Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 36287 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Proefhoevestraat 17 (Melle)
Zijdelings aan de straat palende lage boerenwoning van één bouwlaag met zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 36290 | Bouwkundig element

Boerenhuis

Schauwegemstraat 24 (Melle)
Aan de straat palend boerenhuis van één bouwlaag en vijf traveeën, onder zadeldak (voorheen stro, heden kunstleien en pannen, nok loodrecht op de straat), opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 36318 | Bouwkundig element

Goed ten Abeele met watermolen

Watermolenstraat 35-37 (Melle)
Geïsoleerde site aan de Gondebeek op circa 500 meter ten zuidoosten van de dorpskern, bereikbaar via een private populierendreef. Eén van de oudste nederzettingen van Gontrode, leengoed opklimmend tot de feodale tijd. Oud boerenhuis in 1904 vervangen door een groot boerenburgerhuis van twee bouwlagen en zes traveeën onder schilddak. Aansluitend molenhuis gebouwd boven de Gonde. Aanvankelijke molen met waterrad reeds bestaand in de 16de eeuw. Voormalig stampkot of olieslagerij, nadien zagerij. Rechthoekig bakstenen gebouw onder een hoog zadeldak, gedateerd 1762.


ID: 73731 | Bouwkundig element

Klooster Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

Benediktinessenstraat 9 (Menen)
Klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede zusters benediktinessen. Huidig, deels ommuurd complex voornamelijk bestaande uit verschillende 19de-eeuwse vleugels.


ID: 55639 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Boerendreef 50 (Menen)
Dieper gelegen laat 18de-eeuwse - begin 19e-eeuwse hoeve met zuidoostelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Huisweide afgezet door meidoornhaag. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1861 het boerenhuis verbouwd, de stalvleugel wordt vergroot en ten westen wordt de huidige schuur gebouwd en wordt het zuidelijke volume afgebroken.


ID: 56275 | Bouwkundig element

Hoeve

Brun Cornet 18 (Menen)
Sterk verbouwde hoeve met laat 18de-eeuws - begin 19de-eeuws uitzicht, met gesloten opstelling ten gevolge van latere uitbreidingen. Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 55739 | Bouwkundig element

Oliefabriek

Fabiolalaan (Menen)
Beeldbepalend hoekgebouw van 1789 zie sluitsteen koetspoort. Verankerde baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor plint, negblokken, lateien en imposten van muuropeningen op de begane grond en de poortomlijsting.


ID: 55712 | Bouwkundig element

Kasteelhoeve La Haute Cense

Grondwetstraat 101 (Menen)
Kasteelhoeve vermoedelijk omstreeks 1610 gebouwd in opdracht van de familie de Croy, die het nabijgelegen kasteel bezat. De huidige gebouwen dateren vermoedelijk uit de late 18de of de vroeg 19de eeuw. Woonhuis met aandak en vlechtingen, in de huidige vorm opklimmend tot in de 18de eeuw, de natuurstenen onderbouw en de onderkeldering met tonggewelven duiden op een oudere kern.


ID: 55745 | Bouwkundig element

Stadhuis van Menen

Grote Markt 1 (Menen)
Huidig complex, tot stand gekomen in twee grote bouwfases. Bij de voltooiing in 1782 vormen stadhuis, belfort, hallen en waag een vierkant complex met open binnenkoer. Vernieling van de hallen en de waag bij beschietingen door Franse revolutionairen. 1838: Heropbouw van de waag naar de plannen van architect Josephus Devos. 1573: de Gentenaar Bartholomeus Dhaese wordt door het Menense stadsbestuur belast met de bouw van het belfort. Belfort met een totale hoogte van 33 meter bestaande uit vierzijdige onderbouw en achtkantige bovenbouw.


ID: 55750 | Bouwkundig element

Herberg 't Wiel

Grote Markt 16 (Menen)
Herberg met bepleisterde en geschilderde lijstgevel uit het einde van de 18de- begin 19de eeuw, horizontaal geaccentueerd met doorgetrokken onderdorpels, bekroond met driehoekig fronton voorzien van medaillon.