Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 84684 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dorp 95 (Berlare)
Fabrikantenwoning van A. Grégoire - Van Hauwermeiren uit 1907. Burgerhuis van twee bouwlagen met voorgevel in eclectische stijl, vermoedelijk naar ontwerp van architect Theophiel Présiaux.


ID: 84685 | Bouwkundig element

Gemeenteschool met onderwijzerswoning

Dorp 96 (Berlare)
Gemeentelijke lagere jongensschool, opgericht in 1861-62 naar ontwerp van architect Edmond de Perre-Montigny. Schoolgebouw opgetrokken van baksteen met eclectische kenmerken, typerend voor het architecturale oeuvre van de architect. Symmetrische opbouw met centraal de woning van de hoofdonderwijzer, van drie traveeën breed en twee bouwlagen hoog onder pannen schilddak, geflankeerd door twee korte vleugels van één bouwlaag. Achterin gelegen haakse, lange vleugel van één bouwlaag onder plat dak met zes klaslokalen, gebouwd in 1937-38 naar ontwerp van gemeentearchitect Jan Van de Wiele.


ID: 83848 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeënkapel

Dreefwegel (Berlare)
Neogotische wegkapel, schuin ingeplant aan het kruispunt met Kasteelwegel achter de Baron Tibbautstraat. De bouw van de kapel door metser August De Schaepmeester werd aangevat in 1888 en was voltooid in 1889. Wegkapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder leien zadeldak. Volledig vernieuwde, ingemetselde rechthoekige zandstenen reliëfs met voorstelling van de VII Weeën.


ID: 83840 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Fortstraat 12 (Berlare)
Dorpswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, gebouwd in 1902. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand op gecementeerde plint, afgelijnd door overhoekse baksteenfries.


ID: 83838 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Fortstraat 2 (Berlare)
Voormalige dokterswoning, gebouwd door dokter Ivo De Geest in 1900, enkele jaren later links zijdelings vergroot met een intussen verdwenen aanbouw.


ID: 83842 | Bouwkundig element

Herenhuis

Fortstraat 22 (Berlare)
Herenhuis, deels teruggaand op een in de eerste helft van de 19de eeuw al bestaande woning die in 1866 links zijdelings tot een constructie in L-vorm werd vergroot. Herenhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met oorspronkelijk een eenvoudige gepleisterde lijstgevel, begin 20ste eeuw voorzien van een gecementeerd parement met schijnvoegen. Ten oosten naast de perceelgrens achter het huis gelegen verankerd, bakstenen wagenhuis.


ID: 83843 | Bouwkundig element

Olieslagerswoning

Fortstraat 24 (Berlare)
Burgerhuis van circa 1814, vermoedelijk in 1856 aangepast door olieslager Joannes Franciscus Baeten die ook de achterliggende paardenoliemolen in 1850 verving door een nieuw bedrijfsgebouw met stoomolieslagerij. Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Voorgevel met asymmetrische dubbelhuisopstand. Lijstgevel op hardstenen plint, voorheen gepleisterd en geschilderd met imitatiebanden.


ID: 83844 | Bouwkundig element

Olieslagerij Baeten en melkerij Sint-Blasius

Fortstraat 28 (Berlare)
Grotendeels door brand vernielde olieslagerij in 1947, gevolgd door wederopbouw van moderne olieraffinaderij Baeten. Bewaarde deels ingebouwde vierkante fabrieksschoorsteen van 25 meter hoog en restanten van een ouder bakstenen bedrijfsgebouw van 1905. Geïncorporeerde bakstenen wanden van vroegere stallen en remise. Tot de huidige bedrijfsgebouwen behoren nu ook de rechts ernaast gelegen gebouwen van de voormalige zuivelfabriek Sint-Blasius, teruggaand op de in 1900 in gebruik genomen melkerij; na de Tweede Wereldoorlog gemoderniseerd.


ID: 83845 | Bouwkundig element

Hoeve

Fortstraat 33 (Berlare)
In 1926 kadastraal genoteerde heropbouw van het huis en bijhorend landbouwbedrijf. Aan de straat gelegen brede woning van twee bouwlagen, met burgerlijk karakter; kunstleien zadeldak met lagere nok boven de twee linker traveeën. Brede poort met doorrit naar het achterliggende bedrijfsgebouw.


ID: 83839 | Bouwkundig element

Rij arbeiderswoningen

Fortstraat 4-10 (Berlare)
Rij arbeiderswoningen met enkelhuisopstand volgens spiegelbeeldschema, gebouwd door dokter Ivo De Geest in 1909-1910, naast zijn eigen woning.