Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 207935 | Bouwkundig element

Hoeve

Meulebeeksestraat 24 (Ardooie)
Hoeve uit het interbellum, op oudere site. In 1935 laat eigenaar Michaël Vandeputte-Lambrecht de oude landgebouwen afbreken en nieuwe landgebouwen optrekken. Ten noorden van het erf het boerenhuis in donkerrode baksteenbouw onder zadel- en schilddak, op L-vormig grondplan. Ten oosten bakstenen stalvolume.


ID: 207945 | Bouwkundig element

Burgerhuis en woonwinkelpand

Mgr. Roelensstraat 23 (Ardooie)
Burgerhuis en woonwinkelpand, opgetrokken tijdens het interbellum en deels herbouwd in de jaren 1940. Burgerhuis opgevat als een dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak. Woonwinkelpand van drie bouwlagen en vijf/drie traveeën onder platte bedaking met overkragende kroonlijst en afgeronde straatgevel.


ID: 207951 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Oliekouterstraat 14 (Ardooie)
Hoeve, bestaande uit 19de-eeuwse hoevegebouwen en woonhuis uit het interbellum. Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen in U-vormige opstelling rondom een onverhard erf, toegankelijk via een ijzeren hek tussen betonpijlers met bolbekroning, geflankeerd door twee populieren. Ten noorden een boerenhuis onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Ten westen schuur, ten oosten stalvolume.


ID: 207954 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoningen

Oosthoekstraat 2 (Ardooie)
Boerenarbeiderswoningen uit het derde kwart van de 19de eeuw. Achteruitgelegen ten zuiden van de openbare weg, bereikbaar via aardewegel. Eenlaagse rode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen. Ten westen aangebouwd schuurtje.


ID: 208259 | Bouwkundig element

Hoeve Ayshovegoed

Oude Ardooisestraat 7 (Ardooie)
Historische hoeve met interbellumwoonhuis, centrum van de heerlijkheid Ayshove in Koolskamp. Eenlaags boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak. Ten westen van het erf schuurstalvolume.


ID: 207957 | Bouwkundig element

Samenstel van boerenarbeiderswoningen

Oude Beverensestraat 2 (Ardooie)
In 1931 worden de twee huisjes samengevoegd tot één woning. Roodbakstenen eenlaagsbouw van tweemaal drie traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen.


ID: 208299 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

Oude Heirweg (Ardooie)
In de volksmond "Vercruysses kapelletje" genoemd. Naar verluidt opgericht als dank voor redding bij een overval circa 1800 door de bende van Baekelandt op een Roeselaarse beenhouwer. Veldkapel in donkerrode baksteen onder zadeldak met grote kunstleien met bekronend betonnen kruis, geflankeerd door twee lindes waarrond lage aanplantingen. Betonnen jaarsteen "1936" waaronder rondboogdeuropening met metalen deur, deels met traliewerk.


ID: 208300 | Bouwkundig element

Wegkruis

Oude Heirweg (Ardooie)
Wegkruis afgebeeld op de topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire uit 1899 (op basis van terreinherziening van 1884), evenwel op de noordoostelijke hoek van de straat. Houten kruis op de zuidoostelijke hoek met de Hoog-Wielkestraat met daarrond een haag en halfhoge aanplantingen. Witgeschilderde gietijzeren Christusbeeld onder afdakje met windborden en houten achtergrond.


ID: 208260 | Bouwkundig element

Directeurswoning van Blekerij De Kortekeer

Oude Heirweg 16 (Ardooie)
Vrijstaande directeurswoning van de Blekerij De Kortekeer, volgens het kadaster gebouwd circa 1927. Tweelagig woonhuis van vier traveeën onder zadeldak met mechanische pannen.


ID: 208297 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Oude Heirweg 23 (Ardooie)
Landelijke interbellumwoning, volgens kadaster gebouwd circa 1933 voor werkman Eduard Steen-Popelier. Eénlaags volume in donkerrode baksteen van zes traveeën onder zadeldak (nok schuin ten opzichte van de straat, zwarte mechanische pannen), houten gootlijst. Boven deur beglaasde rondboognis met Onze-Lieve-Vrouw met kind.