Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

789 resultaten


ID: 47696 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Grote Plaats (Lebbeke)
Onze-Lieve-Vrouwparochiekerk en bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw, Troosteres der Bedrukten. Imposant deels gotisch en barok kerkgebouw ingeplant aan de oostzijde van de Grote Plaats, oorspronkelijk omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof dat in 1897 bij het dorpsplein gevoegd werd.


ID: 47873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Salvator

Wiezeplein (Lebbeke)
Laatgotische kerk ingeplant te midden van het dorpsplein, voorheen omgeven door een ovaal ommuurd kerkhof. Het huidige kerkgebouw, volledig opgetrokken uit Ledische zandsteen in gotische stijl, dateert in kern ten vroegste uit de 14de-15de eeuw. Haar huidig uitzicht kreeg de kerk in de periode 1869-1872 door de restauratie- en vergrotingswerken onder leiding van de Gentse architect August Van Assche.


ID: 9079 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Markt 2 (Lede)
Kalkzandstenen laatgotische hallenkerk van het ontwikkelde type, gegroeid uit een eenvoudige hallenkerk, waarvan de westtoren en middenbeuk uit eind 14de eeuw zijn bewaard gebleven.


ID: 302530 | Landschappelijk element

Vijvers en omgeving van de Norbertijnenabdij van Park

Abdij van Park 1, 4-7, 9 (Leuven)
De abdij van 't Park is gelegen in de vallei van de Molenbeek ten zuiden van Leuven, in de vork van de spoorlijnen Leuven-Tienen en Leuven-Ottignies; merkwaardig architecturaal ensemble met delen vooral uit de 16de, 17de en 18de eeuw en met romaanse, gotische, renaissance, barokke en classicistische elementen; abdijgebouw, abdijkerk, abdijhoeve met koetshuis, stallingen, tiendenschuur, watermolen, smidse en gastenkwartier.


ID: 42236 | Bouwkundig element

Stadswoning

Brusselsestraat 117 (Leuven)
Dwarshuis uit het einde van de 16de eeuw; puntgevel voorzien van een laadvenster. Eenvoudige steekboogdeur met geprofileerde omlijsting van arduin uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 302524 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Arenbergpark

Celestijnenlaan, Hertog Engelbertlaan, Kardinaal Mercierlaan, Kasteelpark Arenberg, Tervuursevest, Willem de Croylaan (Leuven)
Het Arenbergpark ligt rondom het Arenbergkasteel. Verschillende gebouwen, onder meer de Sint-Lambertuskapel, en de watermolen zijn in het park gelegen.


ID: 42137 | Bouwkundig element

Klooster der Ierse minderbroeders of Iers College

Janseniusstraat 1 (Leuven)
College van de Ierse franciscanen in Leuven, heden The Leuven Institute for Ireland in Europe. De voormalige collegegebouwen dateren uit het tweede kwart van de 17de eeuw, met verbouwingen uit het midden van de 18de eeuw. Een deel van de gebouwen dateert uit de 19de eeuw.


ID: 42129 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jacob

Kruisstraat (Leuven)
Parochiekerk en voormalige kapittelkerk uit de 13de tot 18de eeuw. Stabiliteitsproblemen leidden in 1963 tot de sluiting van het kerkgebouw dat sindsdien ingrijpende consolidaties heeft ondergaan.


ID: 42361 | Bouwkundig element

Stadswoningen De Tien Geboden

Mechelsestraat 110-122 (Leuven)
In oorsprong eigendom van de Sint-Geertruiabdij en begrepen in de twintig panden die in de huizen- en inwonersregistratie van 1597-1598 en de wijkboeken van 1675 en 1719 vermeld staan onder de gemeenschappelijke naam de Huysingen van Sinte Geertruyden.


ID: 42374 | Bouwkundig element

Woning gedateerd 1564

Mechelsestraat 162-164 (Leuven)
Oudst gedateerd traditioneel langshuis van Leuven, 1564 (verankeringen). Twee verdiepingen hoog, zadeldak en zijlobgevel; bak- en zandsteenstijl.