Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 209574 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Eernegemsestraat 31-33 (Zedelgem)
Opvallende, vrijstaande en dwars geplaatste woning met links een lage aanbouw onder sleepdak en rechts een doorgang naar enkele achterliggende huizen.


ID: 209575 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Eernegemsestraat 39 (Zedelgem)
Beeldbepalend burgerhuis in de rij, op de hoek met Dorpwegel, oorspronkelijk een geheel vormend met Dorpwegel nummer 1. Voorheen uitgebaat als herberg "DEN HERT" zoals te zien op een foto van vóór 1910. Circa 1880 wordt door herbergier Pieter Maes de herberg op de Plaets opgetrokken en circa 1897 met een landgebouw uitgebreid. Gedeeltelijke reconstructie circa 1910. Breed huis van vijf traveeën in de bocht van de straat. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met beraapte gevel boven een grijsbeschilderde, bepleisterde plint.


ID: 209576 | Bouwkundig element

Brouwerij De Leeuw en brouwerswoning

Eernegemsestraat 6-8, Engelstraat 7 (Zedelgem)
Gelegen in het dorpscentrum van Aartrijke. Heden in gebruik als gemeentearchief en administratief centrum door de gemeente Zedelgem en met ingang via de Engelstraat.


ID: 209874 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Emmaüs

Emmaüsdreef 6, Kasteeldreef 14, Rolleweg (Zedelgem)
Kasteelsite Emmaüs, oorspronkelijk met opperhof-neerhofstructuur. Het landhuis is een volume op rechthoekige plattegrond, van twee bouwlagen onder schilddak, met een uitzicht hoofdzakelijk van circa 1869 en 1957, maar eventueel in kern opklimmend tot de vroegste 17de of 18de-eeuwse bouwfase. Domein toegankelijk via de Emmaüsdreef, een dubbele eikendreef tot aan de toegang tussen hardstenen pijlers. Het landhuis is gelegen binnen een ruim park, gekenmerkt door twee waterpartijen met daarrond enkele markante bomen, open graslanden afgezoomd door een parkbos en een ijskelder. Het domein omvat eveneens een Lourdesgrot en kapel, oranjerie, ommuurde moestuin, hoeve en koetshuis.


ID: 209580 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Engelstraat 42 (Zedelgem)
Lage, vrijstaande arbeiderswoning uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen langs een aftakking van de Engelstraat. Dubbelhuis in verankerde baksteen van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde voorgevel met imitatievoegen en gepekte plint.


ID: 209875 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Eninkstraat 40 (Zedelgem)
Achterin gelegen boerenarbeiderswoning, eventueel uit de eerste helft van de 19de eeuw. Laag dubbelhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder hoog zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209877 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Eninkstraat 50 (Zedelgem)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling, gerenoveerd. Staat nog niet op het primitief kadaster (circa 1830) maar wel op de Atlas der Buurtwegen (1845). Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters met kleine roedeverdeling naar oud model.


ID: 209318 | Bouwkundig element

Baliehoeve

Faliestraat 121 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen. Volgens kadastrale mutaties gelegen in de Baillus Hoek of Bailleus Hoek, waarmee de naamgeving van de hoeve misschien verband houdt. Staat wellicht op de Ferrariskaart (1770-1778). Staat in ieder geval op een kadastrale kaart (1808-1810) uit de Napoleontische periode met woonhuis ten noorden en schuur ten oosten van het erf en op het primitief kadasterplan (circa 1830) met dezelfde configuratie. Circa 1884 wordt het woonhuis uitgebreid en het bakhuisje ten zuiden van het erf bijgebouwd. Circa 1890 wordt een nieuw woonhuis tegen het oude huis (nu dienstdoend als stal) opgericht en de schuur uitgebreid of herbouwd. Verankerde, bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rond een onverhard en begraasd erf. Laag boerenhuis met dubbelhuisopstand, in de westgevel een arduinen gevelsteen. Schuurstalvolume aan de erfzijde. Bakhuisje met gewijzigde muuropeningen.


ID: 209314 | Bouwkundig element

Hoeve d'Hooghe Schuere

Faliestraat 2 (Zedelgem)
Hoeve, gelegen op een spie-vormig perceel tussen de Kronestraat en de Faliestraat. Staat vermeld staat in de ommeloper van 1674. De vroegste afbeelding vinden op een kaart van 1761. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) staan woonhuis, schuur en bakoven gegroepeerd rond het erf. oeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf. Verankerde, bakstenen gebouwen met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis met bloktandfries onder de dakgoot en segmentboogvormige muuropeningen, beluikte vensters. Schuurstalvolume langs de Kronestraat.


ID: 209581 | Bouwkundig element

Pachthoeve

Faliestraat 98 (Zedelgem)
Pachthoeve volgens zegsman een 'moerashuisje', horend bij het kasteel "Litterveld". Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadaster (circa 1830) is bebouwing te zien. De eerste schets van 1847 en legger maken gewag van de bouw van een huis in 1838. In 1847 wordt de schuur bijgebouwd, in 1933 woning vergroot. Huisje en schuur gelegen in een bosrijke omgeving palend aan het kasteeldomein en met deels begraasd erf. Dubbelhuis met vroeg 19de-eeuws uitzicht. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw van anderhalve verdieping boven een gepekte plint en onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen). Schuur met geïncorporeerde stalling ten zuiden van het erf. Verankerde, deels witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen).