Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 73872 | Bouwkundig element

Villa De Graeve

Spoorwegstraat 2 (Brakel)
Beeldbepalende villa naar ontwerp van architect F. Van Severen van 1932, omsloten door ommuurde voortuin met ijzeren hek tussen postamenten en grote beboomde achtertuin. Residentie van het dubbelhuistype; drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met bekronende schoorstenen; lagere rechts aanbouw onder mansardedak.


ID: 130850 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

St. Apolloniaplein (Brakel)
Centraal op het dorpsplein staat een opgaande lindeboom. Dorpsbomen zijn meestal aangeplant om een bepaalde gebeurtenis te herdenken. Gezien zijn afmetingen schatten we in dat deze boom geplant is na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 74016 | Bouwkundig element

Moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel

St.-Franciscusstraat 2, 2A (Brakel)
Voormalig moederhuis van de congregatie der zusters penitenten van Sint-Franciscus van Assisi van Opbrakel. Oudste gebouwen teruggaand op het vroegere baljuwhuis in het middelste deel van U-vormig aangelegde deel van het klooster: in de naar het zuidoosten gerichte lijstgevel herkenbaar aan de heden verdiepte spiegelboogdeur met fraai uitgewerkte hardstenen omlijsting typerend voor de tweede helft van de 18de eeuw; vermoedelijk voorheen een dubbelhuis van één bouwlaag en zeven traveeën. Kloosterhoeve, voornamelijk van circa 1925 en nog 19de-eeuws deel. Door meerdere aanzienlijke uitbreidingen onder andere in het derde kwart van de 19de eeuw (1874), in de jaren 1890, groeide het klooster uit tot een gebouwencomplex palend aan de pastorietuin met hoge kloostertuinmuur aan Holenbroek.


ID: 74024 | Bouwkundig element

Burgerhuis en bijhorende winkel

St.-Martensstraat 25 (Brakel)
Burgerhuis met bijhorende vroegere winkel tegen de voorgevel, gebouwd circa 1925. Bakstenen dubbelhuis met kunstleien bedaking. Twee linker traveeën met twee bouwlagen onder wolfsdak. Aan de straat palende winkel van één bouwlaag onder schilddak.


ID: 73886 | Bouwkundig element

Textielbedrijf Van Butsele

Stationsstraat 54 (Brakel)
Bedrijf voor textielveredeling en twijnderij, opgericht in 1928 en aan straatzijde afgesloten door bakstenen muur met rondbogen en smeedwerk met art-decovormgeving. Achterin gelegen rechthoekig bakstenen gebouw van negen traveeën onder zaagdak. Links ronde fabrieksschoorsteen.


ID: 74079 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Steenweg 15 (Brakel)
Boerenburgerhuis van een recent sterk vernieuwde hoeve; links ijzeren toegangshek. Dubbelhuis van vijf traveeën teruggaand op boerenwoning uit het tweede kwart van de 19de eeuw, naar verluidt circa 1935 aangepast, verhoogd met bovenverdieping, onder zadeldak. Rechts aanpalende overzolderde toegangspoort met naast de doorrit, vermoedelijk circa 1935 ingebouwde kleine rechthoekige kapel.


ID: 73982 | Bouwkundig element

Wegkapel

Tamelbroekstraat (Brakel)
Wegkapel, opgericht in midden de jaren 1920 en afgewerkt in 1950. Eenvoudige rechthoekige wegkapel van gewitte deels gecementeerde bakstenen onder zadeldak met hardstenen dakkruis.


ID: 73887 | Bouwkundig element

Interbellumwoning

Tenbossestraat 10 (Brakel)
Dubbelhuis van drie traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder zadeldak uit het interbellum, met elementen uit de nieuwe zakelijkheid. Karakteristieke horizontale lijn doorbroken door verticaliserende hogeroplopende deurtravee én verspringend gevelvlak met respectievelijk driezijdige en rechts afgeronde erkers op de bovenverdieping.


ID: 73889 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Tenbossestraat 54 (Brakel)
Villaatje in cottagestijl ontworpen in 1928. Breedhuis van twee bouwlagen onder overstekende snijdende schild- en zadeldaken met lijstgevels opgetrokken uit roodgeschilderde baksteen op de beneden- en imitatievakwerk op de bovenverdieping.


ID: 73985 | Bouwkundig element

Wegkapel

Terbeken (Brakel)
Eenvoudige rechthoekige bakstenen kapel afgedekt door betonplaten zadeldak. Bouwjaar 1923 en oprichtster Wangermez Leonie vermeld op ruitvormige hardstenen gevelsteen in de puntgeveltop.