Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 84977 | Bouwkundig element

Hoeve

Kortewagenstraat 50 (Wetteren)
Hoeve met Heilig Hartkapel aan de erftoegang. Volgens het kadasterarchief werd de boerenwoning achterin op een bestaand erf gebouwd in 1878. Parallel aan de straat gebouwd bakstenen boerenwoning van vijf traveeën onder mank, pannen zadeldak.


ID: 85151 | Bouwkundig element

Hoeve Burgemeestershof

Kriephoekstraat 25 (Wetteren)
Huidige gebouwen rondom een ruime rechthoekige binnenplaats, grotendeels daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. In aanleg gaat het complex terug op een oudere hoeve waarvan het deels vroeger aangepast aanvankelijke boerenhuis uit de 18de eeuw in de linker zijvleugel behouden bleef. Huidige herenwoning met dominant volume ingeplant aan de straat, voorzien van een voortuintje met ijzeren hekwerk op hardstenen voet.


ID: 84979 | Bouwkundig element

Sint-Antoniuskapel

Kwatrechtsteenweg (Wetteren)
Wegkapel naar verluidt in het laatste kwart van de 19de eeuw opgericht. Kleine rechthoekige bakstenen kapel onder zadeldak met ijzeren nokkruis. Neogotisch getinte voorpuntgevel met schouderstukken op geprofileerde hardstenen console.


ID: 84978 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kwatrechtsteenweg 142 (Wetteren)
Directeurswoning bij de lijmfabriek van Anatole Lebegge op oude rooilijn aan de straat, volgens het kadasterarchief gebouwd in 1891 door Hector en Désiré Lebegge naast al bestaand wegkapelletje. Eenvoudig gebouw onder pannen zadeldak in donkerbruine baksteen. Woonhuis links geflankeerd door de bijhorende Sint-Antoniuskapel.


ID: 84980 | Bouwkundig element

Sint-Lodewijkinstituut met kapel

Kwatrechtsteenweg 168 (Wetteren)
Sint-Lodewijkinstituut circa 1866 gesticht door mevrouw Louis Le Grand en haar schoonzoon Désiré Casier. De oudste U-vormige neogotische kloostergebouwen, met kapel van 1866-1867, zusterkoor en schoolgebouw, werden ontworpen door architect Auguste Van Assche. Tussen 1881, 1883 en 1893 substantiële vergroting van de klooster- en schoolgebouwen, ten noorden en ten westen van de kapel, waardoor het instituut een rechthoekige plattegrond verkreeg geschikt rond drie binnenkoeren. Rond 1911 kapel zuidwestwaarts vergroot met neogotisch ontvangstgebouw naar ontwerp van architect Stordeur.


ID: 84982 | Bouwkundig element

Villa Casier

Kwatrechtsteenweg 168 (Wetteren)
Villa in neogotische stijl volgens kadastergegevens in 1876 gebouwd in opdracht van Désiré Casier als privéwoning. Verhoogde inkompartij aan een bordes van zes treden voorafgegaan door een later toegevoegde monumentale bogengalerij in blauwe hardsteen. Eigenlijke villa van twee bouwlagen onder verspringende snijdende leien zadeldaken.


ID: 84985 | Bouwkundig element

Ensemble van burgerhuizen

Lange Kouterstraat 17 (Wetteren)
Ensemble van twee burgerhuizen gelegen in de Lange Kouterstraat, een smalle verbindingsstraat in het gemeentecentrum tussen de Jan Broeckaertlaan, de Jager- en Schoolstraat, met overwegend kleinschalige rijbebouwing.


ID: 85070 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lange Kouterstraat 22A, Stationsstraat 41 (Wetteren)
In het straatbeeld opvallend groot neoclassicistisch burgerhuis, gebouwd tussen 1863 en 1866 naar ontwerp van architect Emm. A.J. Cels. In 1906 achteraan vergroot en voorzien van een vrijstaande serre. Paardenstal in neotraditionele stijl ter hoogte van de Lange Kouterstraat eveneens opgetrokken in 1906.


ID: 84986 | Bouwkundig element

Café met linde

Lange Wegel 102 (Wetteren)
Café "De Noteloze Notelaar" uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen op straathoek van Lange Wegel met Warandestraat en grenzend aan het als landschap beschermde duingebied "De Blakken - Speelbos". Op het terras staat een linde.


ID: 84988 | Bouwkundig element

Herenhuis

Libbrechtstraat 15 (Wetteren)
Herenhuis van zes traveeën met tweeënhalve bouwlagen onder zadeldak, vermoedelijk daterend van 1871, met bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint afgelijnd door hoofdgestel met decoratie in empirestijl en geprofileerde kroonlijst op modillons. Grote hoger oplopende ommuurde tuin met een aantal oude bomen waaronder wilde kastanje en bruine beuk.