Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 84660 | Bouwkundig element

Villa Jeanne

Donklaan 59 (Berlare)
Voormalig palingrestaurant; één van de eerste palingrestaurants aan het Donkmeer, gebouwd circa 1900 door brouwer G. De Smet-De Naeyer van Berlare. Oorspronkelijk huis van twee traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannendak. Links van het huis langgerekte stalvleugel onder pannen zadeldak, heden verbonden met het huis.


ID: 84659 | Bouwkundig element

De Scheve Villa

Donklaan 7 (Berlare)
Villa uit 1933 met omgevende tuin gelegen aan de rand van het meer. Bakstenen villa van twee bouwlagen onder kunstleien schilddak met driehoekige houten dakkapellen. Oorspronkelijk hekwerk en tuinarchitectuur, en zwemcabines aan vijver, verdwenen.


ID: 78628 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Donklaan 95 (Berlare)
Hoevetje met losse bestanddelen waarvan de woning in de jaren 1960 door een nieuw huis werd vervangen. Behouden houten schuurtje bij stallen achteraan op het erf; opgetekend op het primitieve kadasterplan van circa 1832, doch schuur mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 84661 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument

Dorp (Berlare)
Oorlogsmonument voor de gesneuvelden, de opgeëisten en de burgerlijke slachtoffers van de gemeente Berlare tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog en als aandenken voor de 63 Belgische soldaten gesneuveld tijdens de Slag te Berlare van 4-8 oktober 1914. Het monument werd ontworpen door Jules Vits en ingehuldigd in 1930.


ID: 84663 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met kerkhof

Dorp (Berlare)
De Sint-Martinuskerk, gelegen op een middeleeuwse kerksite, getuigt nog steeds van de drie bouwfasen uit haar bouwgeschiedenis; de 15de-eeuwse westelijke travee met westtoren, de middenbeuk uit het eerste kwart van de 18de eeuw en de neogotische uitbreiding van het schip naar ontwerp van architect Henri Valcke uit 1910-1911. De vrijstaande dorpskerk bezat voorheen een omringend ommuurd kerkhof. Op de restant van het kerkhof staan negentien gerecupereerde grafkruisen.


ID: 300935 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Beboomd dorpsplein en kerksite

Dorp (Berlare)
Het driehoekige beboomde dorpsplein gaat samen met de kerksite van de Sint-Martinuskerk terug op de middeleeuwse dorpskern van Berlare aan een kruispunt van wegen naast het kasteeldomein van de lokale heren.


ID: 84664 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Berlare

Dorp 1 (Berlare)
Kasteel centraal gelegen in de dorpskern, met kasteelpark in landschapsstijl met dreven, bos, moestuin en vijverpartijen met ijzeren brug. Kasteel in 1722 heropgebouwd, waarschijnlijk op het puin of de resten van het voorgaande kasteel. De twee parallelle dienstgebouwen aan het voorplein van het kasteel kwamen gezien hun rococostijl waarschijnlijk pas in het midden of derde kwart van de 18de eeuw tot stand. De noordelijke dienstvleugel met de koetsierswoning, paardenstal en hovenierswoning, de zuidelijke vleugel met een werkplaats, het wagenhuis, de woning van de paardenknecht en een paardenstal met zadelkamer.


ID: 84686 | Bouwkundig element

Gemeenteschool

Dorp 101A-B (Berlare)
Neogotisch bakstenen schoolgebouwencomplex opgetrokken in 1883-84. Schoolhuis rechts van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen) gevat tussen zijtrapgevels. Links ernaast haakse vleugel één bouwlaag onder pannen zadeldak, voorheen met turnzaal en vijf klaslokalen. Straatgevel met twee venstertraveeën uitgewerkt tot trapgevel.


ID: 84687 | Bouwkundig element

Smidse Uyttendaele bij winkelhuis

Dorp 107 (Berlare)
Voormalige smidse bij het winkelhuis van de familie Uyttendaele die drie generaties smeden telde. Het huis met ijzerwinkel werd gebouwd in 1937. Daarnaast bouwde Leonard Uyttendaele in 1937 een nieuwe smidse. Naar verluidt werd de smidse die zich nu nog achter in de tuin bevindt gebouwd in de jaren 1950. Eenvoudig bakstenen bedrijfsgebouw onder twee raekemdaken met ijzeren spanten.


ID: 84665 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw van de spinnerij

Dorp 1B, 3A (Berlare)
Voormalig gebouw van de spinnerij en touwslagerij van de gebroeders Janssens. Overblijfsel van het grote familiebedrijf ook gekend als Janssens' fabriek. Van het voorheen langere fabrieksgebouw palend aan Dorp rest een aangepast gedeelte van zeven traveeën en twee bouwlagen, recent omgevormd tot een appartementsgebouw en uitgebreid met een zolderverdieping in mansardedak.