Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 89290 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Oudezakstraat 26-28 (Beernem)
Eenheidsbebouwing van twee éénlaagswoningen van respectievelijk drie en twee traveeën en één bouwlaag onder gemansardeerd pannen zadeldak. Volgens het kadaster werden de huidige volumes gebouwd in 1872. De gevels zijn vermoedelijk aangepast in de jaren 1930.


ID: 89281 | Bouwkundig element

Sint-Lambertuskerk

Oudezakstraat 3 (Beernem)
De Sint-Lambertuskerk is uitgewerkt in een classicerende barok en is opgebouwd uit rode baksteen en blauwe hardsteen, kalkzandsteen en Euvillesteen voor de venster- en deuromlijstingen en de ornamentiek. Oudste delen van de kerk dateren van 1629-1630. Vandaag is enkel het gedeelte aan de noordzijde van de kerk behouden als kerkhof. Het is afgesloten door een bakstenen muurtje met betonnen dekstenen.


ID: 89291 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Oudezakstraat 30 (Beernem)
Eénlaagswoning met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder een pannen zadeldak, gebouwd circa 1878. Verankerde baksteenbouw, beschilderd boven een gecementeerde plint.


ID: 89292 | Bouwkundig element

Samenstel van twee dorpswoningen

Oudezakstraat 32 (Beernem)
Samenstel bestaande uit twee woningen gebouwd volgens een repeterend schema van twee/drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, gebouwd in 1869. Bepleisterde en beschilderde verankerde baksteenbouw met een donkere plint. Bij rechtse woning een herdenkingsplaat met opschrift.


ID: 89428 | Bouwkundig element

Grenspaal op de grens met Oost-Vlaanderen

Overleiestraat (Beernem)
Grenspaal op de grens met Oost-Vlaanderen. Vermoedelijk circa 1870 geplaatst op initiatief van het Oost-Vlaams provinciebestuur, dat langs alle grote wegen aan de provinciegrenzen soortgelijke grenspalen plaatste.


ID: 89052 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Parkstraat 69 (Beernem)
Volgens het kadaster zijn de gebouwen fasegewijs tot stand gekomen: woonhuis, vrijstaande dwarsschuur en bakhuis gebouwd in 1862 na afbraak van een ouder woonhuis. Bouw van twee kleine erfgebouwen in 1879. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Vrijstaande imposante schuur, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak gevat tussen twee puntgevels.


ID: 89053 | Bouwkundig element

Devotiekapel toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Parkstraat 70 (Beernem)
Overblijfsel van een devotiekapel toegewijd aan "Onze-Lieve-Vrouw van Banneux", vroeger gekend als "Onze-Lieve-Vrouw van de Snauwhoek". Geplaatst in 1954 op een andere locatie in de Parkstraat in opdracht van burgemeester Claeys als dank voor de bescherming van de Snauwhoek-bewoners tijdens de oorlogsperiode.


ID: 89293 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Pinstraat 2 (Beernem)
Woonhuis met bijhorend landgebouw reeds weergegeven op het primitief kadasterplan van circa 1830. Beide worden volgens het kadaster vergroot in 1954. Boerenhuis van vijf traveeën en een bouwlaag onder asymmetrisch pannen zadeldak. Vrijstaand tweeledig bakhuisje.


ID: 89294 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Potterstraat (Beernem)
Boerenarbeiderswoning van vier traveeën + geïntegreerde stalvleugel van drie traveeën onder doorlopend pannen zadeldak. Volgens het kadaster gebouwd in 1910.


ID: 89295 | Bouwkundig element

Hoeve De Potterie

Praatstraat 2-3 (Beernem)
Achterin gelegen hoeve toegankelijk via een lange onverharde dreef afgezoomd met eiken. Hoeve bestaande uit losse bestanddelen gegroepeerd rondom een heraangelegd verhard erf. Grondig verbouwde 19de-eeuwse volumes en nieuw woonhuis.