Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 78758 | Bouwkundig element

Molen van Hoeke met maalderij

Natiënlaan 19-21, 19A (Damme)
De molen van Hoeke is een stenen bergmolen, opgetrokken in 1840 op een historische molensite ter hoogte van Hoekebrug. Ten oosten van de molen ligt een mechanische maalderij uit 1923 met ingewerkte nis met Mariabeeldje, met daarachter bebouwing dat gegroeid is uit en rond de voormalige molenaarswoning.


ID: 78833 | Bouwkundig element

Villa in cottagestijl

Nieuwdorpstraat 39-41 (Damme)
Mooie twee-onder-een-kapwoning met voortuin, daterend uit het interbellum. Gebouw van twee bouwlagen en zes traveeën onder pannen schilddak, waarbij de twee centrale traveeën het toegangsportaal vormen voor beide huizen, geaccentueerd door een houten luifel met leibedekking en een puntgevel.


ID: 78722 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Oude Sluissedijk 2-4 (Damme)
Samenstel van twee interbellumwoonhuizen in spiegelbeeldschema, opgetrokken volgens kadaster circa 1930, schuin ingeplant ten opzichte van rooilijn.


ID: 78723 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Oude Sluissedijk 5 (Damme)
Hoeve met semigesloten opstelling omheen deels verhard/gekasseid erf, met woonstalhuis vermoedelijk opklimmend tot eind 18de-begin 19de eeuw, vergroot volgens kadaster circa 1865. Uitgebreid met losstaande schuur en bijgebouw in 1927. Erftoegang via ijzeren hek tussen witgekalkte erfpijlers met bolbekroning. Aan straatzijde, witgekalkt L-vormig woonstalhuis met gepekte plint onder deels overkragend zadeldak met verspringende nok.


ID: 78733 | Bouwkundig element

Ensemble van dorpswoningen

Pottenbakkersstraat 10, 14 (Damme)
Ensemble van drie éénlaagshuizen in repeterend schema, opgetrokken volgens kadaster in 1901 (nummer 14) en uitgebreid met nummers 10-12 circa 1927. Gecementeerde en witgeschilderde baksteenbouw voorheen met hoge gecementeerde (nummer 14 voorzien van schijnvoegen) plint, thans lage zwartgeschilderde plint, onder zadeldak.


ID: 78763 | Bouwkundig element

Sluiswachterwoning bij de Zwarte Sluis

Roden-Ossestraat 4 (Damme)
Voormalige sluiswachterwoning bij de Zwarte Sluis, opklimmend tot de 17de eeuw. In 1926 wordt het westelijk aansluitende schuurtje opgericht. Huis aansluitend bij het langgeveltype met bakhuis, woonhuis, stal en recenter schuurtje.


ID: 78735 | Bouwkundig element

Kapel

Romboutswervedijk (Damme)
Kapel gebouwd in 1931 in opdracht van Eugène Braet-Marie Tuytens, na onverwachte genezing van zijn zoon. Gelegen aan de oostzijde van slag die de verbinding maakt met de Damse Vaart-West. Omhaagd perceel geflankeerd door bomen. Bakstenen kapel met trapgevel (vijf treden; natuurstenen afdekplaten).


ID: 78841 | Bouwkundig element

Sareptakapel

Sareptastraat (Damme)
Beschilderde bakstenen kapel, gebouwd in 1923 met het materiaal van de in 1922 gesloopte kloosterkapel van Sarepta. Gelegen op de noordwestelijke hoek van de straten, vlakbij de oude site van het Sareptaklooster. Geslaagde inplanting: bereikbaar via een brugje over een gracht, omhaagd, omringd door bomen. Sprookjesachtig uitzicht door de keuze van de bouwstijl die verwijst naar de mediterrane architectuur, zie witgeschilderde muren, opvallend dakvenster met lichtgleuven, hoektorentje.


ID: 78986 | Bouwkundig element

Hoeve

Schardauwstraat 13 (Damme)
Hoeve met interbellumwoonhuis en losstaande bijgebouwen opklimmend tot minimaal de eerste helft van de 19de eeuw, zie stalgebouw reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1845).


ID: 78987 | Bouwkundig element

Hoeve Scardauw

Schardauwstraat 15 (Damme)
Dieper gelegen hoeve "Scardauw", opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie losstaande volumes weergegeven op het primitief kadasterplan (1834), uitgebreid in de loop van de 20ste eeuw met woonhuis en bijgebouwen. Zo genoemd naar het leengoed Schardauw dat in de eerste helft van de 13de eeuw samen met het kleine leengoed Helsmoortel of Elsmoortele toegevoegd wordt aan de heerlijkheid Rostune, gelegen ten noorden ervan.