Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

789 resultaten


ID: 52720 | Bouwkundig element

Herenhuis De Wildeman

Markt 38 (Mol)
Constructie bestaande uit het voorhuis en een haaks aansluitend bijgebouw, grotendeels heropgebouwd in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 52881 | Bouwkundig element

Hoeve De Hey Bloem

Postel (Mol)
Overblijfsel van voormalige hoeve, heden overwoekerde ruïne.


ID: 13587 | Bouwkundig element

Kasteel Cantecroy

Cantecroylaan 30 (Mortsel)
Vierkant omwald slot met onderbouw van bak- en zandstenen ringmuur van 1570-80 met bastions op hoeken.


ID: 13582 | Bouwkundig element

Kasteel Ter Varent

Ter Varentstraat 59 (Mortsel)
Dubbelhuis met acht traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder schilddak, met kern uit begin 16de eeuw.


ID: 16578 | Bouwkundig element

Schepenhuis met aanhorigheden

Langestraat 83-89 (Nieuwpoort)
Oorspronkelijk schepenhuis, later stadhuis tot voor 1914 (nummer 89); te samen met aanhorigheden van respectievelijk enkelhuis (nummer 87) en poortgebouw (nummer 85, 83), naar ontwerp van architect J. Viérin van 1924. Nummer 89 Bakstenen hoekgebouw van twee bouwlagen met verhoogde begane grond op gemarkeerde sokkel van vermoedelijk deels gerecupereerde zandsteen; getraliede rechthoekige kelderopeningen. Schilddak met centrale achtkantige dakruiter onder ingesnoerde spitsbekroning.


ID: 9176 | Bouwkundig element

Stadswoning

Beverstraat 1 (Ninove)
Diephuis van twee traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak, van 1560 met latere aanpassingen. Verankerde trapgevel van 8 trappen + topstuk, in 1903 voorzien van gecementeerd parement met schijnvoegen.


ID: 9454 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Margaretha

Halsesteenweg 372 (Ninove)
Ingeplant nabij de Steenweg Halle-Ninove; omringend kerkhof. Verbouwde gotische kerk waarvan de oorsprong teruggaat tot de 13de eeuw. Ontstaan uit een slotkapel van het kasteel van Wedergraete, vanaf de tweede helft van de 13de eeuw gebruikt als parochiaal bedehuis.


ID: 88120 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Hertsberge

Proosdijstraat 38, 38A (Oostkamp)
De site bestaat vandaag uit een 16de-eeuwse kapel, een begin 19de-eeuws kasteel met bijgebouwen, mogelijk deels met een bewaarde oudere kern. Het kasteel is een imposant bouwwerk in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Hoofdvolume op T-vormig grondplan, achteraan afgesloten door een oudere vleugel, die parallel is gesitueerd met het hoofdvolume. De tuinaanleg is vermoedelijk ontwikkeld in de 16de-17de eeuw met moestuinen en boomgaarden, omgeven door landerijen, dreven en bossen. Vroegste parkaanleg vermoedelijk daterend van eerste helft 19de eeuw. Bewaarde ijskelder en resterende, maar vervaagde moestuinruimte met hoge omsluitende fruitmuren.


ID: 40401 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus

Singel 1 (Opwijk)
Zandstenen gebouw, resulterend uit meerdere bouwcampagnes: oostpartij opgetrokken in Brabantse gotiek tijdens begin 15de eeuw en hersteld eind 16de, begin 17de eeuw, het schip is een vergroting van 1773 in classicistische stijl.


ID: 27159 | Bouwkundig element

Kasselrijhuis

Hoogstraat 30 (Oudenaarde)
Oorspronkelijk was het Kasselrijhuis de zetel en de vergaderzaal van de feodale vertegenwoordigers van de graaf van Vlaanderen in de kasselrij Oudenaarde. Na de Franse Revolutie werd de kasselrij opgeheven en herbestemd tot onderwijsgebouw. Het geheel bestaat uit drie verschillende bouwfasen; het oudste deel links werd gebouwd in de 16de eeuw in een eenvoudige renaissancestijl, het middendeel met jaartal 1702 is in Lodewijk XIV-stijl opgetrokken en het rechterdeel werd toegevoegd in 1906. Momenteel is het de thuisbasis voor het Sint-Bernarduscollege.