Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19933 resultaten


ID: 78168 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Hendrik Consciencestraat 6 (Diksmuide)
Laag arbeidershuis, heropgebouwd in de jaren 1920. Verzorgde baksteenbouw, zie afwisselend gebruik van rode en gele baksteen voor de strekken met doorlopende waterlijsten in rode baksteen en bakstenen kroonlijst met dropmotief.


ID: 78169 | Bouwkundig element

Jongensschool

Hendrik Consciencestraat 7 (Diksmuide)
Voormalige jongensschool, zie opschrift "GEMEENTE-JONGENSSCHOOL" met aan de straatzijde recentere uitbreidingen. Bewaarde klassenvleugel van de jaren 1920 naar ontwerp van architecten G. De Backere en N. Lacroix (Gistel), haaks ten opzichte van de straat ingeplant. Sobere baksteenbouw met puntgevel als aandaken op schouderstukken met muurvlechtingen.


ID: 78567 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Boerenarbeiderswoning met erfbeplanting

Houtlandstraat 3 (Diksmuide)
Boerenarbeidershuis met geïncorporeerde stalling en schuur, uit de jaren 1920. Bij de erftoegang, lindebomen met boomkapelletje, voorts meidoornhagen en restant van boomgaard.


ID: 78569 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Houtlandstraat 6 (Diksmuide)
Achteringelegen boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling, uit de jaren 1920. De site met meerdere gebouwen is alsdusdanig reeds aangeduid op de Ph. Vandermaelenkaart (zie 1850). Rode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Bewaard beschilderd houtwerk met luiken.


ID: 78606 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Blankaart

Iepersteenweg 54-56 (Diksmuide)
Eclectisch kasteel van de jaren 1920 Gelegen in een ruim omliggend circa 10 hectare groot kasteelpark met ijskelder en smeedijzeren boogbrug. De toegang tot het domein wordt gevormd door een gekasseide hoefijzervormige dreef tot voor het kasteel, aan de linkerzijde afgezoomd met rode beuken. Het huidige park is opgenomen in het natuurreservaat "De Blankaart", dat naast het park ook de zogenaamde Blankaartvijver (circa 67 hectare) en een aantal hooilanden.


ID: 78526 | Bouwkundig element

Gedenkzuil voor de Grenadiers

Ijzerdijk (Diksmuide)
Oorlogsgedenkteken voor het 2de bataljon van de 1ste grenadiers en hun rol tijdens de Slag aan de IJzer in oktober 1914. Het gedenkteken werd in 1930 onthuld.


ID: 78511 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Ijzerdijk 26 (Diksmuide)
Achterin gelegen wederopbouwhoeve, toegankelijk via erfoprit met bakstenen pijlers. De site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).


ID: 78245 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Rijkslandbouw...

Ijzerdijk 41 (Diksmuide)
Aan de straat gelegen wederopbouwhoeve met losse lage bestanddelen vierkant opgesteld rondom verhard erf, onder meer L-vormige stalling met geïncorporeerde schuur.


ID: 308498 | Bouwkundig element

Historisch gereconstrueerde noodwoning Koning Albertfonds

Ijzerdijk 46 (Diksmuide)
Historisch gereconstrueerde houten noodwoning van het Koning Albertfonds, van het type Zanen & Moenaert. Voor de bouw van de noodwoning werd een beroep gedaan op elementen van drie authentieke barakken van het Koning Albertfonds, opgericht na de Eerste Wereldoorlog.


ID: 78242 | Bouwkundig element

IJzertorencomplex met bedevaartweide

Ijzerdijk 49 (Diksmuide)
IJzertorencomplex met bedevaartweide. Monumentencomplex bestaande uit de heropgebouwde Pax-poort, restanten van de oude IJzertoren met bijhorende crypte en de eigenlijke IJzertoren.