Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 36806 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Hauwsestraat 80-82 (Oosterzele)
Grote hoeve naast het Blauw Kasteel en waarschijnlijk het vroeger neerhof van het kasteel. Lange, gewitte bakstenen schuur gebouwd aan de straatzijde met drie rechthoekige doorritten naar het erf. Boerenwoning ingeplant aan de achterzijde van het erf van één bouwlaag en zeven traveeën, in kern waarschijnlijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Zuidwestelijke bedrijfsvleugel met schuur, stallen en wagenhuis, gedateerd 1785.


ID: 36807 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Heet 22 (Oosterzele)
Achterin gelegen hoeve, bereikbaar via een gekasseide weg die eindigt bij het ijzeren toegangshek tussen twee lage, zware bepleisterde vierkante hekpijlers voor het eveneens gekasseide voorerf. Hoevegebouwen opgesteld in U-vorm met boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw en afzonderlijke dwarsschuur met stallen onder pannen zadeldak.


ID: 36808 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hemelstraat 2 (Oosterzele)
Voormalige hoeve met losse bestanddelen. IJzeren toegangshek uit de 20ste eeuw tussen de woning en een oude, vierkante bakstenen hekpijler.


ID: 36809 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hemelstraat 8 (Oosterzele)
Hoeve met losse bestanddelen opgesteld in U-vorm rondom het voorerf. Achterin gelegen, ten noorden georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, van circa 1800. Pomp tegen de haardtravee. Ten oosten, schuur met stallen onder zadeldak; aalpomp tegen de gewitte bakstenen erfgevel.


ID: 36811 | Bouwkundig element

Hoeve van het semigesloten type

Hettingen 46 (Oosterzele)
Geïsoleerde hoeve van het semigesloten type, bereikbaar via een zandweg. Voorheen een hoeve met losstaande bestanddelen, omringd door een brede enkelvoudige walgracht en minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 36812 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Hettingen 61 (Oosterzele)
U-vormig opgestelde hoevegebouwen met overzolderde doorgang links in de aan de straat gebouwde bedrijfsvleugel. Rechts daarvan een ijzeren toegangshek tussen zware, gemetste vierkante hekpijlers. Boerenwoning met jaarankers 1774. Ten zuidoosten van het binnenerf: interessant bakhuis van het samengestelde type met oostelijke zijgevel nog grotendeels in vakwerkbouw en horizontaal beborde houten punttop.


ID: 36769 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Hoek ter Hulst 31 (Oosterzele)
Kleine hoeve van het semigesloten type met omhaagde voortuin en dito achtererf. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën, met zadeldak, mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In L-vorm aangebouwde schuur en kleine stal met zadeldaken.


ID: 36641 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Hoek ter Hulst 6 (Oosterzele)
Zijdelings aan de straat palend boerenhuis van een hoeve met toegevoegde nieuwe woning achterin. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak (golfplaten), waarschijnlijk uit eind 18de eeuw.


ID: 36704 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Houte 79 (Oosterzele)
Voormalige hoeve met gewit ijzeren toegangshek tussen vierkante bakstenen hekpijlers. Naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën onder zadeldak, vroeger gedekt met stro en vier pannenrijen, waarschijnlijk opklimmend tot eind 18de eeuw.


ID: 36646 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Smissenbroek

Keiberg 50 (Oosterzele)
Lodewijk XIV-kasteel van één bouwlaag en negen traveeën, onder mansardedak op H-vormige plattegrond en met symmetrische opstand. Aanvankelijk een waterkasteel waarvan de binnenwallen overeenstemden met die van het vroeger opperhof, heden grotendeels gedempt. Reconstructie van het kasteel na brand in 1947. Twee vrijwel identieke, lange bijgebouwen ingeplant aan weerszijden van het voorhof van het kasteel. Waarschijnlijk voormalige paardenstallen, koetshuizen en personeelswoningen daterend uit dezelfde bouwperiode als het kasteel. De oorspronkelijke 18de-eeuwse indeling en aanleg van het kasteelpark van 17 hectare bleef grosso modo behouden met onder meer de typisch stervormig aangelegde dreven in het vroegere wandelbos. Bewaarde ijskelder aan de westelijke walgracht.