Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 205883 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Hellestraat 9 (Wingene)
Lage boerenarbeiderswoning uit de 19de eeuw. Bewaarde pomp op het gekiezeld erf. Weergegeven in de Atlas der Buurtwegen circa 1843. Verankerde, donkerrode baksteenbouw onder zadeldak met aanbouw van een lager volume onder lessenaarsdak.


ID: 205565 | Bouwkundig element

Hoeve

Hereveldstraat 7 (Wingene)
Kleine hoeve met vrijstaande boerenwoning en stal parallel opgesteld rond een onverhard erf met restant van boomgaard. Het woonhuis is weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1829) als een tweewoonst. Circa 1879 wordt het woonhuis verlengd in oostelijke richting. De stal is volgens kadastergegevens gebouwd in 1890. Lage tweewoonst van zes traveeën onder zadeldak met pannen. Stal in baksteen met opgeklampte poorten en deuren. Behouden mestpomp tegen erfgevel.


ID: 205567 | Bouwkundig element

Brug over de Ringbeek

Hertsbergeveldstraat (Wingene)
Brug over Ringbeek met zwart geschilderde smeedijzeren borstwering dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw. .


ID: 205570 | Bouwkundig element

Hoeve met geïncorporeerde stal

Hertsbergeveldstraat 18 (Wingene)
Kleine hoeve bestaande uit een boerenwoning met geïncorporeerde stal en schuur in parallelle opstelling rond een met gras begroeid erf met notelaar en restant van een hoogstamboomgaard.


ID: 205568 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hertsbergeveldstraat 4 (Wingene)
Hoeve met losse bestanddelen in parallelle opstelling rond een met gras begroeid erf. De oudere hoeve die al was weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. Breedhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Ten zuiden van het erf, bakstenen schuur onder zadeldak met centrale dwarsdoorrit.


ID: 205569 | Bouwkundig element

Veldhoeve

Hertsbergeveldstraat 5 (Wingene)
Dieperliggende hoeve bestaande uit boerenwoning met geïntegreerde stalling en een haakse schuur rond een verhard erf waarop een recent woonhuis is gebouwd. Toegankelijk via een lange oprijlaan. Boerenwoning in kern weergegeven op het primitief kadasterplan circa 1829. Boerenwoning van twee traveeën en twee opkamertraveeën onder een zadeldak.


ID: 205890 | Bouwkundig element

Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw

Heulstraat (Wingene)
Pijlerkapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd circa 1900 in een weide. Roodbakstenen volume op verbrede sokkel onder zadeldakje met betraliede beeldnis met beeld.


ID: 205889 | Bouwkundig element

Dorpswoning van 1820

Heulstraat 1 (Wingene)
Achterin gelegen woning gedateerd 1820 door middel van jaarankers in rechter zijgevel. Verankerde, rode baksteenbouw van zes traveeën en twee opkamertraveeën onder zadeldak.


ID: 205906 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Hille 137 (Wingene)
Lage vrijstaande woning volgens het kadaster van 1889. Voortuin afgesloten door zwart geschilderd smeedijzeren hek op laag muurtje tussen gietijzeren kolommen, dito toegangspoortje.Baksteenbouw onder gemansardeerd zadeldak met drie vernieuwde dakkapellen. Links aanbouw van houten oranjerie te dateren in het eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 205907 | Bouwkundig element

Fabriek La Couronne of De Kroon

Hille 144-146 (Wingene)
Geëvolueerd uit een brouwerij tot een stoomfabriek. In kern daterend van voor 1834 met huidig gevelbeeld van circa 1927. Vanaf 1909 is de Maatschappij De Kroon volledig eigenaar en worden de gebouwen omschreven als "stoomfabriek van ingelegde groenten". In 1923 wordt een aanvraag ingediend om vleesconserven te mogen produceren. In 1927 volgt een aanvraag om het gebouw te mogen ophogen met een verdieping. In 1930 wordt er overgeschakeld op aandrijving door middel van drie elektrische motoren. Baksteenbouw van zes traveeën en twee bouwlagen onder plat dak met horizontaal belijnde gevel. Gevel horizontaal belijnd door middel van twee wit geschilderde stroken en een manshoge blauwe hardstenen plint.