Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

39144 resultaten


ID: 209996 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Lisbona

Torhoutsesteenweg 5 (Zedelgem)
Kasteeldomein met kasteel in neoclassicistische stijl gebouwd in 1861 door de familie Gilliodts-Dewitte. Toegankelijk via een onverharde eikendreef, aan de ingang geflankeerd door bakstenen pijlers met blauwhardstenen deksteen en hekken in smeed- en gietijzer. Kasteel van drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond onder schilddak (leien) met aan zuidzijde een driezijdige uitbouw onder kegeldak (leien). Bepleisterde en witbeschilderde gevels boven een blauwhardstenen plint en verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met rechthoekige, betraliede keldermonden. Park met in het oosten een Lourdesgrot en in het noorden een stalling met koetshuis. Het park zelf is opgebouwd rond een centrale, langgerekte vijver met omgevende graspartijen.


ID: 210022 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Loo

Torhoutsesteenweg 52 (Zedelgem)
Historische hoeve, neerhof van het zogenaamd goed "Ter Loo" (nummer 56) zie metalen opschrift op de toegangshekken gevat in witbeschilderde pijlers bekroond met bollen. Achterin gelegen en toegankelijk via een bekiezelde oprit. Het leengoed ter Loo wordt reeds vermeld in 1322. Het is niet duidelijk wanneer de hoevegebouwen voor het eerst zijn opgetrokken. In 1551 is er in elk geval al sprake van een hofstede. In 1847 wordt de woning ver- of herbouwd. De stalling dateert volgens kadastergegevens van 1884. Hoeve met losse bestanddelen in een U-vorm rond een deels gekasseid, deels begraasd erf gelegen. Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis ten noordwesten van het erf. Dubbelhuis boven een grijze, bepleisterde plint en met recentere rechthoekige muuropeningen onder lateien. Schuurstalvolume ten zuidwesten deels met gewijzigde muuropeningen. De dwarsschuur ten noordoosten (zie nummer 52A) is sedert 1993 afgescheiden van het erf.


ID: 210023 | Bouwkundig element

Dwarsschuur goed Ter Loo

Torhoutsesteenweg 52A (Zedelgem)
Voormalige dwarsschuur bij het neerhof van het goed "Ter Loo" waartegen een moderne glazen inkom. De schuur is opgericht in "1846" en thans in gebruik als centrum voor eigentijdse kunst door de vzw "Kunsthalle Lophem". Schuur in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), rechthoekige traveenissen, vernieuwde poorten en asemspleten. Zonnerad in de zuidgevel.


ID: 210024 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Ter Loo

Torhoutsesteenweg 56-58 (Zedelgem)
Kasteeldomein (voormalige zetel heerlijkheid Loppem) dat doorheen de jaren ingrijpende veranderingen heeft doorgemaakt. Landhuis op een hoogte gelegen in een park en toegankelijk via een onverharde oprit met bijhorende en achterin gelegen voormalig noviciaat met kapel van 1949. Park in landschappelijke stijl met licht verzonken, kronkelende paden en kleine kunstmatige reliëfverschillen, gazons, vijver, hoogstamboomgaard en merkwaardige bomen op de rand van het bos en als solitair aangeplant. Kasteel van drie bouwlagen op quasi rechthoekige plattegrond, onder schilddak. Ten zuiden van het kasteel staat een grote geënte beuk met een achttal vertakkingen van deels rode en deels groene beuk. Het leengoed reeds vermeld in 1322. In 1551, wanneer het goed gekocht wordt door Daniël de Schietere, is er in elk geval al sprake van een hofstede. Het kasteel is te zien op de Grote Kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus (1571). Omstreeks 1845 wordt het kasteel volledig ver- of herbouwd.


ID: 210144 | Bouwkundig element

Hoevetje

Veldegemsestraat 120 (Zedelgem)
Dieper gelegen hoevetje achter een verkaveling en met uitzicht op de vallei van de Veldbeek. Losse bestanddelen rond een begraasd erf.


ID: 210140 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Veldegemsestraat 36 (Zedelgem)
Dieper gelegen daglonershuisje, toegankelijk via een lange, geasfalteerde weg gedwarst door de Veldbeek. De bebouwing gaat terug tot vóór de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1830) en wordt circa 1892 vergroot.


ID: 210147 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vlasaardstraat 2 (Zedelgem)
Rechts van de oprit naar de achterin gelegen hoeve nummer 4. Toenmalige pachtwoning gesitueerd op de wijk Hooge veld, in kern teruggaand tot 1838 en tussen 1858 en 1864 tijdelijk als tweewoonst ingericht.


ID: 210148 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Vlasaardstraat 8 (Zedelgem)
Gelegen tegenover een straatbocht. Toenmalige pachtwoning gesitueerd op de wijk Hooge veld, in kern teruggaand tot 1838.


ID: 209443 | Bouwkundig element

Militair domein en natuurgebied

Vloethemveld (Zedelgem)
Voormalig militair domein en natuurgebied, deels op grondgebied Zedelgem, deels op grondgebied Snellegem (zie Jabbeke). Het "Vloethemveld" is een onderdeel van het een historisch heidegebied. In 1296 schenkt graaf Gwijde van Dampierre het "Vloethemveld" aan het Brugse Sint-Janshospitaal. Om het veld te ontginnen bouwt het hospitaal aan de rand van het gebied enkele hoeves. De hongersnood van 1847 en de groeiende vraag naar hout leiden tot massale ontbossing. Bij de herbebossing vanaf 1880 worden vooral snelgroeiende uitheemse bomen en naaldbomen aangeplant. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kappen de Duitsers bijna het hele bos. Ze richten er barakken op, munitieopslagplaatsen en leggen spoorlijnen aan. In 1924 worden 127 ha van het "Vloethemveld" onteigend. Een deel valt onder het beheer van Waters en Bossen. Een deel wordt toegewezen aan het Ministerie van Landsverdediging voor het plaatsen van munitiedepots.


ID: 209798 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Zabekestraat 3 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een geasfalteerde oprit. Het kadaster registreert in 1838 de bouw van een kleine woning. Circa 1910 vergroting van de woning. Woonhuis met geïncorporeerde stalling in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen).