Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 87193 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dosseweg 15 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen, in site opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Het boerenhuis met stal dateert uit het laatste kwart van de 18de of het eerste kwart van de 19de eeuw. Volgens kadaster wordt het boerenhuis in 1937 uitgebreid aan noordzijde en volledig tot woonhuis omgevormd. Ten westen staat een noord-zuid georiënteerd éénlagig woonhuis van zeven traveeën, aan weerszijden met aanbouwen onder lessenaarsdak. Haaks stal- en schuurvolume ten oosten, voorzien van rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien. Nieuwer aangebouwde gedeeltes ten noorden en oosten.


ID: 86593 | Bouwkundig element

't Goed ten Hooghe

Egemsesteenweg 91 (Tielt)
In oorsprong omwalde hoeve minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie weergave van woonhuis, haaks langgestrekt bijgebouw en klein bijgebouwtje met restant van walgracht aan oostzijde weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778), op een ongedateerde kaart en op de Atlas der Buurtwegen (1847). Hoevegebouwen U-vormige geschikt omheen erf met centraal een notelaar. Gekasseide erftoegang met ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Ten oosten van het erf, éénlagig woonhuis met gepekte plint onder zadeldak. Ten noorden, verankerde bakstenen schuurstalvleugel onder licht overkragend zadeldak.


ID: 87198 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Galgestraat 7 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, waarvan het boerenhuis en de stal opklimmen tot de tweede helft van de 18de eeuw. Erfgevel vermoedelijk vernieuwd in de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 87098 | Bouwkundig element

Goet te Olsene

Haantjesstraat 41 (Tielt)
Historische hoeve met boerenhuis en site opklimmend tot de 16de eeuw. Het Goet te Olsene was een leengoed van de baronie van Poeke. Losstaande hoevegebouwen in verankerde baksteenbouw onder zadeldaken, in U-vorm rondom een onverhard en met gras begroeid erf met restant van een walgracht ten zuiden. Hoofdtoegang langs noordoostelijke erfoprit in grind, erftoegang via ijzeren hek. Aan oostzijde van het erf, ten noordoosten van het boerenhuis, een kleine stal met rechthoekige deuropeningen en kleine stalvenstertjes. In het verlengde ten noorden een groter stal-schuurvolume met licht getoogde muuropeningen en rechthoekige poorten, met aangebouwde hangar ten noorden.


ID: 87016 | Bouwkundig element

Hoeve Houthage

Haantjesstraat 46 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, met cichorei-ast uit 1938, op een site die minstens teruggaat tot de 15de eeuw. Gerenoveerd éénlagig boerenhuis van zeven traveeën in verankerde baksteenbouw met plint voorzien van voegwerkimitatie, onder overkragend zadeldak.


ID: 87019 | Bouwkundig element

Hoeve

Hogenhovestraat 34 (Tielt)
Hoeve waarvan het boerenhuis in kern minstens opklimt tot de tweede helft van de 18de eeuw, confer voorkomen op Ferrariskaart van 1770-1778. Oudste volumes in witgekalkte verankerde baksteenbouw met gepekte plint. Aan de noordzijde van het erf een lang eenlagig boerenhuis van tien traveeën onder zadeldak met spreeuwenpotten.


ID: 86646 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Holdestraat 75 (Tielt)
Haaks op de weg ingeplant boerenarbeidershuisje, minimaal opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw. Witgekalkt eenlagig bakstenen volume van vier traveeën onder zadeldak van Vlaamse pannen.


ID: 86669 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Hoogstraat 79 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis, minimaal opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw, zie hoofdvolume weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1830), doch vermoedelijk ouder zie bebouwing reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786. Half vrijstaand breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Beraapte lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Nieuwe gootlijst. Horizontale gevelgeleding door doorlopende cordonlijsten.


ID: 86653 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch winkelhuis

Hoogstraat 8 (Tielt)
Laatclassicistisch winkelhuis minimaal opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, zie volume reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786 en op het primitief kadasterplan (circa 1830). Tot circa 1920 is er een bakkerij met winkel gevestigd. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Beschilderde en bepleisterde laatclassicistische lijstgevel met imitatiebanden op begane grond.


ID: 86671 | Bouwkundig element

Hoekpand met haaks bijgebouw

Hoogstraat 89 (Tielt)
Hoekpand met haaks bijgebouw langsheen de Felix D'hoopstraat, opklimmend tot minimaal de tweede helft van de 18de eeuw, zie volumes reeds weergegeven op het stadsplan van Philip Jan Lemaieur van 1786 en op het primitief kadasterplan (circa 1830).