Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 84504 | Bouwkundig element

Heilig Hartkapel met kapelbomen

Vijvestraat, Wakkensesteenweg (Dentergem)
Heilig Hartkapel, neogotische straatkapel, prominent gelegen op de hoek met de Vijvestraat, vermoedelijk opgericht in de jaren 1930 door Jacques Vanhaesebrouck. Opgetrokken in bruine baksteen met rode gevelsteen vooraan, op rechthoekig grondplan met driezijdige apsis. Geflankeerd door twee kerselaars.


ID: 84627 | Bouwkundig element

De Steengatbrug over de Mandel

Vijvestraat (Dentergem)
Brug over de Mandel met gekasseid wegdek,  "De Steengatbrug". Rechte brug met vlakke overwelving, waarschijnlijk daterend uit het interbellum. Betonnen balustrade steunend op bakstenen pijlers en geflankeerd door bakstenen zijstukken onder betonnen dekplaat.


ID: 84505 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Wakkensesteenweg 55 (Dentergem)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), volgens kadaster opgetrokken circa 1928. Bakstenen lijstgevel geritmeerd door middel van traveenissen, gebruik van arduin voor plint, onderdorpels en cordon.


ID: 84453 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis uit het interbellum

Wakkenstraat 28 (Dentergem)
Vrijstaande interbellumwoning gelegen in een ruime tuin. Volgens het kadaster opgetrokken circa 1937 door de gemeentesecretaris van Markegem. Van de straat gescheiden door een rode haagbeuk. Voorgevel in bruine baksteen, met benadrukte horizontale voeg, op plint in zwarte geglazuurde tegels en met bepleistering onder de goot.


ID: 84454 | Bouwkundig element

Vrijstaand burgerhuis uit het interbellum

Wakkenstraat 32 (Dentergem)
Vrijstaande interbellumwoning volgens kadaster opgetrokken circa 1939. Gescheiden van straat door een voortuin omgeven door een lage bakstenen omheining met arduinen deksteen. Rechts van het pand bevindt zich een oprit met smeedijzeren hek, gevat in bakstenen pijlers. Voorgevel in rode mechanische baksteen op arduinen plint. Licht vooruitspringende inkomtravee en doorgetrokken driezijdige erker in rechtertravee. Zijgevel in rode baksteen met zichtbare verankering en beeldnis met beeld van Maria.


ID: 84395 | Bouwkundig element

Halfvrijstaand herenhuis gedateerd 1921

Wontergemstraat 21 (Dentergem)
Halfvrijstaand herenhuis, gedateerd 1921. Beeldbepalend dubbelhuis, gelegen tegenover het kerkplein. Op de Ferrariskaart (1770-1778) en andere 18de-eeuwse kaarten is er op deze plaats bebouwing. Wellicht een verbouwing van meerdere panden bestaande uit een breed- en diephuis, zie kruisende daken.


ID: 84397 | Bouwkundig element

Stoombrouwerij Desplenter met café, directeurswoning en feestzaal

Wontergemstraat 42-44, 65-67 (Dentergem)
Brouwerij RIVA op de hoek met de Gottemstraat. Complex van brouwerij en administratieve gebouwen gesitueerd aan beide kanten van de straat en fasegewijs tot stand gekomen. De oorsprong van de brouwerij gaat terug tot circa 1896 wanneer de familie Desplenter aan de zuidkant van de straat een brouwerij opricht. Volgens kadastergegevens worden circa 1898 het café op de hoek, de stoombrouwerij met rechts daarvan de directeurswoning en links ervan een feestzaal opgericht. De stoombrouwerij wordt wellicht tijdens het interbellum vervangen, zie huidig. Circa 1965 wordt de directeurswoning in de brouwerij geïntegreerd. Vanaf 1960 worden percelen aan de overkant ingenomen om er moderne installaties met de bottelarij te plaatsen. De naam van de brouwerij verandert, zie huidig. De brouwerijgebouwen worden aan de Gottemstraat uitgebreid circa 1965 en 1994. Tegenwoordig produceert de brouwerij naast het gekende Dentergemse witbier tal van andere bieren.


ID: 302877 | Landschappelijk geheel

Het Goor

Desselsedreef, GRENSSTRAAT, Goorstraat, Zanddijk (Dessel)
Het Goor, een voormalig heide- en moerasgebied, wordt gekenmerkt door de afwisseling van grote vijvers, graslanden en akkers, Canada- en dennenbossen, elzenbroekbos, dreven, beken en paadjes met rietgordels. De vijvers werden tijdens het interbellum aangelegd.


ID: 75521 | Bouwkundig element

Meisjesschool en klooster

Hannekestraat 22 (Dessel)
Circa 1902 bouw van een U-vormig complex naar ontwerp van G. Renders, bestaande uit een achterin gelegen kloosterhuis met aansluitende kapel en vóór het klooster, twee klassenvleugels.


ID: 75520 | Bouwkundig element

Verenigingslokaal van fanfare De Eendracht

Hannekestraat 7 (Dessel)
Verenigingslokaal van fanfare, gebouwd circa 1925. Circa 1942 wordt de zaal aangepast als cinemazaal met 370 zitplaatsen.