Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 89743 | Bouwkundig element

Bedrijfsgebouw met bakstenen fabrieksschoorsteen

Van Hesedreef 51A (Zele)
In binnenblok gelegen bedrijfsgebouw met beeldbepalende ronde bakstenen fabrieksschoorsteen, toegankelijk via twee toegangen met oude bakstenen hekpijlers verfraaid met een beraping. Aanvankelijk onderdeel van het voormalig textielbedrijf de N.V. Zeelsche Weverij dat werd opgericht in april 1927. Villa, fabriek en burelen werden gelijktijdig als een totaalproject door architect Adolf Keppens in 1927 ontworpen.


ID: 84146 | Bouwkundig element

Kapel van de Heilige Wivina

Veldeken (Zele)
Rechthoekige kapel met vlakke koorsluiting onder zadeldak met kleine houten dakruiter, bekroond met ijzeren kruis. Voormalig woonhuisje, minstens sedert 1887 kapel. In 1978 werd de kapel een tweetal meter verkleind.


ID: 84148 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Veldekensstraat (Zele)
Kapel met gekasseid voorplein aan weerszijde begrensd door een schuin geplaatste haag. Kapel opgericht naar ontwerp van architect Robert De Brabander in 1958 ter vervanging van een iets verder gelegen kapel toegewijd aan Maria ter Nood.


ID: 84147 | Bouwkundig element

Villa

Veldekensstraat 112 (Zele)
Villa met voortuin, volgens bouwaanvraag van 1938, naar ontwerp van de Zeelse architect Adolf Keppens. Wat achterin gelegen geel bakstenen diephuis van twee bouwlagen onder een overstekend pannen schilddak. Lage gemetste voortuinafsluiting in zelfde materialen en kleur als het woonhuis, met twee gesmeed ijzeren hekkens in art-decostijl.


ID: 84149 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldekensstraat 274 (Zele)
Hoeve met L-vormig geschikte losse bestanddelen met ruim verankerd bakstenen boerenwoning uit 1851 van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Midden 19de-eeuwse aanhorigheden met een blinde muur aan de straatzijde. Deels verhard voorerf toegankelijk via een ijzeren voetgangershekje en een tweedelig ijzeren hek met flankerende hardstenen schamppalen.


ID: 84150 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldekensstraat 288 (Zele)
Voormalige hoeve met L-vormig geschikte losse bestanddelen. IJzeren toegangshek aan twee gemetste vierkante hekstijlen aan de straat. Kleinschalige landbouwsite reeds bebouwd in het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 84151 | Bouwkundig element

Heilige Ritakapel

Vlietstraat (Zele)
Eenvoudig bakstenen kapelletje met rechthoekige plattegrond onder een overstekend zadeldak met vlakke koorsluiting en blinde gevels, op 15 juni 1950 door de pastoor ingezegend.


ID: 84152 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vlietstraat 24 (Zele)
Hoeve, volgens kadasterarchief minstens opklimmend tot het begin van de tweede helft van de 19de eeuw. IJzeren toegangshek aan twee bakstenen vierkante hekstijlen. Rechts in langsrichting aan de straat palende grote bedrijfsvleugel.


ID: 84153 | Bouwkundig element

Directeurswoning N.V. Zeelsche Weverij

Weverijstraat 16 (Zele)
Half vrijstaand villaatje aan het einde van de doodlopende straat, volgens bouwaanvraag gebouwd in 1927 als directeurswoning van de N.V. Zeelsche Weverij naar ontwerp van architect Adolf Keppens en behorende tot één van zijn eerste realisaties.


ID: 84155 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Wezepoelstraat 119 (Zele)
Aan de straat gelegen deels vrijstaand breedhuis van het type boerenwoning, illustratief voor de vroegere kleinschalige bebouwing in deze landelijk gelegen straat. Eén bouwlaag tellend boerenhuisje van vijf traveeën onder een pannen zadeldak, volgens kadastergegevens uit de tweede helft van de 19de eeuw.