Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

75446 resultaten


ID: 33029 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Ieperstraat (Zonnebeke)
Enig voorbeeld in de West-Vlaamse frontstreek van een heropgebouwde kerk getuigend van een modernistische aanpak, naar ontwerp van architect Huib Hoste van 1921; voltooid in 1924 en beschouwd als de eerste moderne kerk in België. Een in wezen traditioneel kerktype, echter aangepast door een zichtbare toepassing van nieuwe materialen en technieken, zie betonnen overspanning, een verregaande versobering van de ruimtegeleding en een voorzichtige introductie van nieuwe decoratieve patronen.


ID: 92056 | Bouwkundig element

Orgel kerk Onze-Lieve-Vrouw

Ieperstraat (Zonnebeke)
In 1942, na oorlogsschade, werd een orgel gebouwd door Jos. en Pieter Loncke, met recuperatie van materiaal van het vorige orgel. In 1980 en volgende werden renovatiewerken aan het instrument uitgevoerd door Loncke Orgelbouw bvba.


ID: 213315 | Bouwkundig element

Gedenksteen militaire en burgerlijke doden

Ieperstraat (Zonnebeke)
Gemeentelijk oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het gedenkteken, van de hand van A. Luyten en zoon, werd ingehuldigd in 1925.


ID: 302309 | Archeologisch / Bouwkundig element

Zonnebeke Church Dugout

Ieperstraat (Zonnebeke)
Ten zuiden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw bevindt zich een schuilplaats, de zogenaamde Zonnebeke Church Dugout.


ID: 33030 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie

Ieperstraat 1 (Zonnebeke)
Alleenstaande pastorie ten zuidwesten van de kerk, gebouwd naar ontwerp van Huib Hoste van 1922. Kubistische baksteenarchitectuur; uitwendige vormgeving bepaald door de inwendige opbouw. Variërend volumespel met vier rechthoekige blokken van respectievelijk twee, anderhalve en één bouwlaag, oorspronkelijk alle onder plat dak.


ID: 33041 | Bouwkundig element

Hoeve Westgoet

Ieperstraat 178 (Zonnebeke)
Tijdens de Eerste Wereldoorlog, zogenaamd Bostin Farm en Zevekote volgens respectievelijk Britse en Duitse stafkaarten. Wederopbouwhoeve volgens bouwaanvraag van 1921, zie ook jaarsteen in dakvenster van het boerenhuis; teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een begrint erf met centraal hondenhok, bakstenen, gekasseide en geplaveide stoepen, en gietijzeren toegangshek; boerenhuis, stal en dwarsschuur.


ID: 33037 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Ieperstraat 18 (Zonnebeke)
Eclectisch enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het begin van de jaren 1920, met donkerrode bakstenen lijstgevel. Rechthoekige muuropeningen; boogvelden voorzien van wit-groene faiencetegeltableaus met floraal motief.


ID: 33042 | Bouwkundig element

Steenbakkerij met schuilplaats

Ieperstraat 186 (Zonnebeke)
Steenbakkerij teruggaand op veldsteenbakkerij opgericht in 1904 aan de Beselarestraat door de families Iweins en Van Biervliet. 1945-1948: ontmanteling van de steenbakkerij en oprichting van een nieuwe op de huidige plaats met ringoven en droogloodsen op initiatief van J. Van Biervliet.


ID: 33043 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Ieperstraat 193 (Zonnebeke)
Landelijke woning uit de jaren 1920, uitgewerkt als diephuis van twee traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak.


ID: 33044 | Bouwkundig element

Hoeve Bouvryn

Ieperstraat 195 (Zonnebeke)
Hoeve met losse bestanddelen naar verluidt in 1924 aan de straat heropgebouwd; vóór de Eerste Wereldoorlog, dieper in en circa 150 meter meer naar rechts gelegen. Wederopbouw teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse, lage bestanddelen U-vormig gegroepeerd rondom een verhard erf met gietijzeren toegangshek; boerenhuis, stal en dwarsschuur, heden ook met stalfunctie, respectievelijk ten noordwesten, noordoosten en zuidwesten.