Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

6631 resultaten


ID: 87207 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Hulswallestraat 4 (Tielt)
Hoeve bestaande uit losse bestanddelen rondom een begraasd erf met boomgaard. In geschiedenis opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. In 1835 wordt een nieuw boerenhuis opgetrokken op de plaats van een ouder woonhuis (noordelijk volume met nok haaks op straat). De schuur/ stal langsheen de straat wordt vernieuwd of herbouwd in 1875. Het zuidelijke volume (heden nummer 8) is vernieuwd in het laatste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 86681 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Dekenij van de Sint-Pieterskerk met tuin

Ieperstraat 15 (Tielt)
Dekenij van de Sint-Pieterskerk, met ommuurde tuin langsheen de Krommewalstraat en de Kistestraat. Neoclassicistisch hoekpand met vermoedelijk laat-18de-eeuwse kern en historiserend uitzicht met traditionele inslag na de verbouwing in 1934. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder schilddak; afgeronde hoektravee. Baksteenbouw op hoge natuurstenen sokkel in kruisverband. Risaliserende lijstgevel verticaal afgelijnd door geblokte banden onder meer aan de hoeken.


ID: 86682 | Bouwkundig element

Winkel

Ieperstraat 17 (Tielt)
Voormalig winkelhuis, minimaal opklimmend tot het laatste kwart van de 18de eeuw, zie bebouwing weergegeven op het stadsplan van 1786 van Philip Jan Lemaieur en op het primitief kadasterplan (circa 1830).


ID: 86688 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Huis Strack met tuin

Ieperstraat 27 (Tielt)
Laatclassicistisch herenhuis met achterliggende tuin gekend als "Huis Strack", minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Herenhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde lijstgevel op hoge natuurstenen plint. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden. Natuurstenen onderdorpels, doorgetrokken in tweede bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk (T-ramen). Rondboogingang waarin eikenhouten koetspoort met rondbogig bovenlicht. Naar verluidt is de achtergevel in 1951 voorzien van een nieuw bakstenen parement. Achterliggende tuin met muur en garages langs de Kistestraat.


ID: 86689 | Bouwkundig element

Laatclassicistisch burgerhuis

Ieperstraat 29 (Tielt)
Laatclassicistisch woonhuis minimaal opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Verankerde, heden volledig geschilderde bakstenen lijstgevel. Luiken met figuratieve klemmen. Oorspronkelijk rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht, heden met gebogen tussendorpel en kleine roedeverdeling in bovenlicht.


ID: 86692 | Bouwkundig element

Huis Loosveldt

Ieperstraat 39 (Tielt)
Laatclassicistisch burgerhuis ook gekend als "Huis Loosveldt", in kern daterend uit 1771 zie jaartalcartouche op de deurtussendorpel. Huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Ontpleisterde lijstgevel met nieuw bakstenen parement. Houten kozijnconstructie vervangen door blokramen met storende rolgordijnkasten ter vervanging van oorspronkelijke luiken. T-ramen. Behouden natuurstenen deuromlijsting onder rechte kroonlijst met geprofileerde kwartholle deurlijst op neuten. Paneeldeur waarvan tussendorpel met centrale cartouche waarin "1771" in half verheven snijwerk. Bovenlicht met waaiervormige indeling. Ingewerkte afgeronde natuurstenen trede.


ID: 87114 | Bouwkundig element

Brouwerswoning met herberg

Kanegem-Dorp 16-18 (Tielt)
Voormalige brouwerswoning met herberg, waarvan nummer 16 heden in gebruik als bakkerij, gelegen aan noordzijde van het dorpsplein en op de hoek van Kanegem-Dorp met Keizerstraat. Huidige volumes dateren grotendeels uit circa 1880, maar in kern mogelijk opklimmend tot het begin van de 17de eeuw. Breedhuis (nummer 18) van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Tuin aan achterzijde afgesloten met fraai ijzeren hekwerk. Bakkerij (nummer 16) met gelijkaardige bepleistering en geriemde vensteromlijstingen, houten gootlijst, gecementeerde oostgevel, naoorlogse winkelpui in breuksteen met afgeschuinde hoektravee.


ID: 87033 | Bouwkundig element

Hoeve

Kanegemstraat 113 (Tielt)
Hoeve, in site minstens opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, zie voorkomen van drie volumes rondom een erf op de Ferrariskaart (1770-1778). Verhard erf waarop aan zuidzijde een bakstenen eenlagig boerenhuis van vijf traveeën onder zadeldak. Rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, beluikt en met betegelde onderdorpels; bewaard houten schrijnwerk (T-ramen). Driehoekig houten gevelkapelletje. Bakstenen stal onder zadeldak langs de straatzijde, ingrijpend verbouwd.


ID: 87119 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Kanegemstraat 155 (Tielt)
Hoeve met losstaande gebouwen, waarvan boerenhuis teruggaat tot het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw, zie voor het eerst voorkomend op het primitief kadasterplan (circa 1830). Gelegen aan noordzijde van de huidige Kanegemstraat, bereikbaar langsheen het oudere tracé dat ten noorden van de hoeve loopt.


ID: 87123 | Bouwkundig element

Samenstel van dorpswoningen

Kanegemstraat 174-176 (Tielt)
Samenstel van éénlagige woonhuizen. Dubbelhuisjes met witgeschilderd gecementeerd en verankerd gevelparement met imitatievoegwerk, onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel met straat).