Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 89304 | Bouwkundig element

Boerenwoningen horend bij kasteel De Wapenaer

Ruweschuurstraat 7-9 (Beernem)
Woningen horend bij kasteel De Wapenaer. Het huidige kasteel werd gebouwd ter vervanging van het oude buitengoed dat in nummer 9 was ondergebracht. Samenstel van twee lage woningen onder verspringend pannen zadeldak. Vermoedelijk met oude kern teruggaand tot de 18de eeuw. Verankerde bakstenen lijstgevels met witbeschilderde voorgevels boven een gepekte plint. In de voortuin van nummer 9 bevindt zich een aardappelkelder.


ID: 89305 | Bouwkundig element

Hoeve 't Mispelaerken

Ruweschuurstraat 8 (Beernem)
Achterin gelegen historische hoeve, toegankelijk via een geasfalteerde weg overgaand in een kiezelweg. Boerenhuis van vier traveeën en één bouwlaag met geïntegreerde stal onder doorgetrokken zadeldak bedekt met pannen, ter hoogte van de stal voorzien van een klimmende dakkapel. Oude kern teruggaand tot de 18de eeuw. Volgens het kadaster wordt in 1864 een schuur gebouwd.


ID: 89311 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Schaerestraat 4 (Beernem)
Breedhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën + twee opkamertraveeën onder verspringend pannen zadeldak. Zes lagere traveeën staan reeds weergegeven op een pre-kadastraal plan van 1809. Het hooghuis werd volgens kadastergegevens bijgebouwd in 1878. Bijhorend nutsgebouw niet beschilderd en parallel met de straat gebouwd. Achterliggende poel. Tweeledig bakstenen bakhuisje.


ID: 89312 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Schipperstraat 8 (Beernem)
Achterin gelegen hoeve bestaande uit losse bestanddelen toegankelijk via een lange oprijlaan. Weergave op het primitief kadasterplan van 1830 als vrijstaand woonhuis. Boerenhuis van drie traveeën en één bouwlaag met geïntegreerde stalling onder doorgetrokken pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, witgeschilderd boven een gepekte plint. Achterliggende bedrijfsgebouwen.


ID: 89313 | Bouwkundig element

Hoeve en café

Schipperstraat 9 (Beernem)
Voormalig café met bijhorende hoeve-uitbating. Volgens het kadaster gebouwd in 1911. Oranjerode baksteenbouw boven een gecementeerde plint. Pannen zadeldak. Hoofdvolume met afgeschuinde hoektravee. Achterliggende stal van zeven traveeën en een bouwlaag onder een pannen zadeldak.


ID: 89318 | Bouwkundig element

Modernistische eengezinswoning

Sijselestraat 12 (Beernem)
Eenvoudige modernistische woning van twee traveeën en twee bouwlagen, uit de jaren 1930. Uitgewerkte hogere linkertravee afgewerkt met een afgeknotte punt. Op de verdieping een massieve erkerbouw met overhoeks metselwerk.


ID: 89319 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Sijselestraat 13 (Beernem)
Halfvrijstaande lage boerenarbeiderswoning volgens het kadasterarchief gebouwd in 1863 na afbraak van een tweewoonst die reeds op het primitief kadasterplan van 1830 was weergegeven.


ID: 89320 | Bouwkundig element

Modernistisch burgerhuis

Sijselestraat 18 (Beernem)
Modernistisch hoekpand, gebouwd in 1935. Sobere lijstgevel met typisch roodbakstenen parement met kenmerkend voegwerk. Begane grond als bijna gevelbrede erker uitgebouwd.


ID: 89316 | Bouwkundig element

Café Stop

Sijselestraat 3-5 (Beernem)
Bestaande uit een diephuis aan de straatzijde met drie achterliggende lage éénkamerwoningen die een eenheidsbebouwing vormen. De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. De eenkamerwoningen zijn deels weergegeven op het primitief kadasterplan van 1830 als tweewoonst, maar zijn wellicht ouder. Hoofdvolume aan de straatzijde; diephuis met enkelhuisopstand van drie traveeën afgewerkt met een puntgevel voorzien van een deels uitkragende houten beplanking. Vrijstaand nutsgebouw, opgetrokken als schuur tussen 1867 en 1878.


ID: 89321 | Bouwkundig element

Twee boerenarbeiderswoningen

Sijselestraat 52-54 (Beernem)
Samenstel van twee boerenarbeiderswoningen van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, gebouwd volgens spiegelbeeldschema in 1928.