Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 89996 | Archeologisch / Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Ter Borcht

Baronielaan 27 (Meulebeke)
Het kasteeldomein Ter Borcht is de site van de oude heerlijke verblijfplaats Ter Borcht of Ter Burgt, eertijds de hoofdheerlijkheid van Meulebeke. De site met omwalde motte is bereikbaar via een zuidwaarts lopende dreef met gracht en opgaande bomen. Park ten oosten ervan met restant van vroegere zichtas en gevarieerd bomenbestand, ten westen van de dreef eveneens authentiek bomenbestand. Poortgebouw gemarkeerd door twee achthoekige wachttorentjes die vermoedelijk dateren uit de late 16de of eerste helft 17de eeuw. Toegang tot het opperhof tussen twee hoge vierkante natuurstenen sokkels, bekroond met gietijzeren zuiltjes. Het kasteel Ter Borcht klimt in kern op tot de 17de eeuw, zie onder meer volume, dakhelling, trapgevels aan de oostzijde en dakgebinte, met noordelijke vleugel van jongere datum dan de zuidelijke. De tegen de zuidgevel aangebouwde kapel met sacristie dateert uit de tweede helft van de 18de eeuw en is aangepast in 1860.


ID: 90015 | Bouwkundig element

Molenaarswoning bij de Herentmolen

Buysveldstraat 15 (Meulebeke)
Voormalig molenaarhuis behorend bij de "Herentmolen", naar verluidt gedateerd "1774" - net als de meer westelijk gelegen Onze-Lieve-Vrouwekapel - doch vermoedelijk met oudere kern. Volgens kadaster aangepast in 1892 en thans in gebruik als hoeve met recentere bijgebouwen. Hetzelfde jaartal is naar verluidt aangetroffen in het nabijgelegen voormalig molenaarhuis.


ID: 90041 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Goethalsplaats 16 (Meulebeke)
Laatclassicistisch herenhuis met tuin, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830) met de Meulebeekse brouwer Joannes Iserbyt als toenmalige eigenaar. Gelegen in de zuidoostelijke hoek van de L-vormige doorgang van de Kerkstraat naar de Regentiestraat, tegen de zuidzijgevel van het pand Regentiestraat nummer 9.


ID: 90096 | Bouwkundig element

Hoeve

Kraaimeersstraat 1 (Meulebeke)
Hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie drie losstaande volumes weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 90101 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Lostraat (Meulebeke)
Onze-Lieve-Vrouwekapel, ook gekend als "kapel van de familie Vanooteghem", gedateerd boven de deur "1774" en op de Ferrariskaart (1770-1778) reeds weergegeven. Naar verluidt is hetzelfde jaartal aangetroffen in het nabijgelegen voormalig molenaarhuis.


ID: 90132 | Bouwkundig element

Laat-classicistisch herenhuis

Markt 11 (Meulebeke)
Laat-classicistisch herenhuis reeds weergegeven op een kaartdeel uit het leenboek van het leenhof Bosterhout van 1785 en op het primitief kadasterplan (circa 1830); laatstgenoemde vermeldt als toenmalige eigenaar bakker Petrus Vandenbogaerde uit Meulebeke.


ID: 90161 | Bouwkundig element

Hof ter Poorten

Oude Diksmuidse Boterweg 26 (Meulebeke)
Hoeve Hof ter Poorte hoeve met woonhuis gedateerd 1787 in zijpuntgevel. Eenlagig woonhuis van acht traveeƫn met verankerd bakstenen parement.


ID: 90265 | Bouwkundig element

Hoeve gedateerd 1769

Veldstraat 104 (Meulebeke)
Achteringelegen 18de-eeuwse hoeve met woonhuis gedateerd "1769" (ankers zuidzijgevel). Het erf van de hoeve bevindt zich nabij het voormalige, dubbel omwalde opperhof van het "Goed ter Deve", een leengoed gelegen aan de Devebeek en voor het eerst in 1551 vermeld.


ID: 54896 | Bouwkundig element

Tempeliershoeve

Brugsesteenweg 93 (Middelkerke)
Grote, historische hoeve, aangeduid op Ferrariskaart van 1770-1778. Heropgebouwd in 1922 confer datering, vermoedelijk naar ontwerp van architect T. Raison. Verzorgde wederopbouwarchitectuur teruggaand op de regionale hoevebouw conferĀ opstelling: losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom deels verhard erf.


ID: 54805 | Bouwkundig element

Cuylehoeve

Cuyleweg 2 (Middelkerke)
Hoeve met oude kern uit de 18de eeuw aangeduid op Ferrariskaart van 1770-1778. Lage, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken opgesteld rondom een deels verhard erf; ten zuiden, gekasseide oprit met twee straattoegangen gemarkeerd door ijzeren hekken.