Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 78634 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Moleneindestraat (Berlare)
De neogotische wegkapel werd gebouwd in 1871 door graaf Victor van den Steen de Jehay, sinds 1861 burgemeester en eigenaar van het kasteel van Uitbergen. Volgens de overlevering werd de kapel door de kasteelheer opgericht uit dank voor de genezing van zijn dochter en daarom toegewijd aan de pestheilige Sint-Rochus.


ID: 78633 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Moleneindestraat 11 (Berlare)
Boerenwoning ingeplant aan de straat, op een erf naast een voormalige windmolensite. IJzeren toegangshek aan betonnen hekpijlers rechts van de woning. Half vrijstaand woonhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, gebouwd in 1901 en vergroot in 1906. Links aanpalende stallen onder lager zadeldak en haaks op het erf ingeplante stalvleugel onder golfplaten zadeldak met klimmend dakvenster.


ID: 78635 | Bouwkundig element

Boswachtershuis met aanhorigheden

Moleneindestraat 26 (Berlare)
Bboswachtershuis, voorheen horende bij het Kasteel van Uitbergen. Achterin gelegen, haaks op de straat ingeplante woning in neostijl, gebouwd circa 1930 in ruime omhaagde tuin met hulsthaag langs de oprit. Sterk gerenoveerd bakstenen enkelhuis van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak. Links tegenover het huis gelegen L-vormig bijgebouw in verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 78636 | Bouwkundig element

Koetsiers- en hovenierswoning

Moleneindestraat 27 (Berlare)
De voormalige koetsiers- en hovenierswoning van het kasteel van Uitbergen werd gebouwd in 1885 in opdracht van kasteelheer en burgemeester graaf Victor van den Steen de Jehay. Het betreft een zeldzaam voorbeeld van een woning voor de koetsier-tuinman met washuis, zadelkamer, koetshuis en paardenstal vervat in één gebouw.


ID: 78638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Kasteel van Uitbergen

Moleneindestraat 27-31 (Berlare)
Het kasteel van Uitbergen is een voorbeeld van een minstens tot de 16de eeuw opklimmende omwalde hoeve, die in de loop van de 18de eeuw evolueerde naar een zelfbedruipende omwalde buitenplaats met aangelegd park als eigendom van adellijke families. De verdere evolutie gedurende de 19de eeuw toont een verschuiving van functie als zomerresidentie naar een kasteel met permanente bewoning. Deze evolutie ging steeds gepaard met verbouwingen en uitbreidingen aan het domein, waardoor de buitenplaats onder de families de Kerchove d’Ousselghem, van den Steen de Jehay en Visart de Bocarmé evolueerde tot een kasteel met neoclassicitisch voorkomen volgens het "entre cour et jardin"-principe, met zeer waardevolle landschappelijke parkaanleg en bijkomende aanhorigheden zoals de conciërge- en hovenierswoning.


ID: 78637 | Bouwkundig element

Conciërge- of rentmeesterwoning

Moleneindestraat 29 (Berlare)
Deze voormalige conciërgewoning van het kasteel van Uitbergen werd gebouwd in 1887 in opdracht van kasteelheer en burgemeester graaf Victor van den Steen de Jehay. Het betreft een conciërgewoning in cottagegetinte stijl, representatief voor de laat 19de-eeuwse personeelswoning.


ID: 78632 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Moleneindestraat 4 (Berlare)
Hoevetje deels teruggaand tot de 18de eeuw. In de as van de voordeur een fraai ijzeren voetgangershek. Links, gekasseide oprit naar het achtererf afgesloten door een dubbel ijzeren hek aan bakstenen hekpijlers onder zadeldakje. Aanvankelijk klein boerenhuisje volgens het kadasterarchief circa 1900 verlengd en in 1914 uitgebreid met een nieuw boerenburgerhuis aan de straatzijde. Boerenburgerhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak.


ID: 84062 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Molenstraat (Berlare)
Wegkapel opgericht door advocaat Casimir De Geyter in 1841, geboortejaar van zijn dochter. De familie De Geyter bewoonde het nabij gelegen "Groot Huys".


ID: 84063 | Bouwkundig element

Huize Magnolia

Molenstraat 20 (Berlare)
Alleenstaand burgerhuis uit de 19de eeuw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, in omliggende tuin. Verankerde gewitte lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand geaccentueerd door het licht uitspringende centrale deurrisaliet en horizontaal geleed door geprofileerde puilijst.


ID: 84720 | Bouwkundig element

Maalderij Vanden Berghe

Overheet 16 (Berlare)
Aan de straat ingeplante molenaarswoning uit 1923 met bijhorend agrarisch gebouwencomplex omvattende een links zijdelings aan het huis palende mechanische maalderij uit 1908 en lage in L-vorm achter de woning aanleunende stallen uit 1923.