Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 89568 | Bouwkundig element

Burgerhuis met vlasschuur

Oostrozebeeksestraat 20 (Wielsbeke)
Woonhuis met vlasschuur. In 1866 wordt op deze plaats een tweewoonst gebouwd. Het oostelijke huis, thans nummer 20, wordt in 1923 verbouwd in opdracht van de weduwe van Camiel Tack – Cnudde, een kantverkoopster uit Ooigem. De woning wordt onder meer uitgebreid met een magazijn en een achtergelegen zwingelarij.


ID: 89570 | Bouwkundig element

Vlashandelaarswoning

Oostrozebeeksestraat 50 (Wielsbeke)
Woning van een vlashandelaar.  Gedeelte aan straatzijde volgens kadaster in 1877 door de Ooigemse metser Engelbertus Coeman – Debock als uitbreiding gebouwd van een ouder, haaks op de straat ingeplant volume. Rechts van de woning bevindt zich een steegje dat toegang verleent tot de achterbouw van de woning en een aanpalende éénlaagswoning.


ID: 89571 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oostrozebeeksestraat 55 (Wielsbeke)
Hoeve, bestaande uit losstaande bestanddelen, opklimmend tot de 18de eeuw. Volgens P. De Brabandere teruggaand op een oude hofstede die bewoond werd door Gozewijn van Ooigem en in 1351 in beslag genomen werd ten gevolge van zijn medeplichtigheid aan de opstand van de Gentenaars tegen de Vlaamse graaf.


ID: 89634 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Priesteragiestraat 2 (Wielsbeke)
Samenstel van twee landelijke éénlaagswoningen, minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen op het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1830), gelegen aan de oever van de Loverbeek.


ID: 89494 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Reynaertstraat 14 (Wielsbeke)
Historische hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, thans verlaten en in ruïneuze staat. De hoeve wordt reeds weergegeven in het landboek van Wielsbeke (1720). Omschreven als "erfve bestaen met huys, scheure en ovenbeur", in eigendom van werkman, later molenaar, Joos Goemaere.


ID: 89501 | Bouwkundig element

Vlasfabriek Arthur Lambrecht

Rijksweg (Wielsbeke)
Vlasfabriek Arthur Lambrecht met vlasschuren en incorporatie van een ouder gedeelte. Gelegen aan de zuidzijde van de Rijksweg in de nabijheid van de Leie, ten oosten van de "Bornkapel".


ID: 89502 | Bouwkundig element

Bornkapel

Rijksweg (Wielsbeke)
Kapel opgericht in de eerste helft van de 16de eeuw naar aanleiding van het terugvinden van het mirakelkruis, dat door dieven was ontvreemd uit de kerk van Sint-Baafs-Vijve. Gebouwd boven een bronnetje, de "Heiligen Born" genaamd. De oudste vermelding van de kapel komt volgens De Flou voor in 1587 als "'t borreken", later als de "borrepuut". Kruiskapel in rode baksteenbouw onder stomp zadeldakje in Vlaamse pannen. Bereikbaar via recent aangelegd dreefje ten zuiden van de Rijksweg, afdalend naar de Leie toe.


ID: 89505 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch burgerhuis

Rijksweg 169 (Wielsbeke)
Neoclassicistische burgerwoning, geregistreerd bij kadaster in 1922 als gehele herbouwing in opdracht van landbouwster Marguerite Lauwers, van een ouder volume dat opklom tot circa 1830 (zie primitief kadasterplan).


ID: 89512 | Bouwkundig element

Neoclassicistische dorpswoning met atelier

Rijksweg 295 (Wielsbeke)
Neoclassicistische dorpswoning met atelier, thans herberg "'t Glazen Dak". Op deze plaats wordt volgens kadaster in 1882 een nieuwe kleine éénlaagse woning gebouwd voor timmerman Jean Baptiste Vandenberghe. Vervolgens wordt vanaf 1884 het huidige grondplan weergegeven met haakse achterbouw en achtergelegen "werkwinkel", het kadaster vermeldt "agrandissement rural". Rond 1920 laat Jan Baptiste Deleersnijder een smidse aanbouwen aan de noordzijde.


ID: 89513 | Bouwkundig element

Portierswoning kasteel Ten Broucke

Rijksweg 300 (Wielsbeke)
Witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint, onder haakse overkragende zadeldaken in Vlaamse pannen; afdaken en dakvensters in leien gedekt. Verdwenen klokkentorentje en windveren van overkragende daken, vernieuwde goten en bebording.