Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19909 resultaten


ID: 81036 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Moderne kerk getypeerd door de gotisch geïnspireerde vormentaal. De huidige kerk, opgetrokken in 1938 en ontworpen door Alphons Boosten en Jan Reyntjens vervangt de oude, overwegend 16de-eeuwse laatgotische hallenkerk. Enkel de achtkantige, gotische toren en de romaanse torenvoet in Doornikse steen en een deel van het meubilair bleven behouden. Gele baksteenbouw onder leipannen met geblokte natuurstenen plint. Ingewerkte achtzijdige gotische toren onder leien spits met torenuurwerk. Brede middenbeuk; smalle zuidbeuk bestaande uit verschillende dwars geplaatste zijkapellen; smalle noordelijke zijbeuk; zuidelijk transept; vijfzijdig koor. Brede westpuntgevel met groot rozet gemarkeerd door vooruitspringend lager westportaal getypeerd door opvallende gaanderij. Spitsbogige deur. Dwarse kapellen met puntgevels geritmeerd door spitsbogige drielichten en steunberen. Gevel zuidelijke zijbeuk geritmeerd door lancetvensters.


ID: 81037 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Standbeeld voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de vermisten en de politieke gevangenen van de Tweede Wereldoorlog. Arduinen monument opgericht in 1920-1921. Enkel vierkante sokkel met naar boven toe versmallende vierkante zuil met gebogen fronton, met bekronende buste van koning Albert I. Oorspronkelijk gelegen te midden van achthoekig bloemperk, later verplaatst ten zuidoosten van de kerk


ID: 92372 | Bouwkundig element

Orgel parochiekerk Sint-Amandus

Theophiel Toyeplein (Zwevegem)
Reeds in 1680 was er een orgel aanwezig. Het huidig instrument is een werk van Ch.-L. Van Houtte, uit 1835. Een totale ombouw werd uitgevoerd door Ch. Anneessens, in 1887.


ID: 81038 | Bouwkundig element

Vrije centrumschool

Theophiel Toyeplein 8, 8A-B (Zwevegem)
Gemeenteschool opgetrokken in 1855-1856 met in oorsprong centraal de onderwijzerswoning van twee en een halve bouwlaag en twee aanpalende lagere klassenvleugels. De opstelling is nog duidelijk te herkennen in het huidige gebouw van circa 1930. Gele baksteenbouw op plint van bruine streks geplaatste baksteen. Lijstgevels met aflijnende fries van simili-natuursteen.


ID: 81024 | Bouwkundig element

Elektriciteitscentrale

Transfostraat 3-25, 28-40, 3A, 5A (Zwevegem)
De gemeente Zwevegem was één van de eerste gemeenten in België die de openbare verlichting met behulp van elektriciteit verzekerde en tevens deze nieuwe energievorm voor haar inwoners voorzag. De bouw van een elektriciteitscentrale vanaf 1912 gaf een enorme impuls aan de lokale economie. De site is een herkenbaar voorbeeld van de bedrijfsarchitectuur van een elektriciteitscentrale op technologisch en architecturaal vlak. De site bewaart administratieve en functionele gebouwen, zoals een machinehal en ketelhuis, opgericht circa 1912-1913, schoorstenen opgetrokken in 1925 en 1938, een betonnen watertoren van 1939, en diverse gebouwen uit het interbellum, namelijk de voormalige barenzaal, een overslaggebouw, ateliergebouw en administratief gebouw.


ID: 81190 | Bouwkundig element

Villa

Trekweg 14 (Zwevegem)
Opvallende woning van gele baksteen op bruine plint, combinatie van lijst- en puntgevel. Villa van 1937, architectuur beïnvloed door de art deco met beboomde tuin, aan de straat afgezet door laag muurtje van gele en rode baksteen en een bewaarde tuinmuur van rode baksteen. Opvallende woning van gele baksteen op bruine plint, combinatie van lijst- en puntgevel. Architectuur beïnvloed door de art deco zie in- en uitspringende delen en muurvlakken en de verschillende erkers. Decoratief uitgewerkt portaal uitlopend in halfronde loggia.


ID: 81117 | Bouwkundig element

Hoeve

Vierkeerstraat 66 (Zwevegem)
Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken; gesloten opstelling rond een deels gekasseid - deels gebetonneerd erf. Al opgetekend circa 1846. Erftoegang via poortgebouw, straatgevel met muurkapel opgetrokken na de Eerste Wereldoorlog met beeld van Christus aan het kruis. Woonhuis met bewaarde bakstenen stoep met visgraatmotief. Schuur, stalvleugel met behouden aalpomp en slieten en buiten het erf, nutsgebouw.


ID: 81371 | Bouwkundig element

Burgerhuizen

Vierkeerstraat 81-83 (Zwevegem)
Twee burgerhuizen uit het interbellum. Enkelhuizen met lijstgevel van gele ,nummer 81 en rode baksteen, nummer 83 met fries en decoratieve metselverbanden in de borstwering.


ID: 81236 | Bouwkundig element

Het goed te Coudenborgh met kapel

Wagenmakerstraat 1 (Zwevegem)
De naam van de hoeve wordt voor het eerst vermeld in 1266 in een archiefdocument van het Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwehospitaal. De hoeve staat aangeduid op de Ferarriskaart (1770-1778). In het vijfde jaar van de Franse Republiek worden de goederen onder de voogdij geplaatst van de Burgerlijke Godshuizen. In de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), is de huidige configuratie grotendeels herkenbaar. Hoeve met losse bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rond een verhard erf. Westelijke erfoprit (kasseien) gemarkeerd door poortgebouw met aansluitend wagenhuis. Gebouwenbestand met 19de-eeuws uitzicht, oudere 18de-eeuwse kern bij poortgebouw. Woonhuis, stal, wagenhuis, schuur van 1930 en buiten het erf, ast en restanten van de omwalling van het opperhof. Huidige kapel bij erfoprit van 1877 met witgeschilderd interieur.


ID: 81360 | Bouwkundig element

Wegkapel

Zandbeekstraat (Zwevegem)
Wegkapel opgetrokken in 1876 maar in 1920 vervangen door een nieuwe toegewijd aan de Heilige Drievuldigheid. Eenvoudige wegkapel met bepleisterd en beschilderd parement en zadeldak bekleed met zink met ijzeren kruis. Bepleisterd en geschilderd interieur met Heilig Hartbeeld.