Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 36739 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Bavo

Kerkstraat 6 (Oosterzele)
Georiënteerde kerk, opgericht binnen een ommuurd kerkhof. Het 15de-eeuwse gotische koor met driezijdige apsis vormt heden het oudste deel van de kerk. Eenbeukig bakstenen schip onder leien zadeldak van vijf traveeën met ingebouwde vierkante westtoren daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw. Licht ingesnoerde torenspits met kruis en windhaan.


ID: 36649 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Kleistraat 3 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type, aan de straat deels afgesloten door een bakstenen muur met ijzeren hek rechts aan gewitte pijler, overblijfsel van de vroegere toegang.


ID: 36815 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Lange Munte 32 (Oosterzele)
Hoeve van het gesloten type, naar verluidt vroeger tevens molenaarswoning. De bijbehorende houten korenwindmolen verdween circa 1925. Deels gekasseid rechthoekig binnenerf omsloten door gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen onder snijdende zadeldaken. Een brede rechthoekige poort met doorrit naast de paardenstallen aan de straatzijde; ten zuidwesten koestallen en ten noordoosten dwarsschuur. Boerenburgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak, aanvankelijk slechts één bouwlaag in kern mogelijk uit eind 18de eeuw, eind 19de eeuw of begin 20ste eeuw verhoogd en aangepast.


ID: 36714 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Leeg Bracht 23 (Oosterzele)
Hoeve van het gesloten type met bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken, recent gerenoveerd met grosso modo bewaarde volumes doch vrij fantaisistisch gerestaureerde gevels met verwerking van recuperatiemateriaal. Brouwhuis met links van de doorrit naar het erf, een ingemetste zandstenen gevelsteen met jaartal 1788, rechts ervan een spitsboogvormige gevelnis. Een afzonderlijk ééndelig bakhuis ten oosten.


ID: 36712 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Leeg Bracht 5 (Oosterzele)
Hoeve van het gesloten type, in oorsprong minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw en ingeplant op een hoek van een viersprong die tevens gemarkeerd wordt door drie lindebomen.


ID: 36713 | Bouwkundig element

Hof ter Bracht

Leeg Bracht 9 (Oosterzele)
Hoeve van het gesloten type, opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, met in U-vorm opgestelde, verankerde en gewitte bakstenen bedrijfsgebouwen onder zadeldaken. Rechthoekige poort met doorrit naar het onregelmatig rechthoekig binnenerf.


ID: 36762 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Lembergestraat 41 (Oosterzele)
Hoeve van het gesloten type, in oorsprong mogelijk zelfs opklimmend tot eind 18de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw. Aan de straat palende boerenwoning, nieuw gebouwd in 1921 na vernieling door brand in 1918. Rechts rechthoekige poort met doorrit naar het gekasseid rechthoekig binnenerf.


ID: 36820 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Christoffel met kerkhof

Marktwegel 1 (Oosterzele)
Georiënteerd bedehuis met half omringend en voorts achterliggend ommuurd kerkhof. Heden driebeukige basilicale kerk met transept, koor met halfronde apsis, oksaal in de noordoostelijke hoek; in de zuidoostelijke hoek: traptoren, sacristie etc. kleine aanbouwsels. De kerk omvat twee duidelijk verschillende delen, beide met vroeggotisch uitzicht: enerzijds het driebeukige schip van vijf traveeën in 1877 nieuw gebouwd naar ontwerp van architect Auguste Van Assche en anderzijds de oude oostelijke bouw die tezelfdertijd door dezelfde architect werd gerestaureerd.


ID: 36716 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Meerlaanstraat 22 (Oosterzele)
Boerenerf ingeplant binnen een bocht van de straat met twee grote lindebomen die de toegang markeren. Ruim en lang boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw.


ID: 36718 | Bouwkundig element

Guillotinemolen

Molenstraat (Oosterzele)
De molen werd opgericht in 1798 als koren- en oliemolen; tegelijkertijd werd ook de nog bestaande molenaarswoning opgetrokken. De Guillotinemolen is een vrij grote, ronde bakstenen bovenkruier met een brede basis en een sterk conische kuip met vier zolderniveaus.