Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 10016 | Bouwkundig element

Langgestrekte hoeve

Welvaartstraat 4 (Berlaar)
Hoeve van één bouwlaag onder zadeldaken, van circa 1877, gedeeltelijk herbouwd circa 1899.


ID: 10018 | Bouwkundig element

Hoeve

Welvaartstraat 40 (Berlaar)
Bewaard woonstalhuis, jaartal 1856 in rechter zijtuitgevel; ingeplant op omhaagd terrein, met moestuin ten noorden.


ID: 10019 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1923

Welvaartstraat 46 (Berlaar)
Burgerhuis van twee bouwlagen onder zadeldak, van 1923. Gebruik van geglazuurde baksteen voor banden, vensterbogen en decoratie der borstweringen.


ID: 10047 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve Witte Hoeve

Witte Hoeve 8 (Berlaar)
Hoeve afhankelijk van het Gestelhof. Gelegen aan de Nete ten noordoosten van het Gestelhof en omgeven door weiland. Omgracht, met losstaande bestanddelen in neotraditionele stijl, van 1906.


ID: 10020 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Zwaluwstraat 28-30 (Berlaar)
Gegroepeerde dorpswoningen met voortuintjes, van 1911-1912.


ID: 135203 | Landschappelijk geheel

Oude Scheldemeander van Overmere-Donk en Berlare Broek

Berlare, Overmere, Uitbergen (Berlare), Wichelen (Wichelen)
Het gebied ‘Oude Scheldemeander van Overmere-Donk en Berlare Broek’ omvat een (afgesneden) paleomeander van de Schelde gelegen op de linkeroever van de Schelde. Deze meander is heel goed herkenbaar in het landschap omdat door de lage ligging van de meander het om zeer natte gebieden gaat waar veen kon groeien en later ook veenwinning plaatsvond. De waterplassen die hierbij ontstonden volgen de oude meander en benadrukken deze vorm. Het deelgebied Turfput en Het Broek bevinden zich respectievelijk ten noorden en westen van Berlare. Ze vormen samen een ongeveer 300 meter brede en 5 kilometer lange, sikkelvormige strook tussen Berlare-Sluis en Overmere-Donk. In dezelfde meander ten zuidwesten van Berlare ligt het Donkmeer, ook gekend als Overmere-Donk, waar een goed bewaarde eendenkooi ligt.


ID: 84652 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Alfons De Grauwelaan (Berlare)
Kapel achter gekasseid pad en omgeven door aanplantingen, gebouwd in 1889 naast een nu verdwenen huis. Neogotische wegkapel van rode bakstenen op arduinen plint onder leien zadeldakje. Rank kapelletje van één travee met driezijdige blinde sluiting.


ID: 79371 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

Baron Tibbautstraat (Berlare)
Neogotische kerk van 1864-1865 naar ontwerp van architect Théophile Bureau uit Gent Niet-georiënteerde pseudobasilicale kruiskerk met driebeukig schip van vijf traveeën met ingebouwde zuidtoren, licht uitspringend transept, koor van twee traveeën met vijfzijdige koorsluiting, geflankeerd door sacristie en bergplaats.


ID: 79372 | Bouwkundig element

Begraafplaats

Baron Tibbautstraat (Berlare)
In binnenblok gelegen ommuurde begraafplaats uit de tweede helft van de 19de eeuw, ten noordwesten van de parochiekerk, bereikbaar via een betegeld pad langs de kerk dat aan de straat afgesloten is met een smeedijzeren hek.


ID: 79373 | Bouwkundig element

Boerenkrijgmonument

Baron Tibbautstraat (Berlare)
Het Boerenkrijgmonument te Overmere werd in 1898 opgericht naar ontwerp van kunstenaar Aloïs De Beule ter herdenking van 100 jaar Boerenkrijg.