minstens van in de eerste helft van de 19de eeuw bestaande woning. Breed ijzeren toegangshek aan betonnen pijlers tegenover de woning.


ID: 84873 | Bouwkundig element

Villa

Biezeweg 4 (Wetteren)
Vrijstaand burgerhuis of villa in landelijke stijl met cottage-elementen. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd schilddak, daterend van 1900.


ID: 84875 | Bouwkundig element

Villa met koetshuis

Brusselsesteenweg 1, 1A-C, Kloosterstraat 5 (Wetteren)
Vrijstaande villa in eclectische stijl naar ontwerp van architect Leon De Keyser van 1921. Ten oosten voormalig koetshuis en paardenstal uit 1828.


ID: 85169 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Brusselsesteenweg 416 (Wetteren)
Haaks op de straat ingeplant boerenhuis, volgens het kadasterarchief rest van een voormalige hoeve met losse bestanddelen wellicht opklimmend tot begin 19de eeuw. In 1866 werd een bedrijfsgebouw ervan omgebouwd tot de huidige woning.


ID: 84878 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen van leerlooierij

Brusselsesteenweg 6-8 (Wetteren)
Bedrijfsgebouwen van voormalige leerlooierij Hector Lebegge. Magazijn van rond 1891 van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Sobere baksteenbouw; voorpuntgevel aan de straat met fries voor opschrift en verbouwde pui. Links lagere aanbouw met poort onder lessenaarsdak, opgetrokken circa 1904.


ID: 84882 | Bouwkundig element

Oranjerie en park van kasteel van Gransvelde

Cederdreef 9 (Wetteren)
Meergezinswoning De Oranjerie, voorheen oranjerie van kasteel van Gransvelde in landschapstuin naar een ontwerp van Fuchs van 1870. Naast de oranjerie uit het begin van de 19de eeuw rest nog de vroegere hovenierswoning. Ook de vroegere toegang tot het kasteeldomein, aan de Parklaan, bleef behouden. Een vaste brug, voorafgegaan door vier schamppalen, aan weerszij met gesmeed hekwerk met dezelfde rocaillemotieven als in de poort met 19de-eeuws voorkomen.


ID: 84886 | Bouwkundig element

Scheppersinstituut met kapel

Cooppallaan 128 (Wetteren)
Scheppersinstituut, voorheen gekend als Sint-Barbaragesticht. A. Verhaegen voorzag in zijn ontwerp uit 1876 van het gesticht een typisch middeleeuwse kloosterplattegrond met gesloten vierkante aanleg. In werkelijkheid werd het Sint-Barbaraweeshuis in U-vorm gefaseerd gerealiseerd rondom een vierkante binnenplaats. De semipublieke kapel aan de straatzijde werd als zuidvleugel opgevat. De aansluitende volumes van west- en noordvleugel met toepassing van steile zadeldaken en de sobere neogotische stijleenheid in de geveluitwerking in de geest van de Sint-Lucasneogotiek, getuigen van een visie beantwoordend aan een totaalconcept.