Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 40329 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve Hof te Hamme

Biesboslaan 7, 7A-B, Lindestraat 32 (Merchtem)
Het huidige Hof te Hamme is de pachthoeve van het gelijknamige, historische goed, dat een afhankelijkheid was van de abdij van Affligem. De pachthoeve is in haar huidige vorm bewaard als een semigesloten hoeve rond een binnenplaats, waarvan de bebouwing dateert uit de 18de en 19de eeuw, en vanaf de late 20ste eeuw werd gerestaureerd en herbestemd tot een wooncomplex.


ID: 40324 | Bouwkundig element

Sint-Annakapel

Bollestraat 2 (Merchtem)
Kapel gewijd aan Sint-Anna en uitgewerkt in traditionele bak- en zandsteenstijl, opklimmend tot circa 1700 toen de kenmerkende, laatbarokke voorgevel tot stand kwam. De kapel werd vermoedelijk uitgebreid omstreeks 1782. De meest recente restauratiecampagne dateert van 2001-2008.


ID: 40307 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Broekweg 25 (Merchtem)
Boerenwoning met stal onder hetzelfde dak, opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw. De woning maakt deel uit van een hoeve met losse bestanddelen, die beeldbepalend gelegen is in het open landschap van Brussegem, nabij de grens met het gehucht Bollebeek bij Asse.


ID: 40301 | Bouwkundig element

Pastorie Sint-Stefanusparochie

Brussegemkerkstraat 19 (Merchtem)
Pastorie opgevat als een sober classicistisch dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak tussen aandaken, gebouwd in 1769, gelegen in een aan de voor- en achterzijde ommuurde tuin.


ID: 40239 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis De Motte of Den Bergh

Burchtlaan 41 (Merchtem)
Noordelijke bijgebouw als enige herkenbare restant van een kasteel op een motte, gebouwd in 1768.


ID: 76331 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper met ommuurd kerkhof

Kasteelstraat 30 (Merchtem)
Parochiekerk ingeplant te midden van een ommuurd kerkhof, de typische plattelandskerk vormt een stilistisch heterogene constructie met een complexe bouwgeschiedenis, waarbij de westtoren als oudste kern teruggaat tot circa 1300.


ID: 40236 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Kerkstraat 14 (Merchtem)
De Merchtemse parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw bewaart als oudste kern de ingebouwde westtoren, vermoedelijk opklimmend tot de 14de eeuw. Het kerkgebouw kende een complexe historiek en onderging diverse aanpassingen.


ID: 40248 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie

Kerkstraat 9 (Merchtem)
Pastorie in classicistische stijl, gedateerd 1789, voortuin aan de straatzijde afgesloten met smeedijzeren pijlpunthekken op hardstenen sokkel, geplaatst door M. Stroobant omstreeks 1859.


ID: 40310 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kersgatstraat 46 (Merchtem)
Hoeve met losse bestanddelen, vermoedelijk opklimmend tot de late 18de of vroege 19de eeuw, aangepast in het laatste kwart van de 19de eeuw en tijdens de 20ste eeuw. De eenlaagse hoevegebouwen zijn in een losse constellatie geschikt rondom een nagenoeg vierkant, geplaveid erf, en zijn eenvormig uitgevoerd met een verankerd, wit geschilderd baksteenparement op een gepikte plint, afgedekt door pannen zadeldaken.


ID: 40249 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve Hof d'Hellegem

Koeweidestraat 12-14 (Merchtem)
Gesloten hoeve met dominerend boerenhuis van drie traveeën met twee verdiepingen onder steil zadeldak, uit het derde kwart van de 18de eeuw, recentere dienstgebouwen.