Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 84728 | Bouwkundig element

De Loskaai

Sluis 35 (Berlare)
Volgens het kadasterarchief huis aan de kaai opgericht in 1878 ter hoogte van de huidige De loskaai gelokaliseerd, doch mogelijk al opgericht in 1859. De bakstenen bovenbouw van de sluis was eind 20ste eeuw in ruïne en werd in 2006 volledig vernieuwd door de gemeente. Boven de sluis heropgebouwde verankerde bakstenen stapelplaats met enkele gerecupereerde hardstenen hoekblokken, onder pannen zadeldak, afgelijnd door getrapte daklijsten.


ID: 78641 | Bouwkundig element

Kerkhof Sint-Pieters-Banden met roepsteen

Veerstraat (Berlare)
Omringend kerkhof op ovale plattegrond, grotendeels afgesloten door een haag met uitzondering van de recht afgesloten voorzijde. Bakstenen kerkhofmuur met hekwerk op bakstenen voet en axiaal toegangshek aan samengestelde bakstenen pijlers, naar ontwerp van architect J. Goethals van 1907. Rechts van de toegang, roepsteen in de vorm van een vierkante arduinen steen op een hermetst verhoog ingemetseld in de muur.


ID: 78642 | Bouwkundig element

Brugwachtershuis

Veerstraat 1 (Berlare)
Brugwachtershuis gebouwd door de gemeente Uitbergen in 1881, ingeplant naast de Schelde ter hoogte van de verdwenen Scheldebrug opgericht in 1880 ter vervanging van het hier vanouds gelegen veer over de Schelde tussen Wichelen en Uitbergen. Door de bouw van de nieuwe vaste brug meer westwaarts in 1962 verloor het brugwachtershuis zijn functie.


ID: 78644 | Bouwkundig element

Gemeentehuis Uitbergen

Veerstraat 10 (Berlare)
Het gemeentehuis van Uitbergen werd tussen 1925 en 1927 opgetrokken naar ontwerp van Valentin Vaerwijck in zijn typische vereenvoudigde neo-Vlaamserenaissance-stijl uit het interbellum. Het gebouw, opgetrokken uit rode baksteen met sierlijsten en onderbouw/speklagen/druiplijsten in zandsteen, telt twee bouwlagen en drie traveeën onder een natuurleien schilddak.


ID: 78640 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden

Veerstraat 12 (Berlare)
Dorpskerk omgeven door zijn ovaal deels omhaagd kerkhof. Ingeplant aan de oostelijke straatzijde achter een heraangelegd pleintje met leilinden links en rechts van de kerkhoftoegang en parallel aan de kerkhofmuur. Over de vroegste geschiedenis is zeer weinig gekend. Huidige deels neogotische en gotische kerk met behouden vierkante romaanse torenbasis vermoedelijk opklimmend tot de 11de-12de eeuw.


ID: 78646 | Bouwkundig element

Café De Post

Veerstraat 47 (Berlare)
Voormalig café naar verluidt genaamd "De Post", met bijgebouwen. Typische dorpswoning minstens opklimmend tot begin 19de eeuw, volgens het kadasterarchief toenmalige eigendom van herbergier J. Venneman. Ensemble van verankerde en gewitte bakstenen gebouwen opgesteld in U-vorm, onder pannen zadeldaken.


ID: 84730 | Bouwkundig element

Kapel Heilige Rochus en Heilige Agatha

Warande (Berlare)
Kapel schuin ingeplant op de, sinds de recente heraanleg, gekasseide zuidhoek van het grasplein voor de vroegere toegang van het kasteel van Berlare. Kleine rechthoekige bakstenen wegkapel uit 1904 op gecementeerde plint en onder pannen zadeldak.


ID: 84732 | Bouwkundig element

Hoeve

Waterhoek 19 (Berlare)
Hoeve, tot 1951 met café In de Grote Kroon. Huidig hoekhuis van één bouwlaag en vier traveeën breed onder golfplaten dak, teruggaand op een kleiner huis dat in 1874 door brouwer J. Bauwens werd vergroot.


ID: 84733 | Bouwkundig element

Hoeve met café In de Kleine Kroon

Waterhoek 21 (Berlare)
Cafénaam teruggaand op een in de 18de-eeuw hier gelegen herberg Het Kroontje. In 1890 café In de Kleine Kroon geheten. Boerenwoning van drie traveeën onder pannen zadeldak, volgens het kadasterarchief herbouwd in 1886, mogelijk met behoud van oudere kern. Verankerd, gecementeerd en witgeschilderd parement op gepikte plint en gelegen achter het vroegere café In de Grote Kroon.


ID: 84735 | Bouwkundig element

Publieke armwaterpomp

Wipakkerstraat (Berlare)
Groengeschilderde gietijzeren armpomp met rechthoekig hardstenen vergaarbekken omgeven door een gekasseid perk, opgericht door de gemeente ten behoeve van de bevolking, wellicht na een verzoek van 1879 daartoe door de inwoners van de wijk Heide.