Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 209748 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood

Steenstraat (Zedelgem)
Kapel Onze-Lieve-Vrouw Troost in Nood. Kapel op deze plek reeds vermeld in de Atlas der Buurtwegen (circa 1844)i, toch in de huidige staat wellicht daterend uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Opgetrokken in rode baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rondboogdeur en -vensters in de zijgevels. Voorgevel met flankerende pilasters en bekronend fronton. Bovenlicht met opschrift "O.L.V. / TROOST IN NOOD".


ID: 209746 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Steenstraat 13 (Zedelgem)
Lage, vrijstaande dorpswoning met garage. Staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844), gaat mogelijk terug tot het einde van de 19de eeuw. Tijdens het interbellum toevoegen van magazijn/garage, aanpassen van de muuropeningen en aanbrengen van cementpleister. Dubbelhuis in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Voorgevel bezet met cementbepleistering in geometrische motieven.


ID: 209744 | Bouwkundig element

Romp van de Termotemolen met dorpswoning

Steenstraat 9-11 (Zedelgem)
Van de graan- en oliemolen Termotemolen, een torenkotmolen van 1837 die later mogelijk verhoogd werd tot een bakstenen stellingmolen, rest vandaag nog de romp. Mogelijk is ze afgeknot. De romp is achterin gelegen in de tuin van Steenstraat nummer 11, maar werd gebouwd op het perceel van de latere woning Steenstraat nummer 9. Deze lage dorpswoning met naar de straat gerichte voorgevel dateert wellicht uit het einde van de 19de eeuw. Het dubbelhuis in donkere, verankerde baksteen is gevat onder een zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209432 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Stijn Streuvelsstraat (Zedelgem)
Ligging op de wijk De Leeuw. De kapel ligt aan een grasperk, afgezoomd door haagbeuk, en is toegankelijk via een paadje met betonklinkers, waarlangs enkele zitbanken, geflankeerd door knotwilgen. De kapel is opgericht in 1848. Bouwheren zijn Jean-Baptiste en Vincent Coppieters, kasteelheren van het "Vijverskasteel" die hoopten de hongersnood bij de arme bevolking te doen keren tijdens de crisis van de jaren 1840. De kapel werd in 1852 door de Brugse bisschop J.B. Malou ingewijd. Bij een herziening van een BPA moeten de kapel en enkele huizen wijken. Na enige polemiek over het al dan niet slopen en heropbouwen wordt geopteerd voor een integrale verplaatsing van de kapel naar de huidige ligging. De hele operatie gebeurt op 8 februari 2001, nadien wordt de kapel door bisschop Roger Van Gheluwe heringewijd. Opgetrokken in rode, verankerde baksteen boven dito plint en onder licht geknikt zadeldak (leien) bekroond door een eenvoudig, smeedijzeren kruis.


ID: 209878 | Bouwkundig element

Hoeve Sysenhof

Sysen 3 (Zedelgem)
Gelegen aan de rand van een verkaveling met residentiële bewoning. De bebouwing op deze site klimt in ieder geval op tot circa 1600, het toponiem Sysen komt reeds voor in 1460, maar het is niet duidelijk of het dan al gaat om een hoeve.


ID: 209993 | Bouwkundig element

Hoeve

Sysen 7 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een bekiezelde oprit. Staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) met ongeveer dezelfde configuratie (zie huidig), 19de-eeuws uitzicht. Boerenhuis met aangebouwde stal met stal in bruine, verankerde baksteen onder hoog zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen) ten zuiden en schuur ten noorden van een begraasd erf. het geheel is omgeven door een gemengde haag.


ID: 210025 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Torhoutsesteenweg (Zedelgem)
Achterin gelegen kapel. Historisch verbonden met het goed "Ter Loo", maar in 1960-1962 verkocht samen met een perceel grond voor de oprichting van het Centrum voor Kunstmatige Inseminatie. Een eerste familiekapel zou opgericht zijn kort na 1671. Volgens de literatuur is de neogotische kapel opgericht in 1847 maar op de Ferrariskaart (1770-1778) staat reeds een kapel. Wellicht worden bij de bouw van de nieuwe kapel in 1847 delen van de oorspronkelijke hergebruikt. Het kadaster registreert in 1883 de nieuwe constructie van een kapel die meer dan drie jaar tevoren plaatsvond. Vermoedelijk werd de bestaande kapel herbouwd. Bruine baksteenbouw onder zadeldak (leien), gebruik van gele baksteen voor de hoekkettingen. Aflijnende tandlijst en kalkzandstenen lijst onder de dakrand. Deuropening met dubbele deur en vensters in de zijgevels met spitsboog en afgeschuinde dagkanten. Verzorgd metselwerk in zandsteen bij de (neo?)gotische roosvensters in voor- en achtergevel.


ID: 209436 | Bouwkundig element

Hof ter Zuytweghe met bunker

Torhoutsesteenweg 114 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf, toegankelijk via een aarden oprit. De hoeve staat reeds aangegeven op de Ferrariskaart. Ten noorden van het erf bevindt zich het woonhuis, eventueel in kern teruggaand tot de 18de eeuw, en ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Op de hoeve is nog een bunker uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig, die deel uitmaakte van het munitiedepot. Witbepleisterde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint. Ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 209995 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Torhoutsesteenweg 3A (Zedelgem)
Opgetrokken circa 1848. Beeldbepalend en vrijstaand volume bestaande uit een hoger deel van drie traveeën en een laagbouw van vijf traveeën. Witbeschilderde, verankerde baksteen bepleisterd bij het hogere deel, boven een grijze, bepleisterde plint en onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 209796 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Torhoutsesteenweg 454 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een begraasd erf tegenover de Boutensdreef. De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) aangeduid met woonhuis en schuur ten westen van het erf (zie huidig). Het woonhuis is wellicht in de loop van de 19de eeuw herbouwd. Boerenhuis met lagere aanleunende stalling aan de straat gelegen. Verankerde, bruine baksteen boven een gecementeerde plint onder zadeldak (mechanische pannen). Beplankte schuur onder zadeldak (Vlaamse pannen, golfplaten).