Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 48101 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsestraat 74 (Dendermonde)
Burgerhuis in neotraditionele baksteenarchitectuur, gebouwd in 1922 naar ontwerp van architect F. Van Severen. Smal en ondiep rijhuis met enkelhuisopstand, van slechts twee traveeën breed en drie bouwlagen hoog onder pannen zadeldak.


ID: 48102 | Bouwkundig element

Hoekhuis met winkel

Brusselsestraat 76 (Dendermonde)
Hoekpand met rookwarenwinkel in modernistische stijl, dat de straathoek met de Molenstraat markeert. Hoog gebouw van respectievelijk twee + één + twee traveeën en vier bouwlagen onder een plat dak, gebouwd tijdens het interbellum, circa 1932 naar ontwerp van architect Emmanuel Hiel.


ID: 48103 | Bouwkundig element

Café De Witten Hond op hoek

Brusselsestraat 80 (Dendermonde)
Hoog gebouw op de straathoek met de Molenstraat, gedateerd 1921. Vanouds als herberg gebouwd naar ontwerp van stadsarchitect Alexis Sterck. Baksteenbouw met knipvoegen en aantal gevelornamenten in natuursteen; verdiepte vensterpartijen, aan de Brusselsestraat uitgewerkt als een pseudo-Brugse travee.


ID: 48104 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Brusselsestraat 81 (Dendermonde)
Burgerhuis in de rij van twee traveeën, drie bouwlagen en zadeldak rond 1925 naar ontwerp van de Dendermondse architect F. Van Severen herbouwd. Rijwoning in eclectische stijl met decoratieve elementen ontleend aan de Griekse en Romeinse architectuur.


ID: 48105 | Bouwkundig element

Burgerhuis met winkel

Brusselsestraat 83 (Dendermonde)
Burgerhuis met winkel uit het interbellum met traditionele opbouw van drie traveeën, evenveel bouwlagen en zadeldak, ontworpen door architect F. Van Severen in 1925 en gerealiseerd in een eigenzinnige eclectische stijl met reminiscenties aan de Venetiaanse palazzi en de art deco.


ID: 48106 | Bouwkundig element

Klooster van de zusters maricolen

Brusselsestraat 88-90 (Dendermonde)
Het kloostergebouw aan de straat, werd gebouwd naar ontwerp van architect Theophiel-Alexander Présiaux van 1921 in opdracht van de overste der maricolen. Groot en hoog volume van zeven traveeën en drie bouwlagen met een volwaardige zolderverdieping in het mansardedak, gerealiseerd in een eclectische stijl met sterke neogotische invloeden. Bijhorende grote ommuurde tuin, begrensd door de Zuidlaan, Begijnhoflaan en Molenstraat vertoont een verzorgde landschappelijke aanleg met wandelpad en Mariagrotje.


ID: 48719 | Bouwkundig element

Gekoppelde dorpswoningen

Buisstraat 8-10 (Dendermonde)
Ensemble van twee gekoppelde enkelhuizen, daterend van omstreeks 1926 en naar achter vergroot in 1953. Rijhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen met spiegelbeeldschema.


ID: 200932 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Burgemeester Potiaulaan (Dendermonde)
Het ontwerp is van de Gentse ingenieur Jules Tytgat. Het monument werd op 19 juli 1931 feestelijk onthuld. Oorlogsmonument in art-decostijl samengesteld uit een ellipsvormig gebogen arduinen bekken met daarachter aan de korte zijde een rechthoekig opstaand element.


ID: 48727 | Bouwkundig element

Rij dorpswoningen

Burgemeester Potiaulaan 51-55 (Dendermonde)
Twee enkelhuizen en één dubbelhuis onder kunstleien zadeldak. Nummer 55 gebouwd in 1926, nummer 51 en 53 in 1931.


ID: 48729 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Burgemeester Potiaulaan 79 (Dendermonde)
Enkelhuis in de rij uit 1928 van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak bekleed met mechanische pannen. Bakstenen lijstgevel versierd met banden en druipmotieven van groene geglazuurde tegeltjes, op een plint van hardsteen. Bel-etage gemarkeerd door klein driezijdig balkon met ijzeren leuning.