Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

19934 resultaten


ID: 78333 | Bouwkundig element

Kerkhofmuur

Zannekinstraat 16 (Diksmuide)
Kerkhofmuur met ringen en kettingen. Na de Eerste Wereldoorlog naar vooroorlogs model heropgebouwd (zie archief Dienst der Verwoeste Gewesten: plannen wederopbouw).


ID: 92065 | Bouwkundig element

Orgel kerk Heilige Kruisverheffing

Zannekinstraat 16 (Diksmuide)
In 1809 werd een orgel uit het Brugse Sint-Janshospitaal als tweedehands-instrument aangekocht; het zou een werk geweest zijn van D. Berger uit 1781. Werken aan dit orgel geschiedden midden 19de eeuw, door Petrus Albertus Loncke. Het ging verloren in de Eerste Wereldoorlog. In 1928 werd een nieuw orgel gebouwd door Jos. en Pieter Loncke.


ID: 78335 | Bouwkundig element

Pastorie met versterkte kelder

Zannekinstraat 18 (Diksmuide)
Voormalige pastorie met voortuin. Voor de Eerste Wereldoorlog gebouw van twee bouwlagen onder zadeldak, ruime voortuin met toegangspoortje en wellicht ook brug over de omwalling. Na de oorlog heropgebouwd op een betonnen militaire post uit de oorlog. Zowel het volume als het poortje worden hernomen in de heropgebouwde pastorie, de omwalling werd echter gesupprimeerd.


ID: 78336 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Lampernisse

Zannekinstraat 19 (Diksmuide)
Voormalig gemeentehuis (tot circa 1970). Gebouwd met toelage van de Dienst der Verwoeste Gewesten en in 1925 in gebruik genomen. Voor de Eerste Wereldoorlog had Lampernisse geen gemeentehuis, de gemeenteraad vond plaats in herbergen en gedurende een bepaalde periode in een gemeentezaal in de school. Laag geelbakstenen hoekhuis waarvan de smalle zijgevel uitgewerkt is als trapgevel.


ID: 78337 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuizen of handelshuizen

Zannekinstraat 23, 27-29 (Diksmuide)
Boerenburgerhuizen of handelshuizen van de jaren 1920. Deze huizen worden gekenmerkt door de aansluitende stallingen en de tussenliggende muren met kettingen en ringen voor de dieren, verwijzend naar de veemarkt die tot 1971 wekelijks plaatsvond tussen half september en eind november. Wellicht gaat het om voormalige woningen van veehandelaars.


ID: 78338 | Bouwkundig element

Dorpswoning van 1922

Zannekinstraat 28 (Diksmuide)
Roodbakstenen diephuis van 1922 zie jaartal in gele baksteen. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-profiel met rozetten.


ID: 78188 | Bouwkundig element

Kapel toegewijd aan Onze Lieve Vrouw

Zijdelingstraat (Diksmuide)
Kapel van 1932 toegewijd aan Onze Lieve Vrouw, zie het opschrift "H. MARIA BID VOOR ONS" boven het rondboogportaal. Eenvoudig bakstenen bedehuis op rechthoekige plattegrond onder pannen zadeldak. Vernieuwd houtwerk en interieur met Maria-altaar.


ID: 78300 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Hof ten Dreve

Zijdelingstraat 16 (Diksmuide)
Wederopbouwhoeve uit de jaren 1920 met witgekalkte bestanddelen onder pannen zadeldaken in U-vormige semigesloten opstelling. Als hoevesite reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778. Erfoprit afgezoomd met wilgen en essen. Ten westen, boerenhuis samengesteld uit een opvallend hooghuis van drie bouwlagen met haaks daarop laaghuis met verspringende zadeldaken.


ID: 78238 | Bouwkundig element

Esenkasteelhoeve

Zwarte Dreef 1 (Diksmuide)
De site gaat terug op een belangrijke opperhof-/ neerhofsite met achtvormige omwalling, aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Gaat mogelijk terug op het kasteel met kasteelhoeve aangeduid op de gravure in de "Flandria Illustrata" (1641) van Sanderus. Voor de Eerste Wereldoorlog bevond zich op de site nog een kasteel. Tijdens de oorlog wordt de site vernield: een Duitse prentbriefkaart van 1916 toont het kasteel reeds vernield, doch een torentje is nog duidelijk herkenbaar.


ID: 215033 | Bouwkundig element

Modernistische interbellumvilla

Berchemstraat 51 (Dilbeek)
Modernistische interbellumvilla uit de jaren 1930.