Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 89465 | Bouwkundig element

Hoeve

Kleine Molstenstraat 1 (Wielsbeke)
Historische hoeve gelegen op het hoekperceel tussen de Kleine Molstenstraat, Ridder de Ghellinckstraat, Vierlindenstraat en Vaartstraat, bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een begraasd erf. In geschiedenis minstens opklimmend tot halverwege de 17de eeuw, huidige hoevegebouwen vermoedelijk met 18de-eeuwse of begin-19de-eeuwse kern.


ID: 89466 | Bouwkundig element

Hoeve met vlasschuur

Kleine Molstenstraat 32 (Wielsbeke)
In 1872 wordt bij kadaster de bouw van een nieuw "huis en gebouw" geregistreerd, in eigendom van landbouwer Joannes Baptiste Vandenbroucke. In 1920 laat vlashandelaar Hendrik Baekelandt ten zuidwesten daarvan een "zwingelarij met motor" oprichten. In 1930 wordt volgens kadaster de vlasschuur ("magazijn") ten oosten aan het woonhuis gebouwd.


ID: 89561 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Kruishoek 37 (Wielsbeke)
Woning teruggaand op hoevesite met 18de-eeuwse kern, zie afbeelding op kaartboek Ooigem uit 1778. Op het primitief plan circa 1830 worden twee parallelle volumes afgebeeld, een landgebouw aan straatzijde en een dieper gelegen woonhuis met een haaks daarop gebouwd bakhuisje ten noorden.


ID: 89468 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lindestraat 8 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen rondom een semi-verhard erf, in site minstens opklimmend tot het midden van de 17de eeuw. Eertijds met rechtstreekse toegang via de Lindestraat, thans slechts toegankelijk via de toegang tot het privédomein van nummer 6.


ID: 89627 | Bouwkundig element

Hoeve

Loverstraat 118 (Wielsbeke)
Kleine hoeve, later opgesplitst in meerdere woningen. Minstens opklimmend tot 1763; in 1877 wordt een vergroting en opsplitsing -van het boerenhuis geregistreerd. Eenlaags volume van acht traveeën onder licht overkragend zadeldak. Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepekte plint.


ID: 89628 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Loverstraat 146 (Wielsbeke)
Hoeve bestaande uit naoorlogse hoevegebouwen waarachter een oud boerenhuis omgevormd tot landgebouw, opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen op het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Het huidige bouwvolume wordt reeds identiek afgebeeld op het primitief plan (circa 1830), de hoeve werd door de eigenaar, landbouwer Joannes Guillemin uit Sint-Baafs-Vijve, verpacht. Rond 1881 wordt ten oosten van het woonhuis een nieuw stalletje opgetrokken.


ID: 89625 | Bouwkundig element

Dorpswoning met restant van warmwaterroterij

Loverstraat 93 (Wielsbeke)
Eenlaagswoning met restant van warmwaterroterij. Volgens kadaster wordt in 1898 door handelaar Alfons Blondeel uit Waregem een bestaand huis afgebroken om aan de straatzijde van het perceel een nieuw woonhuis op te trekken. In 1931 wordt door vlashandelaar Alfons Carlier achter een oudere vlaszwingelarij (verdwenen) een "kunstmatige roterij" gebouwd.


ID: 89631 | Bouwkundig element

Hoeve

Moerdijkstraat 18 (Wielsbeke)
Hoevetje, bestaande uit parallelle hoevegebouwen, gelegen ten noorden van de weg aan de Kasteelbeek, die de grens vormt met Oostrozebeke.


ID: 89629 | Bouwkundig element

Hoeve 't Blauw Kasteelke

Moerdijkstraat 2 (Wielsbeke)
Historische hoeve " 't Blauw Kasteelke" of "Goet Ter Mandere", met boerenhuis waarvan de kelders dateren uit de 13de eeuw.


ID: 89473 | Bouwkundig element

Molen Moreau

Molenstraat (Wielsbeke)
Achterin de Molenstraat ter hoogte van nummer 58 bevindt zich de molen- en maalderijsite, "Molen Moreau" of "Molen Goemaere". Ingebouwd tussen een maalderijgebouw uit het laatste kwart van de 19de en het begin van de 20ste eeuw steekt een vervallen molenromp.