Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 89741 | Bouwkundig element

Kruis van Rinkhout

Rinkhout (Zele)
Op de straathoek schuin geplaatste en gebogen bakstenen wand met Christusbeeld op een houten kruis. Links en rechts, de bustes in halfreliëf van de Heilige Maagd en de Heilige Johannes. Dit vervangt de 19de-eeuwse Calvarieberg met gietijzeren Christusbeeld geflankeerd door Maria en Johannesfiguur geschilderd op ijzeren platen.


ID: 84127 | Bouwkundig element

Hoeve

Rinkhout 112 (Zele)
Hoeve met jonger woonhuis en achterin gelegen voormalige boerenwoning. Haaks op de straat ingeplante lange voormalige bakstenen bedrijfsvleugel onder pannen zadeldak volgens kadastergegevens uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 89744 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouwen

Rinkhout 26A (Zele)
Industrieel gebouw met bewaard bouwplan van 1913 van architect Adolphe De Pauw. Parallel aan de straat bakstenen fabrieksgebouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak; Haaks op de straat ingeplante gekoppelde bedrijfsgebouwen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Eenvoudige baksteenbouw met raekemdaken.


ID: 84129 | Bouwkundig element

Ensemble van arbeiderswoningen

Roskotstraat 46-66, 67-74, 75-87 (Zele)
Ensemble van per vier of per drie gegroepeerde arbeidershuisjes in bakstenen eenheidsbebouwing opgetrokken in de jaren 1923-1926 door de Zeelsche Bouwmaatschappij voor Goedkope Woningen. Architect Lesseliers uit Gent werd in 1923 aangesteld voor het ontwerp van minstens 11 van de in totaal 26 woningen.


ID: 84130 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdeskapel

Rotstraat (Zele)
De neogotische kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes werd in 1875 gebouwd door Theodoor en Franciscus Blancquaert ter nagedachtenis van hun oom Pieter Joannes Everaert, burgemeester van Zele van 1836 tot 1849.


ID: 84132 | Bouwkundig element

Parochiale bewaarschool wijk Durmen

Schoolstraat 2 (Zele)
Aanvankelijke bewaarschool van de wijk en parochie Durmen door kanunnik Adolf-Bernard Van der Moeren ingericht in 1873 in een door hem verworven hoeve. Schoolgebouwen en voormalig klooster geschikt rond vierkante verharde speelplaats. Eénlaagse baksteenbouw deels onder pannen schilddaken. Hoofdvleugel, met oudste gedeelte vooraan links, in neogotische stijl parallel aan de straat.


ID: 84138 | Bouwkundig element

Architectenwoning Petrus De Brauwer

Stationsstraat 10 (Zele)
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pseudomansardedak in art-decostijl, ontworpen in 1931 door en voor de bouwheer. Markant gevelontwerp bepaald door het verzorgde metselwerk en het kleurrijke gevelparement van rode en gele baksteen en beige kunststeen.


ID: 84139 | Bouwkundig element

Woning Haegens

Stationsstraat 11 (Zele)
Woonhuis gebouwd in 1931 in opdracht van Gustav Haegens naar ontwerp van architect Huib Hoste en opgetrokken in de Internationale Stijl. Zowel de bouwtechniek als de kubistische vormgeving met een dynamisch volumespel en rechthoekige muuropeningen sluiten volledig aan bij de nieuwe zakelijkheid en het functionalisme van de interbellumarchitectuur.


ID: 84140 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 13 (Zele)
Smal rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met plat dak in art-decogetinte stijl, daterend van 1935 en opgericht naar ontwerp van architect De Brauwer. Strak, sober gevelontwerp gemarkeerd door een iets hoger oplopende linker travee met uitspringende kepervormige halvensters op de bovenverdiepingen.


ID: 84141 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Stationsstraat 14 (Zele)
Groot vrijstaand burgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak, daterend van 1925 en in opdracht van houthandelaar Leonard Walrave opgericht naar ontwerp van architect Frans Van Peteghem. Beeldbepalende woning gerealiseerd in een eclectische stijl met verwerking van art-deco-elementen.